שתף קטע נבחר

תוכנית חדשה בבתי הספר: להחזיר את הילדים לרחוב

החל מהשנה הבאה ילמדו התלמידים בשיעורי הספורט לשחק קלאס, חבל, גומי ו‭3-‬ מקלות. במשרד החינוך מקווים שהמשחקים של פעם יחזירו לילדים את הכושר

משחקי הילדות של פעם הם נוסטלגיה נעימה למבוגרים שבינינו, אך בגדר היסטוריה עתיקה ולא מוכרת לילדים. במשרד החינוך החליטו לשנות את המצב, ובקרוב גם הדור הצעיר יכיר מקרוב את חוקי הקלאס, המחניים והגומי וילמד לשחק שבע אבנים, 3 מקלות וסימני דרך.

 

תוכנית חדשה של משרד החינוך תחזיר בשנת הלימודים הבאה את המשחקים של פעם לשיעורי החינוך הגופני והחינוך החברתי בניסיון לעורר התלהבות בקרב הילדים ולעודד אותם לעשות פעילות גופנית במקום לרבוץ מול הטלוויזיה או המחשב.

 

מנהל אגף המפקחים והמפקח על החינוך הגופני במשרד החינוך אברהם זוכמן, הפיק לאחרונה ספר לימוד חדש בשם "משחקים של פעם, 60 שנות משחק‭,"‬ שמאגד בתוכו עשרות רבות של משחקים שהפכו לחלק מהתרבות הישראלית ב‭60-‬ שנות המדינה. הספר הזה יהווה את הבסיס ללימוד המשחקים בבתי הספר.

 

"אנחנו רוצים להחיות את המשחקים של פעם בבתי הספר כדי לאפשר לתלמידים להשיג כושר גופני טבעי‭,"‬ מסביר זוכמן. "המשחקים של פעם גרמו לכך שהילדים פיתחו כושר גופני, יכולת טיפוס, ריצה וניווט באופן טבעי. כיום הילדים סובלים מכושר גופני ירוד, ורבים מהם סובלים מחגורת כתפיים חלשה ומיכולת תנועה נמוכה.

 

"הילדים היום נעים פחות ויודעים פחות איך לנוע, וכל המרכיבים האלה משפיעים על הבריאות, על יכולת הלמידה ועל אורח החיים שלהם. אנחנו גדלנו על המשחקים האלה וכך למדנו לטפס על חבל, להתהפך ולהתגלגל לעומת זאת היום, מאחר שהתלמידים לא פעילים באופן טבעי, צריך ללמד אותם הכל מהתחלה, גם תנועות פשוטות לכאורה‭."‬

 

לדברי זוכמן, רבים מהמשחקים של פעם נעלמו מהנוף בגלל הבנייה הנרחבת וצמצום השטחים הפתוחים. "אין היום רחוב, אין מגרשים‭,"‬ הוא אומר. "ישנם גם מרכיבים נוספים שגורמים להורים למנוע מהילדים לצאת, למשל עם אופניים, משום שהם חוששים מהכבישים הסואנים שלא היו בעבר. נוסף על כך היום הילדים מבלים יותר שעות מול הטלוויזיה והמחשב. ההתפתחות הטכנולוגית האדירה יוצרת פיתויים רבים להישאר בבית, בעוד שהאפשרויות בחוץ הצטמצמו‭."‬

 

עופר שמעוני, מנהל המחלה לפיקוח על החינוך הגופני במשרד החינוך, מרוצה מהתוכנית. לדבריו, בעבר למדו התלמידים חינוך גופני בבתי הספר ונוסף על כך שיחקו באופן חופשי ברחובות בשעות אחר הצהריים - ושני אלה נתנו מענה מלא לצרכים. כעת, לדבריו, צריך להחזיר את אהבת המשחקים לילדים, כדי שיהיו פעילים וישמרו על בריאותם.

 

כך כבר בשנת הלימודים הבאה ילמדו תלמידי בתי הספר היסודיים משחקים חדשים רבים כמו ים-יבשה, חבל, שבע אבנים, גשר מזהב, בן לוקח בת, קלאס, גומי, יש לנו תיש, גולות, סימני דרך, חם-קר, שלום אדוני המלך, דוקים, גוגואים, 3 מקלות, מחניים, עמודו ועוד. יש רק לקוות שהם ימצאו בהם עניין ואתגר כמו הוריהם.

 

כמה מהמשחקים שדור ההורים שיחק בהתלהבות גדולה לא יחזרו מסיבות בטיחותיות. כך, למשל, המשחק "על הסכין" (תקיעות) יישאר בחוץ לצד חמור ארוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התלמידים לא פעילים באופן טבעי
צילום: index open
מומלצים