שתף קטע נבחר

החיוויאי - מכונת הציד המושלמת

הפירות והירקות שאנחנו אוכלים מרוססים בהרבה פחות כימיקלים הודות לציידים מיומנים, שלא רק למדו להסתגל לסביבתם המשתנה אלא גם לעבוד בשיתוף פעולה והרמוניה. הצצה לחייהם של החיוויאים בשפלת יהודה

המשוואה פשוטה למדי: הזוחלים טורפים את הנברנים והדורסים טורפים את הזוחלים. כשהאיזון נשמר, יש מספיק מכרסמים, זוחלים ודורסים בטבע - אף אחד לא נשאר רעב, והטבע מתקיים בהרמוניה. 
 
את אחד התפקידים הראשיים בזירה זו ממלא החיוויאי - עיט הנחשים - אחד מדורסי היום המרהיבים ביותר. הוא לא רק ציד נחשים מעולה אלא גם מבצע הדברה ביולוגית יעילה ונקיה של נברנים לטובת החקלאים. אם הירקות והפירות שלנו מרוססים בקצת פחות כימיקלים, ואם הנחשים הרעבים אינם מסתובבים בחצרות באין מפריע, זה בין היתר בזכותו.
 
"החיוויאי הוא עיט גדול ומרשים, עם מוטת כנפיים של כ-1.90 מטר, ורוב המזון שלו מתבסס על זוחלים ובעיקר נחשים", מסביר יהונתן מירב מהחברה להגנת הטבע. "באזור שפלת יהודה קיים הריכוז הגדול ביותר בעולם של אוכלוסייה מקננת, שמגיעה לצוד בשדות החרושים".  

 

  

יש מה ללמוד מהחיוויאים. הקינים שלהם בשפלת יהודה נמצאים במרחק של 400-500 מטר זה מזה, אך למרות שמדובר בדורסים טריטוריאליים הם למדו כיצד לצוד מזון מבלי לנהל קרבות סוערים זה עם זה. יתרה מזאת, בשנים האחרונות חוקר סאמח דראושה, מהמרכז לחקר נדידת ציפורים בלטרון של החברה להגנת הטבע (בשיתוף האונ' העברית וקק"ל) את תופעת ההתלהקות של החיוויאים למטרות ציד.

 

"הדורסים הללו אינם חברותיים במיוחד, אך הם התקדמו והתאימו עצמם לסביבה במהירות רבה במונחים אבולוציונים", מסביר מירב. "הם למדו שהטרקטור שחורש את האדמה מחלץ מהאדמה את הנברנים ומספק להם מזון בשפע, וכך הם לא צריכים לשוטט בין הגבעות ולחפש אחר מזון במשך זמן רב. זה דבר נדיר בקרב עיטים, שמאפשרים לאופורטוניזם להתגבר על האבולוציה".  

 
צילום: יורם שפירר

 

  

יורם שפירר, צלם טבע, מתעד וחוקר בארבע השנים האחרונות קן של חיוויאים. הוא עוקב אחריהם מתוך מסתור מיוחד שבנה, שמאפשר לו גישה ישירה לדורסים ללא חשש מפגיעה בשיגרת חייהם, במיוחד בתקופת הקינון הרגישה.

 

"זה נפלא לתעד את אותו זוג שחוזר שנה אחרי שנה לקנן באותו מקום", מספר שפירר. "מה שמדהים הוא שככל שההיכרות שלי עמם העמיקה, גיליתי שהנקבה נחשבת לציידת נחשים אדירה, ומביאה לקן זוחלים ונחשים, ואילו הזכר הוא מומחה בציד נברנים". 

 

לדברי שפירר, המעקב אחר הזוג הניב מספר ממצאים, בנוסף לצילומים המרהיבים. "המזון היומי שלהם מורכב רובו (כ-70 אחוז) מזוחלים ונחשים, 30 אחוז נברנים ומכרסמים, ומדי פעם הם הצליחו לצוד אפרוחים וגוזלים של עופות אחרים. הנקבה נוהגת להאכיל את הגוזל, והתקשורת בין המשפחה מאוד קולנית. ההורים מלמדים את הגוזל לאכול בקן ומפרקים לו את הנחש לחתיכות. עם הזמן, כשהגוזל גדל, הוא לומד כיצד לאכול את הנחש מהראש".

 


(צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)

 

שפירר מגלה כי באחת הפעמים בהן ישב במסתור ותיעד את החיוויאים, נדהם לגלות שהנקבה הצליחה לצוד שלושה נחשים תוך שעה אחת. "הקלות בה החיוויאי מצליח להשתלט על נחש ולהרוג אותו במהירות היא בלתי נתפסת", הוא אומר. "הם לא נוטים להילחם על האוכל שלהם כמו הנשרים או האנפות. הראשון שהבחין בו בדרך כלל יזכה במזון. החיוואים הם מכונות ציד מושלמות, והודות לעבודת הציד שלהם בשדות גם משתמשים פחות בריסוסים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורם שפירר
מכונות ציד מושלמות. חיוויאי עם נחש
צילום: יורם שפירר
צילום: יורם שפירר
הולכים אחרי הטרקטור במקום לחפש מזון. חיוויאי בתעופה
צילום: יורם שפירר
צילום: יורם שפירר
לומדים להסתגל לסביבה. חיוויאי
צילום: יורם שפירר
צילום: יהונתן מירב
מוטת כנפיים של כמעט שני מטרים. חיוויאי
צילום: יהונתן מירב
מומלצים