שתף קטע נבחר

בדרך ללבלב מלאכותי

מדענים הרכיבו מערכת שתבצע את תפקידו של הלבלב עבור חולי סוכרת

מדענים מקיימברידג' מאמינים כי הם על סף פיתוח מערכת שתחליף את הלבלב, אצל חולי סוכרת נעורים. המדענים משלבים בעבודתם 2 טכנולוגיות זמינות – מערכת לבקרת גלוקוז בדם ומשאבות אינסולין. המערכת החדשה מבוססת על חיישן, שיושתל מתחת לעור וישדר למשאבת אינסולין הנישאת על הגוף, מתי עליה להזריק את ההורמון, האחראי לפירוק הגלוקוזה ולוויסות רמת הסוכרים בגוף.

 

"אני חושב שאנחנו על סף פיתוחו של דור ראשון של לבלבים מלאכותיים" אמר ד"ר רומן הובורקה (Hovorka), מאוניברסיטת קיימברידג', המוביל את המחקר. הצוות של הובורקה ערך ניסויים בהשתתפות חולי סוכרת נעורים, מחלה המתאפיינת בהרס של התאים בלבלב, האחראים על הפרשת האינסולין. הניסויים הוכתרו כהצלחה והצוות מוכן כבר לשלוח כמה מערכות לבתי הנחקרים, על מנת לבדוק את תפקודן מחוץ לתנאי המעבדה, אך הם מחכים עדיין למימון שיאפשר להם להצמיד לכל נחקר אח או אחות מוסמכים, שיפקחו על התנהלות הניסוי.

 

נכון להיום, חולי סוכרת נעורים משתמשים במערכת לבקרת גלוקוז בדם, המספקת להם נתונים אודות רמת הסוכרים בגופם. אך מערכת זו לא מסוגלת לתקשר עם משאבת האינסולין שהחולים נושאים עליהם, ולכן הם נאלצים לקרוא בעצמם את הנתונים המגיעים ממערכת הבקרה ולווסת את משאבת האינסולין בהתאם לרמת הסוכרים בדם. הצורך במערכת שתחשב את כמות האינסולין הנדרשת ותזרים אותו לגוף גדול במיוחד מכיוון שסוכרת הנעורים מתגלה לרוב אצל ילדים עד גיל 10, שאינם מסוגלים לחשב לבד את כמות האינסולין הנדרשת.

 

חולי סוכרת נתונים לתנודות חריפות ברמת הסוכרים בדמם. רמת סוכר גבוהה מדי עלולה לגרום לעיוורון, בשל פגיעה בכלי הדם הקטנים, או לבעיות בתפקוד הלב. צניחה ברמת הסוכר, המכונה "היפוגליקמיה", יכולה לגרום לאבדן הכרה ואף למוות. "אם נצליח למנוע את מותו של אדם אחד מהיפוגליקמיה" אמר אהרן קובלסקי מהקרן לחקר סוכרת הנעורים, "זה יהיה ניצחון גדול".

 

החוקרים מקווים כי בעוד שנה יוכל הלבלב המלאכותי, שגודלו יהיה כגודלו של מכשיר IPod, להיכנס לשימוש לילי. הפעלת המערכת במהלך השינה פשוטה יותר, מכיוון שבלילה רובנו לא אוכלים ולכן רמת הסוכרים בגוף נתונה לשינויים מתונים יותר. הפעלתה בלילה גם חשובה יותר, שכן היא תעניק לחולים ולהוריהם אפשרות לישון לילה מלא, מבלי שיצטרכו לקום ולבדוק את נתוני מערכת הבקרה. בעוד 6 שנים, מקווים החוקרים, תהפוך המערכת לשמישה גם בשעות היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הספרייה הלאומית לבריאות ארה"ב
משאבת אינסולין
צילום: הספרייה הלאומית לבריאות ארה"ב
מומלצים