שתף קטע נבחר

קריקט עם התזמורת הפילהרמונית

שובם של מנצחים וסולנים אהובים, שחזור מופע מ-48' ורצף הופעות באצטדיון הקריקט בבומביי עם דומינגו, צוקרמן וברנבוים: זובין מהטה מציג את העונה החדשה של התזמורת הפילהרמונית

הדי חגיגות השבעים של התזמורת הפילהרמונית הישראלית עדיין לא נדמו וכבר מציגים מנהליה עונה חדשה, מלאת הפתעות ואירועים מיוחדים. מנצחים אהובים לצדו של מאסטרו זובין מהטה, כמו גוסטבו דודמל, ג'ורג' פהליבינאן, קורט מזור ופנחס צוקרמן, חוזרים ארצה לקחת חלק בסדרות המנויים. גם סולנים, כמו הפסנתרנים פזיל סאי, יפים ברונפמן ומארי פראייה, הכנרים ודים רפין, פנחס צוקרמן וליאונידס קבאקוס הם חלק בלתי נפרד מהעונה, שתיפתח באוקטובר בביצוע קונצרטי של האופרה "טורנדוט" מאת פוצ'יני.

 

על האופרה ינצח מאסטרו מהטה, שניצח על ההפקה בכיכובו של הטנור האיטלקי, מרקו ברטי, גם בספרד. "הוא טנור איטלקי חדש ונפלא באמת", אומר המאסטרו ומציין כי את התפקיד הראשי יחלוק עם ברטי הזמר לאנס ריאן. "שמעתי אותו שר באופרה של וינה בהפקה 'אריאדנה מנקסוס' וכל כך התלהבתי שהייתי חייב להזמין אותו", הוא אומר. את תפקיד הנסיכה טורנדוט תבצע הזמר אירנה תורין.

 


מאסטרו מהטה במפגש השנתי עם העיתונות הישראלית (צילום: מרב יודילוביץ')

 

קונצרט מיוחד לציון 60 שנה לשחרור העיר באר שבע יהיה גם הוא במסגרת אירועי פתיחת העונה באוקטובר. בתזמורת מדגישים כי תכנית הקונצרט המיוחד היא העתק של התכנית שביצעה התזמורת בשנת 1948, בניצוחו ובנגינתו של לאונרד ברנשטיין.

 

שנה עשירה

במפגש השנתי של העיתונות הישראלית עם הנהלת התזמורת הפילהרמונית, לרגל הצגת התכנית, מאסטרו זובין מהטה, נראה עייף. שנה עשירה בפעילות עברה על המאסטרו ונדמה כי השנה הקרובה תהיה מרוכזת לא פחות.

 

את העונה הנוכחית הוא מסיים עם "עבודת קודש" של ארנסט בלוך, יצירה שאמנם בוצעה בישראל אבל מהווה חידוש עבור הפילהרמונית. אל המפגש הוא מגיע היישר מהחזרות עם המקהלה, שהגיעה במיוחד מניו יורק. "זו הפגישה השנתית שלנו, שבה אתם לא אוהבים את התכנית ואנחנו מגנים עליה", אמר המאסטרו ספק ברצינות ספק בצחוק.

 


ברנבוים. חוזר למפגש נוסף עם הפילהרמונית הישראלית (צילום: Monika Rittershaus) 

 

לצד השמות המוכרים, החליטו בפילהרמונית לארח גם נציגות צעירה של השמות החמים בתחום וכך לצדם של דודמל ופהליבניאן, ינצחו על שתי תכניות המנצחים הצעירים תומס נטופיל מצ'כוסלובקיה ולודוביק מורלו מצרפת, שכבר ניצח על הפילהרמונית של ניו יורק והסימפונית של בוסטון. "אנחנו בפירוש רואים בזה אינטרס שלנו לבנות שמות חדשים כעתודה", אמר המאסטרו.

 

 

אורח שמגיע לראשונה לישראל הוא הצ'לן והמנצח היינריך שיף, שיופיע בערב בהנחיית גיל שוחט אשר יוקדש ליצירותיהם של מנדלסון, סן סאנס וצ'ייקובסקי, כמו גם בשני ערבים נוספים בשיתוף עם תומס נטופיל בהנחיית השחקן נורמן עיסא.

 

ישן וגם חדש

אורח נוסף, שינחה לראשונה בפילהרמונית הוא השחקן איתי טיראן שישתף פעולה עם התזמורת בקונצרט שיוקדש ליצירה "חלום ליל קיץ", עליה ינצח קורט מזור ובה תשתתף גם מקהלת הילדים מורן. יצירה זו היא חלק מחגיגות 200 השנה להולדתו של המלחין מנדלסון, שזוכות לציון במרבית התזמורות הגדולות ברחבי העולם.

 

השנה יציינו בפילהרמונית בין היתר גם 250 שנה למותו של הנדל, עם קונצרט מיוחד של "המשיח"; 200 שנה למותו של היידן עם קונצרט מיוחד של "בריאת העולם" ומאה שנה להולדתו של בוסקוביץ, עם ביצוע של "שיר המעלות" בניצוחו של פהליבניאן.

