שתף קטע נבחר

התובע בהאג: נשיא סודן נאשם ברצח עם בדרפור

התובע בבית המשפט הבינלאומי הפלילי בהאג האשים את נשיא סודן עומר אל-באשיר בפשעים נגד האנושות. "אל-באשיר ביצע, באמצעות אנשים אחרים, רצח עם תוך שימוש במנגנוני המדינה, בכוחות הביטחון ובמיליציית הג'נג'וויד", כתב התובע. עם זאת בחרטום כבר הבהירו כי גם הפעם לא ישתפו פעולה עם בית הדין והזהירו מפני התגברות האלימות

התובע בבית המשפט הבינלאומי הפלילי בהאג, לואיס מורנו אוקמפו, הגיש בצהריים (יום ב') כתב אישום בגין רצח עם ופשעים כנגד האנושות נגד נשיא סודן, עומר אל-באשיר. אל-באשיר אשם כי עמד מאחורי המאמצים לחסל שבטים אפריקנים שלמים בחבל דרפור המערבי בסודן באמצעות מסע רצח, אונס וגירוש.

 

התובע מורנו-אוקמפו ביקש מהרכב של שלושה שופטי בית הדין להוציא צו מעצר לאל-באשיר, כדי למנוע את מותם של 2.5 מיליון תושבים נוספים בדרפור, שעדיין חיים בצל האיום הנשקף מצד המיליציה הפרו-ממשלתית, הג'נג'וויד.

 

התובע כתב כי "גורמים וסוכנים" שנשלטו על ידי אל-באשיר רצחו לפחות 35 אלף אזרחים, וגרמו ל"מותם האיטי" של בין 80 אלף ל-265 אלף בני אדם, שנעקרו מבתיהם עקב הלחימה. "אל-באשיר ביצע, באמצעות אנשים אחרים, רצח עם נגד בני שבטי הפור, המסליט והזגווה, באמצעות שימוש במנגנוני המדינה, בכוחות הביטחון ובמיליציית הג'נג'וויד", כתב התובע.

 

כתב האישום נגד נשיא סודן כולל גם פשעים כנגד האנושות ופשעי מלחמה - בהם רצח, השמדה, גירוש בכפייה של 2.9 מיליון אזרחים, עינויים ואונס. בנוסף לבקשה להוציא צו מעצר נגד אל-באשיר, ביקש מורנו-אוקמפו מבית המשפט לעכל את רכושו של אל-באשיר ולהקפיא את נכסיו.

 

סודן : כתב אישום יגרור שפיכות דמים נוספת

לאחר הודעת התובע, הכריזה סודן כי היא אינה מכירה בכל צו שיוציא בית הדין הפלילי בהאג. "באשר להגשת כתב אישום נגד הנשיא - או כל אזרח אחר של סודן - אין בכוונתנו להכיר בצוים שיוצאים מבית הדין, שאינו נחשב בעינינו", אמר דובר משרד החוץ הסודני, עלי אל-סאדיג, בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא הוסיף כי סודן תגן על כוח משקיפי האו"ם והאיחוד האפריקני המוצב בה, ותמשיך בתהליך השלום המתנהל בדרפור חרף הגשת כתב האישום. לבקשת סודן, ייערך בשבת הקרובה כינוס חירום של שרי החוץ של הליגה הערבית, שיעסוק בנושא.

 

בין סעיפי האישום: גירוש בכפייה של 2.9 מיליון אזרחים (צילום: AFP) 

 

אתמול רמזה מפלגת השלטון במדינה, מפלגת הקונגרס הלאומי, כי הגשת כתב אישום כנגד הנשיא והוצאת צו מעצר נגדו יגררו "עוד שפיכות דמים ואלימות" במחוז דרפור. עם זאת, מורנו-אוקמפו אמר כי הוא אינו חושש שהגשת כתב האישום נגד אל-באשיר תחמיר את מצבם של הפליטים והמשקיפים, ותגרום לחרטום למנוע מארגוני סיוע הומניטרי את הגישה לחבל שסוע-הקרבות. זאת, למרות איומי מפלגת השלטון.

 

אל-באשיר נועד אתמול עם חברי קבינט ויועצים בחרטום, כדי לדון בתגובתם לכתב האישום הצפוי. מחוץ לבניין, הפגינו בינתיים מאות סודנים כדי להביע תמיכה בנשיא, שתפס את השלטון ב-1989 בהפיכה צבאית. המפגינים נשאו שלטים שבזו לבית הדין הפלילי בהאג ולתובע מורנו-אוקמפו. "אוקמפו חותר כנגד העם הסודני", נכתב על אחד מהם.

 

הערכה: הסגרה אינה צפויה בקרוב

מועצת הביטחון של האו"ם פנתה למורנו-אוקמפו במרס 2005 וביקשה ממנו לחקור את פשעי המלחמה המתבצעים בדרפור. זו הפעם הראשונה שבית המשפט הפלילי בהאג, שהחל את פעילותו לפני שש שנים, מגיש כתב אישום נגד ראש מדינה מכהן. בתי דין בינלאומיים אחרים הגישו כתבי אישום נגד מנהיג סרביה דאז סלובודן מילושביץ ושליט ליבריה צ'רלס טיילור, כאשר אלה עדיין כיהנו בתפקיד.

 

גם אם יחליטו השופטים להוציא צו למאסרו של אל-באשיר, הסגרתו להאג אינה צפויה בקרוב. סודן טוענת כי לבית המשפט אין סמכות ומסרבת לעצור את האישים שאותו דורש בית המשפט להסגיר לידיו.


אל-באשיר בחרטום, אתמול. לא מכיר בסמכות ביהמ"ש (צילום:רויטרס) 

 

אשתקד הגיש מורנו-אוקמפו כתב אישום נגד השר אחמד מוחמד הרןן ונגד עלי קושי, מפקד במיליציית הג'נג'וויד. למרות שבכתב האישום הואשמו השניים ב-51 סעיפים של פשעי מלחמה ופשעים כנגד האנושות - בהם

רצח אונס וגירוש - ממשלת סודן סירבה לנקוף אצבע. הרון עדיין מכהן כשר לעניינים הומניטריים בדרפור, ולטענת מורנו-אוקמפו, סירובה של ממשלת סודן לעצור אותו מעיד על כך שהיא שותפה לפשעיו של הרון.

 

על פי הערכת האו"ם, מאז שפרצה הלחימה במחוז דרפור ב-2003, גבה העימות את חייהם של כ-300 אלף בני אדם, וגרם ל-2.5 מיליון מהם לעקור מבתיהם.


פורסם לראשונה 14/07/2008 09:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-באשיר, אתמול בחרטום
צילום: EPA
הפגנת התמיכה בנשיא, אתמול
צילום: AFP
מומלצים