שתף קטע נבחר

אולמרט יוצא לארה"ב; הרגיעה בעזה תחכה

שר הביטחון, אהוד ברק, ביקש להשיב את עמוס גלעד למצרים, לאישור מתווה הרגיעה עם חמאס בעזה. אולמרט מתעקש על הכרעת הקבינט ועל הכללת גלעד שליט בהסכם. הישיבה המתוכננת נדחתה בשבוע, עד לאחר שובו מוושינגטון. על רקע המתיחות הפוליטית, ייפגשו אולמרט, ברק ולבני להתייעצות ביטחונית

ההכרעה בנושא הרגיעה תידחה עד שובו של אולמרט מוושינגטון. על רקע המתיחות הפוליטית הקשה, וההערכות בדבר בחירות קרובות, תידחה ההכרעה בדבר רגיעה בעזה. חילוקי דעות בין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לשר הביטחון, אהוד ברק - שהפכו השבוע באופן גלוי גם ליריבים פוליטיים - מעכבים את ההחלטה, והדיון בקבינט, שהיה אמור להתקיים בצהריים (יום א') נדחה בשבוע, עד לאחר שובו של ראש הממשלה מארצות-הברית.

 

במקום הדיון בקבינט, ידונו ברגיעה שרי המטבחון - אולמרט, ברק ושרת החוץ, ציפי לבני. מקורבי אולמרט וברק אומרים כי ההחלטה לבטל את ישיבת הקבינט התקבלה בהסכמה הדדית.

 

בלשכת ראש הממשלה אמרו שאולמרט התנגד ביום חמישי לכוונת ברק לשגר מחר לקהיר את ראש המטה המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, עם תשובה חיובית להצעת חמאס. זאת לאחר שגלעד שב לפני שבוע בדיוק מקהיר עם מתווה בין שני שלבים: "תהדיאה" עם כל הפלגים בשלב הראשון, לצד אחריות מצרית - ללא הסכמת חמאס - למניעת הברחות הנשק, וקידום שחרור שליט בשלב שני נפרד ומאוחר יותר.

 

לדברי בכיר בלשכת אולמרט, "ראש הממשלה סבור שאין להיענות לדרישה זאת. שחרור שליט חייב להיות חלק מהרגיעה". ואכן, כפועל יוצא, נסיעת גלעד לפגישה עם המתווך המצרי, שר המודיעין עומר סולימאן, תידחה עד להכרעת הקבינט המדיני-ביטחוני. זה היה האמור להתכנס בתום ישיבת הממשלה, אולם כינוסו נדחה על-ידי ראש הממשלה, כך שבשבוע הקרוב לא תתקבל כל החלטה, גם לא על פעולה צבאית גדולה ברצועה.

 

לפני ישיבת הממשלה, תובא הסוגיה לדיון בפורום המטבחון - של אולמרט, לבני וברק - בהשתתפות בכירי מערכת הביטחון. בירושלים מבהירים שרק הקבינט מוסמך לקבל החלטות כמו הסכמה למתווה הרגיעה, וכן לקבל החלטות אופרטיביות-צבאיות, במידה שהסכם הרגיעה לא יבשיל.

 

ראש הממשלה הבא: לבני (אבל רק ל-80 שעות)

פרט לנושא שליט, סבור ראש הממשלה שאין להטיל את האחריות למניעת ההברחות רק על המצרים, בעוד ארגוני הטרור מתנערים ממחויבותם. זאת כדי למנוע מצבים מביכים עם המצרים, במקרה של חידוש ההברחות. אולמרט מאמין שהשלום עם המצרים הוא נכס אסטרטגי, שאסור להעמידו במבחן ולתת לארגוני טרור לשלוט בו כרצונם.

 

גם בלשכת ראש הממשלה וגם בלשכת שר הביטחון, דוחים טענות שהמחלוקת בין השניים נובעת מהמתיחות הפוליטית, לאחר שברק קרא לאולמרט לעזוב את תפקידו. מלשכת ברק נמסר בתגובה: "ראש הממשלה ושר הביטחון מתואמים ביניהם בנושא זה. שניהם מודעים לכובד האחריות המוטל על כתפיהם. הם אינם מתכוונים לדון בנושאים מדיניים ביטחוניים בתקשורת".

 

בתוך כך, ייצא ביום שני בלילה אולמרט לנסיעה בת כ-80 שעות לארה"ב, במהלכה יוועד בוושינגטון עם הנשיא ג'ורג' בוש, עם סגנו דיק צ'ייני, מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ושר ההגנה רוברט גייטס.

 כמו כן צפוי אולמרט להיפגש עם שלושת המועמדים לנשיאות ארה"ב, ג'ון מקיין הרפובליקני, ברק אובאמה והילארי קלינטון הדמוקרטים.

 

עוד צפוי ראש הממשלה להיפגש עם חברי קונגרס וסנאט ולהיות אורח של השדולה למען ישראל איפא"ק. את מקומו תמלא בהיעדרו ממלאת המקום, שרת החוץ לבני, שתידרש להכרעות ביטחוניות דחופות רק במקרים לא צפויים, בהם למשל אולמרט נמצא בטיסה.


פורסם לראשונה 31/05/2008 23:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק במטבחון. ישיבה מתוחה?
צילום: AFP
לבני תמלא השבוע את מקומו של אולמרט
צילום: AFP
צילום: נועם רותם
גלעד שליט. יכלל בהסדר?
צילום: נועם רותם
מומלצים