שתף קטע נבחר

הערכות: הריבית תעלה היום ב-0.25%

בבנק ישראל המליצו לנגיד להעלות את הריבית בשיעור חד יותר מההערכות הרווחות. מומחי שוק טוענים שנחוצה העלאת ריבית של עד אחוז שלם, אך סבורים שפישר יסתפק בהעלאה של 0.25% בלבד - ל-3.75%

הערכות הרווחות בתקשורת ובשוק ההון הן שנגיד בנק ישראל סטנלי פישר יעלה היום (ב') את הריבית במשק ברבע אחוז, ל-3.75%, ואולם מקורות בבנק ישראל אמרו שכמה מחברי הנהלת הבנק כבר המליצו אתמול לפישר להעלות את הריבית בחצי אחוז, ל-4%.

  

ההמלצה הזו ניתנה אתמול, לאחר דיון פורום הבנק על מדיניות מוניטארית. בדיון דומה שנערך בסוף מאי, רק אחד מתוך שמונה החברים בפורום המצומצם אשר להם זכות המלצה, המליץ לנגיד להעלות את הריבית בחצי אחוז. כל האחרים המליצו להעלות את הריבית ברבע אחוז בלבד.


 

השיקולים שמנחים את בנק ישראל בקביעת ריבית יולי זהים לאלו של החודשים האחרונים. ואולם כמה שינויים שחלו בתקופה האחרונה שופכים אור חדש על מצבו האמיתי של המשק: מצד אחד, האינפלציה במשק יצאה מכלל שליטה, ועומדת על קצב שנתי של 5.4% - כמעט שני אחוזים וחצי מעל הגבול העליון של יעד המחירים של הממשלה (3%-1%).

 

חריגה שכזאת מהיעד האינפלציוני מחייבת העלאה משמעותית של הריבית. דבר זה מחזק את ההערכה כי הנגיד יעלה את הריבית בחצי אחוז. עם זאת, צריך גם להביא בחשבון את מדד מאי: למרות שהיה הגבוה ביותר בשש השנים האחרונות, לא הפתיע, והתאים לתחזיות של שוק ההון, אחרי ההפתעה האמיתית חודש קודם לכן, במדד אפריל, שהותיר את המשק פעור פה כשחרג בחצי אחוז מעל התחזיות.

 

בנוסף, מפרסומים של בנק ישראל בשבוע שעבר עולה כי הבנק מודה בטעות שעשה בתחילת השנה, כשהעריך שהמשבר בכלכלה האמריקנית ייפגע מאוד במשק הישראלי ויגרום להאטה של ממש בקצב הצמיחה. התחזית הקודרת הזו לא התממשה. זו הסיבה שבנק ישראל חזר בו מתחזית הצמיחה הקודרת שנתן בתחילת השנה, ועמדה על קצב שנתי של 3.2% בלבד, ועידכן אותה ל-4.2%. את תחזית הצמיחה של 2009 הוריד מ-3.5% ל-3.1%.

 

חוסר סימטריה צורם

על פי כלכלני בנק ישראל, אם הצמיחה לא נפגעת, הביקושים לא יורדים והאינפלציה נמשכת - יש מקום להעלאה של חצי אחוז בריבית. גם העלייה החדה בערכו של השקל אל מול הדולר תהווה גורם מהותי בהחלטה: למרות ערכו הנמוך של הדולר, מאז החלטת הריבית האחרונה התחזק הדולר בשני שליש האחוז, מה שתומך בהעלאה נוספת של הריבית.

 

ומה חושבים המומחים על מדיניות הריבית של בנק ישראל? ד''ר גיל בפמן, כלכלן ראשי בלאומי, סבור שרק העלאה של חצי אחוז תהיה אפקטיבית למשק. "עדיף לבצע צעד גדול מהרגיל על מנת להעביר מסר אנטי-אינפלציוני נחוש יותר ממה שהועבר עד כה. חוסר הסימטריה בין קצב הורדות הריבית לבין העלאות הריבית צורם במקצת".

 

ורד דר, כלכלנית ראשית בפסגות, סבורה שפישר צריך להעלות את הריבית בחצי אחוז - לפחות. "אמינותו של בנק מרכזי הוא כלי המדיניות החשוב ביותר שיש בידיו. כיום בנק ישראל נמצא בדרך לאבד את אמינותו", היא אומרת.

 

ד''ר מיכאל שראל, כלכלן ראשי בהראל, רוצה לראות העלאה של 0.75%-0.5%. "הנתונים האחרונים מראים בבירור שיש כאן בעיית אינפלציה רצינית, הנובעת גם מביקושים מקומיים, ולא רק כתוצאה מהעלייה העולמית במחירי הסחורות. עם זאת, אני סבור שהנגיד יעלה את הריבית רק ב-0.25%", אמר שראל.

 

יונתן כץ, כלכלן ראשי ב-HSBC, דווקא חושב שמוטב יהיה אם פישר ישאיר את הריבית על כנה, ואם כבר להעלות אותה,אז  רק ב-0.25%. "ככל שמתפרסמים האינדיקטורים הכלכליים, אנו מבחינים בסימנים ברורים של האטה בפעילות הכלכלית", מסביר כץ. "האטה זו תתרום להתמתנות הלחצים האינפלציוניים".

 

לעומתו, רון אייכל, כלכלן ראשי במיטב, רוצה לראות עלייה של אחוז שלם בריבית. "הבעיה של פישר היא שהוא לא חושב שהלחצים האינפלציוניים ישארו כאן בטווח הארוך, ובהתאם הוא מוכן לוותר על יציבות המחירים בהווה תמורת תמיכה בתעסוקה ובצמיחת המשק", הוא מסביר את הצעתו המעט קיצונית.

 

רפי גוזלן, סמנכ''ל השקעות ראשי בפריזמה, מציע לפישר להעלות את הריבית בחצי אחוז. "אם בנק ישראל ישדר נחישות, הוא יוביל לירידה בציפיות לאינפלציה בעתיד".

 

אף שהמומחים מחזיקים בדעות שונות בנוגע למה שנכון למשק ומהי רמת הריבית הרצויה, כולם תמימי דעים: פישר צפוי להעלות את הריבית ב-0.25% בלבד היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגי בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: בועז אופנהיים
מומלצים