 

"זו עונה מאוזנת מבחינת התוכן", אומר מאסטרו מהטה ומדגיש שתי פרמיירות של יצירות ישראליות חדשות. "אם זהו האדם", היא יצירה חדשה מאת המלחין הישראלי צבי אבני, המבוססת על שירים מאת פרימו לוי. על יצירה זו ינצח מאסטרו מהטה בערב בהשתתפות הפסנתרן יפים ברונפמן וזמרת הסופרן שרון רוסטורף-זמיר. פרמיירה עולמית נוספת תהיה במהלך העונה ליצירה "תקיעה, תרועה, שברים" של המלחינה הישראלית אלה מילך שריף, שנכתבת כחלק מחגיגות המאה לעיר תל אביב.

 

בשם האב

בחודש אוקטובר הקרוב תצא התזמורת, לראשונה בתולדותיה, לסדרת קונצרטים באלבניה. באותו החודש היא תופיע גם בבומביי, עיר הולדתו של המאסטרו מהטה, בארבעה קונצרטים חגיגיים, שנועדו לאסוף כספים לקרן שהוקמה לזכרו של אביו, שהיה נושא דגל המוזיקה המערבית בהודו.


אבי שושני, מנכ"ל התזמורת. "שוקלים להקים לייבל משלנו" (צילום: מרב יודילוביץ') 

 

בקונצרטים אלה, שבתזמורת מגדירים כ"חגיגה אמיתית" ישתתפו דניאל ברנבוים, פנחס צוקרמן, ברברה פריטולי והטנור פלסידו דומינגו. מסיבות טכניות, הקונצרטים בבומביי לא יוקלטו ועל כך יש רק להצר. "זה בהחלט מרגש אותי", אומר מאסטרו מהטה על סדרת ההופעות בבומביי, "אנחנו נקיים ארבעה קונצרטים, שההכנסות מהן יועברו לקרן שנועדה לבנית בית ספר למוזיקה מערבית בבומביי. כל זה מעורר עניין רב, כיוון שיש הרבה מאד כשרונות גדולים בהודו שעדיין לא טופחו כמו בקוריאה או בסין, שם עושים הכל בכדי לקדם את המוזיקה המערבית".

 

זו הפעם השנייה שבה נוסע המאסטרו לבומביי לסדרת קונצרטים לגיוס כספים עבור הקרן. לפני כשנתיים הופיע בבומביי עם הצ'לן והמנצח הרוסי הנודע מסטיסלב רוסטרופוביץ'. "אני מקווה שנצליח לאסוף כמה רופי", אמר המאסטרו. בהתחשב בעובדה שאחד הקונצרטים ייערך באיצטדיון הקריקט בבומביי, ספורט שנחשב כמעט לדת בהודו, סביר להניח שהכסף ייאסף. במהלך העונה הקרובה עתידה הפילהרמונית לצאת לסיבוב הופעות בארה"ב תחת ניצוחו של דודמל. סיבוב הופעות נוסף, שיחתום את העונה, יהיה תחת שרביט המנצחים של מהטה בדרום אמריקה.

 

יו"ר ההנהלה של התזמורת, הטרומבון הראשי יהושע פסטרנק, נשאל על התכניות לשיפוץ אולם היכל התרבות וענה: "החל תהליך שנעשה בצמוד לטויוטה, מומחה לאקוסטיקה בעל שם בינלאומי, שאחראי בין היתר על התכנון האקוסטי של דיסני הול בלוס אנג'לס והסאנדורי הול בטוקיו. הוא ביקר שלוש פעמים בהיכל התרבות והגיש מספר הצעות, שאנחנו לומדים אותם בפיקוחו ובשיתופו של מאסטרו מהטה.

 

כשתהיה תכנית מגובשת, היא תוגש כהצעה לגופים המאשרים והמתכננים בארץ". מדובר בתכנון בהיקף של 25 מיליון דולר לערך, שייעשה, כך לדברי פסטרנק, בשיתוף עם הגופים שהביעו התנגדות לתכניות הקודמות לשיפוץ האולם.

 

התזמורת כבעלת לייבל

חידוש נוסף עליו עומלים מזה כשלוש שנים בתזמורת הפילהרמונית הישראלית הוא בדיקת אפשרות להקמת לייבל משלה. "אנחנו בודקים אפשרות, שנכנסה כבר למעשה לתהליכי ביצוע, להקים לייבל משלנו, שיקליט את הקונצרטים של התזמורת הפילהרמונית הישראלית", אומר מנכ"ל התזמורת, אבי שושני, ומדגיש כי אם הכל יסתדר, כבר בשנה הבאה יוצגו פירותיה הראשונים של השותפות עם חברת התקליטים הליקון. הטריגר ליוזמה היתה הצלחתו של האלבום המיוחד שהוציאה התזמורת לרגל חגיגות שנת השבעים בשיתוף עם הליקון. "הרבה תזמורות בעולם מנסות לעשות את זה, כי כולנו מבינים שראוי ליצור מורשת שתשמר את העשייה", הוא אומר, "היינו רוצים להקליט במשך כל עונה מספר מסוים של קונצרטים ולאט לאט להקים את הסוני, הדקה או ה-EMI של התזמורת הפילהרמונית בישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דומינגו. יצטרף למסע להודו
צילום: איי פי
לאתר ההטבות
מומלצים