האוניברסיטאות מאיימות: השנה הבאה לא תיפתח
הסטודנטים לא יכולים ללמוד בשקט: במהלך טקס החתימה על הסכם השכר עם נציגי הסגל האקדמי הזוטר, הזהיר נשיא אוניברסיטת בר-אילן כי ללא יישום דו"ח ועדת שוחט לא ניתן יהיה לפתוח את שנת הלימודים. תמיר: "ההסכם החדש - חלק מהטיפול בבריחת המוחות"
כאילו לא הספיקה השביתה הגדולה של המרצים, עכשיו גם ראשי האוניברסיטאות נותנים לסטודנטים סיבה לדאגה. נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופסור משה קוה, איים היום (ג') כי שנת הלימודים הבאה לא תיפתח - אם לא יחל יישום דו"ח ועדת שוחט. קוה אמר את הדברים, דווקא בנסיבות משמחות - חתימת הסכם שכר חדש עם נציגי הסגל האקדמי הזוטר.
"מצב ההשכלה הגבוהה לקראת התמוטטות ואנו פונים לממשלת ישראל - ישמו את דו"ח שוחט לפי המתווה שהוסכם על כל הצדדים. אם לא תהיה תוספת של 1.8 מיליארד שקלים לא רק שאי אפשר יהיה לשלם משכורות לסגל ולממש את ההסכמים שנחתמו - אי אפשר יהיה לפתוח את שנת הלימודים", אמר קוה בטקס החתימה על ההסכם. באירוע השתתפו שרת החינוך יולי תמיר, נציגי ועד ראשי האוניברסיטאות ונציגי הסגל הזוטר.
חתימת ההסכם. העלאה של 17.5 אחוזים בשכר (צילום: עופר עמרם)
קוה דרש הממשלה להודיע עד שעות הערב האם בכוונתה לדון במתווה ועדת שוחט בישיבתה, ביום ראשון הקרוב. נשיאי האוניברסיטאות יקיימו היום בערב ישיבת חירום בנושא. "חסר אלמנט כדי שניתן יהיה להמשיך לנהל אוניברסיטאות", אמר קוה.
במסיבת העיתונאים אמר יושב ראש הפורום המתאם של הסגל הזוטר, שיאון קורן: "רק מי שלומד לימודים גבוהים וצריך במקביל לקיים למשפחה, לפרנס וללמוד, מבין את המצוקה בה אנו שרויים כל השנים. מדובר בהסכם היסטורי".
תמיר על ההסכם: "זה לא תיקון קוסמטי"
היקף ההסכם שנחתם היום עם נציגי הסגל הזוטר מוערך בכ-60 מיליון שקלים. הוא כולל העלאה של 17.5 אחוזים בשכרם של עוזרי ההוראה. שידרוג משמעותי נוסף יהיה במספר חודשי ההעסקה עוזרי ההוראה. הם יועסקו מעתה במשך 12 חודשים בשנה במקום 10 כיום ויקבלו זכויות פנסיוניות ואקדמיות. המורים מן החוץ שהועסקו עד כה במשך 8 חודשים מדי שנה יועסקו גם הם במהלך 12 חודשים ויקבלו זכויות אקדמיות.
"בכוונתנו לטפל בבריחת המוחות", הבטיחה שרת החינוך, יולי תמיר. "הסגל הזוטר הם האנשים שצריך לטפח כדי שיהיה דור עתיד בהשכלה הגבוהה. במשך שנים הם היו האוכלוסייה הכי פחות מטופחת, אולי הכי מנוצלת במערכת. לא מדובר בתיקון קוסמטי, אלא בתיקון עומק".
לגבי מתווה שוחט שתמיר מקווה שיובא לאישור ביום ראשון הקרוב, אמרה השרה: "אנו מגישים לממשלה מסמך המוסכם על כל האוניברסיטאות והסגל, מוסכם מקיר לקיר.
אנו זקוקים לתוספת מיוחלת של 1.8 מיליארד שקלים בתמורה ליישום שוחט כדי לרפא את מערכת ההשכלה הגבוהה".
לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצי, בועז טופורובסקי, "הסטודנטים היו בדילמה - מצד אחד לא רצינו עוד שביתה מאחר שיש דור סטודנטים שלא ידעו שנה ללא שביתות, ומצד שני חברי הסגל הזוטר הם בשר מבשרנו וסטודנטים גם כן".
לגבי הצעת שוחט, הוסיף טופורובסקי כי הסטודנטים הפנו לשרה מספר שאלות. בין היתר הם דורשים כי גם שכר הלימוד לתואר שני לא יעלה, וכן נדרשות תוספות תקציביות שונות למכללות, ובינהן גם למכללות הלא מתוקצבות.