שתף קטע נבחר

אולמרט: עם 270 אלף ערבים בי-ם, יהיו דחפורים

"מי שחושב שהדפוס הבסיסי של החיים בירושלים ימשיך להתקיים כפי שהוא, צריך לקחת בחשבון שיהיו עוד בולדוזרים, משאיות וכלי-רכב פרטיים". עוד העריך ראש הממשלה, בוועדת חוץ וביטחון: נסראללה "איבד ביטחון", לכן עדיין לא נקם את מות מורנייה. ראש חטיבת המחקר באמ"ן: עסקת השבויים עם חיזבאללה - רוח גבית לחמאס

נסראללה חושש, עובדה שהוא לא נוקם - זה המסר המרגיע-יחסית, שיוצא הבוקר (יום ב') מפיו של ראש הממשלה במשכן הכנסת. אבל בהתייחסו לפיגועי הדחפור האחרונים בירושלים, המסר אופטימי פחות - עם רמז לפיתרון של חלוקה בבירה: "מי שחושב שהדפוס הבסיסי של החיים בירושלים ימשיך להתקיים כפי שהוא, עם 270 אלף ערבים תושבי ירושלים -  צריך לקחת בחשבון שיהיו עוד בולדוזרים, משאיות וכלי-רכב פרטיים. אין דרך למנוע מעשה הטרור מסוג זה. צריך לשקול בעתיד התמודדות עם סוגיה זו". 

 

בוועדת חוץ וביטחון סקר אולמרט את מצבה הגיאו-אסטרטגי של ישראל, כשהוא מדגיש כי לא חל בו שינוי במהלך החודשים האחרונים. "אנו ממשיכים להתמודד עם אותם איומים בסיסיים שאפיינו את השנתיים האחרונות, ובמקביל - ממשיכים בתהליכים המדיניים שהעסיקו אותנו".

 

אולמרט לא חוזה "ברמת הסתברות גבוהה" התלקחות קרובה בחזית הצפון. חיזבאללה, הוא מזכיר, עסוק בפוליטיקה הפנים-לבנונית ובמאמצים לשקם את מעמדו מבית ולאחר המלחמה. "בשנתיים האחרונות יש רתיעה מובהקת שלהם מלהתעמת איתנו צבאית באזור דרום-לבנון".

 

ראש הממשלה מעריך כי חיזבאללה ינסה לנקום את "העלמתו" של רמטכ"ל הארגון, עימאד מורנייה, אבל "נדמה לי שהוא נרתע מתגובה. נסראללה איבד את הביטחון העצמי שלו ביכולת לצפות את תגובת ישראל - הם חוששים מתגובה ישראלית בלתי פרופורציונלית". על התעצמות חיזבאללה, אומר אולמרט: "הם ממשיכים להתעצם ואנו עוקבים בצורה קפדנית, עם רגישות לכל שינוי שיכול להפר את המאזניים אשר אנחנו מעוניינים שלא ישתנו".

 

ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין, תת-אלוף יוסי ביידץ, אמר בכנסת שעסקת השבויים האחרונה נתנה לחיזבאללה ולארגוני הטרור "רוח גבית".  


הנגבי ואולמרט בוועדה (צילום: דודי ועקנין)

 

אשר למשא-ומתן עם סוריה, מציין אולמרט: "המו"מ יצר ללא ספק אופציות מסוימות לסורים, שלא היו קודם. הן עדיין קטנות ומצומצמות יותר מכפי שחלק ממבקרי הממשלה מייחסים להן". הוא יצא נגד ניסיונות של גורמים לא-רשמיים בישראל לקשור קשרים עם דמשק.

 

"יש כלפי סוריה מידה לא מועטה של חשדנות בינלאומית בשל הרקע

 ובשל העבר. הם ממשיכים ללכת גם במסלול מקביל של קשר עם איראן, טרור בעיראק, סיוע לחיזבאללה ולארגוני הטרור בשטחי יהודה ושומרון. זה מגביר את התחושה שהם הולכים בשני המסולים במקביל. הסורים יצטרכו להבין שלא ניתן ללכת בשני המסלולים, אפשר לרמות את כל העולם חלק מהזמן - או חלק מהעולם כל הזמן - אבל אי-אפשר לרמות את כל העולם כל הזמן".

 

בעניין איראן והגרעין: "מדברים על העניין הזה יותר מדי, אני לא בטוח שזה מוסיף. הנושא נמצא בטיפול. האיראנים מתהדרים היום ב-6,000 צנטריפוגות פועלות, ואני לא אתייחס למספר הזה. יש מאמץ בינלאומי רציני. העניין הזה הוא בר-טיפול, אבל זה תלוי במדינות שבידן המפתח - ולאו דווקא במדינת ישראל. תרומת ישראל למאמץ הקולקטיבי לא מבוטלת והיא ראויה לציון, אבל אנחנו לא הגורם שמנהיג את המאבק, משום שאין לנו מכלול הכלים שיש בידי הקהילה הבנלאומית".  

 

נאמן לרגיעה

אולמרט התייחס גם לרגיעה מול רצועת עזה, והסביר מדוע לדעתו - חרף ההפרות - יש לדבוק בה. "השאלה שעומדת בפנינו כרגע, והנחנו מראש שכך יקרה, היא: האם הנסיבות כעת מצדיקות פעולה מול חמאס, על כל המשמעות הנגזרת מכך. ההערכה כעת היא שההפרות עדיין לא יוצרות עילה מספיק טובה לשינוי המצב, אבל זה לא אומר שההערכה הזו לא תשתנה בזמן קרוב".

 

ומה באשר לעתיד המשא-ומתן עם הפלסטינים? האופטימיות

ברוח ועידת אנאפוליס, מתברר, הולכת ופוחתת: "אני לא מאמין שניתן להגיע להבנה שתכלול את נושא ירושלים עוד השנה", אומר אולמרט. "יחד עם זאת, ביתר נושאי הליבה - הפערים אינם דרמטיים. בנושא הפליטים - ניתן להביא להבנה שלא תגרום לנו לקבל אחריות או לפתור את העניין בתחומי מדינת ישראל.

 

"גם בנושא הגבולות יש פער שאינו בלתי ניתן לגישור. נביא את הדברים להכרעה בדרך הדמוקרטית, שלוקחת בחשבון את כל העמדות במדינת ישראל". יו"ר האופוזיציה נתניהו שאל אותו, מהי אותה "דרך דמוקרטית". אולמרט השיב: "בבוא היום אתייעץ גם איתך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין סימן להתלקחות: אולמרט
צילום: דודי ועקנין
צילום: רויטרס
"אין דרך למנוע". פיגוע הדחפור
צילום: רויטרס
מאבד ביטחון: נסראללה
צילום: AFP
מומלצים