שתף קטע נבחר

הכנסת הקימה ועדה לחקירת הטיפול במפונים

בדיון בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, בו אושר להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת הטיפול במפוני גוש קטיף, אמר מבקר המדינה: "ייתכן שהפתרון הראוי הוא בדרך של הקמת ועדת חקירה. אני תומך בכך". ח"כ וילן ממרצ תקף: "המבקר צריך להיות מעל מחלוקות פוליטיות"

שלוש שנים אחרי הפינוי מרצועת עזה - הוועדה לביקורת המדינה החליטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת הטיפול במפוני גוש קטיף. ברוב של תשעה מול שלושה חברי כנסת אושר הבוקר (יום ד') להקים את הוועדה. מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שהשתתף בדיון, אמר כי הוא תומך בהקמת ועדה: "זהו אינו נושא פוליטי, הוא נוגע לכולם".

 

בעד הקמת ועדת החקירה הצביעו ח"כ זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל), מיכאל איתן (ליכוד), משה שרוני (צדק לזקן), עמירה דותן (קדימה), אברהם מיכאלי (ש"ס), לימור לבנת (ליכוד), יעקב ליצמן (יהדות התורה), מיכאל נולדמן (קדימה) ודוד רותם (ישראל ביתנו). נגד ההצעה הצביעו: אבשלום וילן (מרצ), חנא סוייד (חד"ש) ויוחנן פלסנר (קדימה). חברי העבודה בוועדה, שלי יחימוביץ ושכיב שנאן נמנעו.

  

מבקר המדינה הסביר בדיון כי יתכן שהוועדה היא הפתרון הראוי לבדיקת מצבם של המפונים: "יש אנשים נבחרים מהקצה אל הקצה שרואים את הבעיה החמורה כפי שהיא משתקפת, ואנחנו צריכים למצוא לה פתרון. ייתכן שהפתרון הראוי הוא בדרך של הקמת ועדת חקירה. יש לכם את תמיכתו של מבקר המדינה".

 

ח"כ וילן, שמתנגד להקמת הוועדה, שאל את לינדנשטראוס - האם תוקם ועדת חקירה גם לכל פינוי בעתיד?. המבקר ענה: "אני לא דן בעתיד אלא בעבר, במה שאירע בעבר. אני לא חושב שיש כאן השלכות של עמדתנו לגבי העתיד".

 

וילן, שכינה את הבקשה להקים ועדה "פופוליזם זול", תקף את המבקר: "צר לי שבמקום להישאר ממלכתי ומחוץ לתחום הדיון הפוליטי, המבקר קבע עמדה שיש לה משמעות פוליטית מרחיקת לכת. חבל שכך קורה. מבקר המדינה צריך להיות מעל מחלוקות פוליטיות".


החורף באתר הקראווילות בניצן (צילום: אמיר כהן)

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב אמר מנגד כי "הממשלה גירשה 10,000 איש מביתם והפקירה אותם לגורלם".

 

יוזמת ההצעה להקמת ועדת החקירה, ח"כ דותן, אמרה: "יש אנשים שלפני ההתנתקות היו בהידברות, אבל גם הם עוד בלי בית...". וילן השיב: "אני לא מתווכח על הנתונים, אני טוען שוועדת חקירה ממלכתית לא תביא פתרון. זה פופוליזם נטו".

 

מנכ"ל משרד רה"מ: אין לנו מה להסתיר

בדיון השתתף גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, שאמר: "אני בכלל לא רואה רע בוועדת חקירה. ועובדה – ועדת החקירה בנושא ניצולי השואה - אני חושב שתרומתה גדולה. גם בסוגיה של טיפול הממשלה בנושא גוש קטיף לנו בממשלה אין מה להסתיר דבר וחצי דבר, ולשיטתנו כל דבר שייבדק על פי אמות מידה מקצועיות - אנחנו זמן רב כבר מייחלים למישהו שבסוגיה של יוצאי גוש קטיף יישא בתפקיד של המבוגר האחראי".

 

דינור הציג נתונים שונים על אופן טיפול הממשלה במפונים. "אתם יודעים שכבר לפני שנה יכולנו לקיים את ההגרלה בניצנים...?", אמר המנכ"ל. "מעולם לא הסתרנו מידע. אנחנו מקיימים דיאלוג יוצא מן הכלל עם מספר חברי כנסת, עם הרבה מאוד רצון טוב של כולם לתת פתרונות. לי יש רק כוונה אחת: לראות את סוגית מפוני גוש קטיף נפתרת במהירות הגדולה ביותר".

 

לאחר ההצבעה אמר ח"כ פלסנר: "הכנסת שוב נכנעה לדחף הפופוליסטי של חברי הכנסת, והצביעה בעד ועדה שתנציח את הבעיה ואת המצוקה של המפונים. במקום לשנות את מדיניות הממשלה ולהעניק פתרונות ברורים וברי ביצוע - מערכת הממשל מנסה להקים עשרות יישובים והרחבות - וזה דבר שעורך שנים רבות. ועדת החקירה הממלכתית תגלה זאת תוך מספר שנים, ובינתיים מצוקת המפונים רק תחמיר".

 

פלסנר הוסיף כי "הכלי של ועדת החקירה הממלכתית, הפך היום לכלי ניגוח פוליטי ולא לאמצעי לאומי לפתרון או לבירור משברים".

 

מנגד, ח"כ אורלב בירך: "הקמת הוועדה נועדה לתת מזור ומרפא למחדליה החמורים של הממשלה, בהפקרת מגורשי גוש קטיף. אני מאמין כי ועדה ממלכתית תדע לתת את הפתרונות החוקיים הנכונים כדי להכריח את הממשלה להסיר את החרפה של מצבם העגום של מפוני גוש קטיף בתום שלוש שנים להתנתקות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קראווילות בניצן
צילום: ינון קדרי
לינדנשטראוס. בעד הקמת ועדה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ דותן. יוזמת ההצעה
ח"כ אורלב. הממשלה הפקירה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים