שתף קטע נבחר

עובדי רשות המסים: נטרפד את מס הכנסה שלילי

שבועיים לפני שתוכנית מס הכנסה שלילי אמורה לצאת לראשונה לדרך, אחרי עשור של הצעות ודיונים, אך היא עדיין לא סגורה: עובדי רשות המסים מאיימים לטרפד אותה ברגע האחרון אם לא יקבלו תוספת תגמול והכנסת עוד צריכה לסגור פרצות בחוק

לאחר כמעט עשור של הצעות שונות ודיונים רבים, תוכנית מס ההכנסה השלילי הראשונה מסוגה בישראל אמורה לצאת לדרך בעוד כשבועיים, לאחר שהחוק שמאפשר את יישומה נכנס לתוקף בינואר השנה.

 

החל ב־1 באוגוסט אמורה רשות המסים להתחיל לקבל בקשות למענקי מס הכנסה שלילי מהעובדים במשק, ובמקביל דיווחים מקוונים מהמעסיקים לגבי שנת 2007. אלא של"כלכליסט" נודע כי בדרך להפעלת החוק עדיין ניצבים עובדי רשות המסים, המסרבים ליישמו אם לא יקבלו תגמול נוסף. העובדים הודיעו כבר לפני כשנה על התנגדותם, אולם עד כה לא נעשו ניסיונות אמיתיים לפתור את המחלוקת.

 

"לא יהיה יישום של חוק מס הכנסה שלילי ללא תגמול הולם, גם מבחינת שכר וגם מבחינת כוח אדם", אומר טלחום פרידלוב, יו"ר ועד עובדי רשות המסים.

 

 

לדבריו, מ־2006 התקיימו ברשות כמה רפורמות, שהביאו לקריסת כוח האדם בה. "מנכ"ל משרד האוצר מקציב מיליוני שקלים למשק", אומר פרידלוב, "אז הוא לא יכול להעלות משכורות?".

 

בין ועד עובדי רשות המסים למשרד האוצר נערכו כבר כמה פגישות שהסתיימו ללא הכרעה, ופגישה נוספת צפויה להיערך מחר. עד שלא ייסגר המשא ומתן בין העובדים לאוצר לא תוכל הרשות להתחיל ביישום החוק, אף שלטענת גורמים ברשות היא ערוכה ומוכנה ליישומו: ההנחיות וחומרי ההסברה הוכנו, תוכנות המחשב עודכנו והטפסים המתאימים הוצאו.

 

התוכנית: סיוע לחצי מיליון עובדים 191

אם תיפתר המחלוקת, בשלב הראשון ליישום החוק יקבלו יותר מ־67 אלף עובדים מאות שקלים מהמדינה, בהתאם לגובה הכנסתם החודשית ומצבם המשפחתי.

 

השלב הראשון יכלול את ירושלים, אשקלון, שדרות, נצרת ונצרת עילית, חדרה, באקה ג'ת, משמרות, עין עירון, ערערה, כפר פינס, כפר קרע, אור עקיבא ופרדס חנה־כרכור. עלות הפעלת השלב הראשון של החוק נאמדת ב־191 מיליון שקל. בשנת 2010, לאחר שהחוק יוחל על כל אזורי הארץ, ייהנו מהמס השלילי כ־500 אלף עובדים, ועלותו תגיע ל־1.4 מיליארד שקל.

 

התשלום הראשון של מס ההכנסה השלילי, מתוך סדרה של שלושה (כל אחד מהם עבור ארבעה חודשי עבודה), אמור להגיע לעובדים ב־15 באוקטובר 2008. התשלומים הנוספים בגין שנת 2007 יועברו לעובדים בינואר ובאפריל 2009. על פי החוק, התשלומים יועברו ישירות לחשבונות הבנק של העובדים באמצעות רשות המסים, ללא תלות במעסיקים.

