שתף קטע נבחר

איראן: התמרונים שיפרו מעמדנו במו"מ על הגרעין

"התמרונים סייעו לרפובליקה האיסלאמית להגיע לשולחן הדיונים כשידה על העליונה", צוטט סגן שר ההגנה של איראן, נסראללה עזאתי, בסוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א. לדבריו, התנגדותה של איראן להפסיק את העשרת האורניום אילצה את המערב "להיכנע לרצונה של הרפובליקה האיסלאמית"

ניסוי הטילים שערכה איראן בשבוע שעבר יחזק את מעמדה של טהרן במגעים הדיפלומטיים לפתרון המשבר שהתגלע סביב תוכניתה הגרעינית השנויה-במחלוקת. כך אמר היום (ב') סגן שר ההגנה האיראני, נסראללה עזאתי.

 

"התמרונים סייעו לרפובליקה האיסלאמית להגיע לשולחן הדיונים כשידה על העליונה", צוטט עזאתי בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א. עזאתי, מפקד בדרגת אלוף הממונה על התיאום הלוגיסטי בצבא האיראני, אמר את הדברים חמישה ימים לפני הפגישה הצפויה בז'נבה בין ראש צוות המשא ומתן על הגרעין מטעם איראן, סעיד ג'לילי, לבין מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה.

 

ביוני, הגיש סולאנה לג'לילי חבילת תמריצים כלכליים ואחרים שאותם הציעו המעצמות בתקווה לשדל את איראן להפסיק את פעילותה הגרעינית, שהמערב חושד שנועדה לייצור פצצות אטום. איראן מכחישה את הטענה שהיא חותרת לייצור נשק גרעיני, וטוענת כי היא מעוניינת בגרעין להפקת אנרגיה בלבד, וכי מדובר בזכות טבעית וחוקית שעליה לא תוותר לעולם. בתגובה, הגישה טהרן הצעה משלה לפתרון המשבר.

 

טהרן מסרבת בתוקף להפסיק את העשרת האורניום, אך זהו התנאי שהציבו בפניה חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה לפני שניתן יהיה לחדש את הדיאלוג על ההצעה, הכוללת גם סיוע לפיתוח תוכנית גרעין אזרחית והשעיית

הסנקציות שהוטלו על טהרן. המתיחות בין איראן למערב גברה בשבוע שעבר - לאחר שארצות הברית שבה והזכירה לטהרן כי וושינגטון תגן על האינטרסים שלה ועל בנות בריתה במזרח התיכון.

 

"בדיון הגרעיני, קבע הצד השני כי על איראן להסכים ראשית להפסקת העשרת האורניום כדי שניתן יהיה לקיים משא ומתן", אמר עזאתי, אך הוסיף כי נוכח התנגדותה של איראן, "הצד השני נאלץ להיכנע לרצון האיראני".

 

כוויית: המערב מתגרה באיראן במקום להרגיעה

בתוך כך, טען היום יושב ראש הפרלמנט של כוויית כי המערב "מתגרה" באיראן במשבר הגרעין - דווקא בשעה שבה "דיאלוג - ולא הסלמה - הוא חיוני". כוויית העשירה בנפט היא בת-ברית חשובה של וושינגטון מאז שארה"ב התיצבה לצידה ב-1991 ושחררה אותה מהכיבוש העיראקי. עם זאת, כוויית חוששת שתמצא את עצמה בין איראן למערב במקרה של

עימות.

 

"מה שקורה הוא שישנן התבטאויות מערביות פרובוקטיביות - ואיראן מגיבה באותה דרך", אמר יושב ראש הפרלמנט, ג'סים אל-חראפי, בראיון בתחנת הטלוויזיה הממשלתית של כוויית. "אני מאמין שבעניין כה רגיש יש צורך בדיאלוג ולא בהסלמה. אי אפשר לנהוג כאילו איראן היא אחת המדינות האמריקניות", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיגור הטילים בשבוע שעבר
צילום: רויטרס
מומלצים