 

החוק הגדיר שתי קבוצות יעד שאליהן פונה התוכנית. בקבוצה הראשונה שכירים ועצמאים מגיל 23 ומעלה שלהם עד שני ילדים, או עובדים מעל גיל 55 ללא תלות במספר הילדים. בקבוצה השנייה עובדים בכל גיל שלהם שלושה ילדים או יותר. עובדים שבבעלותם לפחות מחצית מהזכויות בדירת מגורים נוספת לדירת מגוריהם, או שבן זוגם מחזיק בדירה כזו, לא יהיו זכאים למענק.

 

אם נקבעה להם זכאות למענק, עובדים מן הקבוצה הראשונה יוכלו לקבל בכל אחד ממועדי התשלום של המענק סכום שינוע בין 280 ל־ 1,100שקל, בהתאם לגובה הכנסתם. המענק יחולק לכל עובד בנפרד, כך שמשק בית ובו שני עובדים שזכאים למענק ייהנה ממענק כפול של 560 עד 2,200 שקל.

 

עובדים מהקבוצה השנייה, שלהם מספר גדול יותר של ילדים, ייהנו ממענק גבוה יותר, שינוע בין 400 ל־1,600 שקל לעובד, או 800 עד 3,200 שקל למשפחה שבה שני עובדים הזכאים למענק.

 

לשם קבלת המענק נדרשים העובדים להגיש בקשה לרשות המסים. הרשות תבחן את הבקשה מול הדו"חות המקוונים שיגישו המעסיקים ומול דיווחים מהמוסד לביטוח הלאומי, כדי לאמוד את היקף ההכנסות של העובדים. לצורך זה אישרה לאחרונה ועדת הכספים תקנות של משרד האוצר, שמסמיכות את רשות המסים לקבל מידע מהמוסד לביטוח הלאומי לגבי עובדים שהגישו בקשות לקבל מס הכנסה שלילי.

 

התוכנית תחול גם על עצמאים

התוכנית תחול במקביל הן על עובדים שכירים והן על עצמאים, לאחר לחצים שהפעיל בנושא ארגון העצמאים, לה"ב. העצמאים לא יהיו זכאים לתשלום מענקי מס באותו אופן כמו השכירים: עצמאי שיגיש בקשה למענק מס הכנסה שלילי ויימצא זכאי ייהנה מקיזוז בתשלום מס הכנסה במשך ארבע שנים לאחר הגשת הבקשה. אם יישאר הפרש מקיזוז זה, יקבל העצמאי את תשלום המענק ישירות לחשבון הבנק, אך בניכוי 25% ממנו.

 

לפי התוכנית, המעסיקים נדרשים להעביר לרשות המסים באופן שוטף דיווחים על הכנסות עובדיהם, כדי שהמדינה תוכל לקבוע את זכאותם למענק המס. מומחים טוענים כי הדיווח מצד המעסיקים עשוי להיות אבן הנגף של התוכנית, שכן הוא מביא לכך שהיא חשופה לאי־דיוקים ועיוותי שכר שונים מצד המעסיקים.

 

בשבוע הבא צפויה ועדת הכספים לאשר תיקון לחוק מס ההכנסה השלילי. על פי התיקון, שאותו הגישה רשות המסים, ישונה נוסח החוק כך שיבהיר במפורש כי רק משקי בית בעלי הכנסות נמוכות יהיו זכאים למענק.

 

זאת לאחר שבבדיקת צוות חוקרים, שהורכב מכלכלנים ממשרד האוצר, מבנק ישראל וממכון ברוקדייל, התגלה כי בנוסח החוק המקורי נותרה פרצה שהיתה מאפשרת ל־134 אלף שכירים נוספים, רבים מהם בעלי הכנסות גבוהות, להיות זכאים למענק המס השלילי. אם הטעות לא תתוקן, היא יכולה לעלות למדינה 400 מיליון שקל נוספים מדי שנה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו שאול אמסטרדמסקי והדר קנה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי
צילום: אלכס קומולובסקי
מומלצים