ראשי הערים החליטו: לא חוזרים ללימודים
נכון לעכשיו, החופש הגדול לא ייגמר ב-1 בספטמבר: בכינוס חירום של "פורום ה-15", החליטו ראשי הערים על השבתת הלימודים - וניתוק מגע עם משרד החינוך. ההחלטה על ההשבתה מקיפה את המרכז לשלטון מקומי כולו. הרקע: קיצוץ של 280 מיליון שקל, "שיחייב את הערים להשלים את החסר דרך תשלומי ארנונה גבוהים יותר". ראש העיר חיפה: "לא נעזור לממשלה להרוס את החינוך הממלכתי בישראל"
שנת הלימודים הקרובה לא תיפתח, תוכנית "אופק חדש" לא תופעל ולא תמומש, וינותק כל קשר - מקצועי או אחר - עם משרד החינוך ועובדיו עד להודעה חדשה. על שורת צעדים קיצונית זו החליט "פורום 15 הערים הגדולות", שהתכנס אמש (יום ב') לישיבת חירום בעקבות מה שמכנים שם "הקיצוץ הדרמטי במערכת החינוך הממלכתי". החלטה דומה, בעניין אי פתיחת שנת הלימודים במועדה, התקבלה במרכז השלטון המקומי כולו.
"לאור הפגיעה של משרד החינוך בצרכי החינוך הממלכתי והקיצוץ החריף, שאינו מאפשר לקיים חינוך חינם בשלטון המקומי כנדרש על פי חוק - לא נוכל לפתוח את שנת הלימודים הקרובה ולממש את תוכנית 'אופק חדש'", הודיע יו"ר פורום ה-15 וראש העיר תל-אביב, רון חולדאי.
משרד החינוך החליט על קיצוץ של עוד 280 מיליון שקלים מתקציבי החינוך הממלכתי בשנת הלימודים הקרובה.
ראשי המועצות הגדולות מאשימים: "בשנים האחרונות הממשלה הולכת ופורקת מעל עצמה את אחריותה ומחויבויותיה כלפי אזרחי המדינה, ומצמצמת באופן שיטתי את השתתפותה בשירותים ממלכתיים בתחומים שונים להם היא מחויבת. כעת היא מבקשת להתנער אף מחובתה על פי חוק לספק חינוך חינם לילדי ישראל".
"משרד החינוך", טוענים עוד ראשי המועצות, "מקצץ בכל שנה את התקציב המועבר לקיום מערכת החינוך ברשויות המקומיות, ומטיל על הרשויות לממן שירותי חינוך, שהינם שירותים ממלכתיים מובהקים. בסופו של דבר, הטלת עול תקציבי כה כבד על הרשויות המקומיות תבוא על חשבון תושבי הערים, אשר ייאלצו להשלים את החסר באמצעות תשלומי ארנונה גבוהים יותר. בכך, למעשה, מטילה הממשלה באופן עקיף מיסוי נוסף על אזרחיה".
הממשלה מתפרקת מאחריות
לזעם שותף גם מרכז השלטון המקומי. יו"ר המרכז וראש העיר כרמיאל, עדי אלדר, תקף: "הממשלה מתפרקת מאחריותה וממחויבויותיה כלפי אזרחי המדינה. כעת היא מבקשת להתנער מחובתה על פי חוק לספק חינוך חינם לילדי ישראל. כבר היום מממנות את הרשויות את משרד החינוך ב-3 מיליארד שקל בשנה. לא ניתן ידינו להעמקת המימון ב-280 מיליון שקל נוספים".
סיכם יונה יהב, ראש העיר חיפה: "לאור התחושה שהממשלה מבקשת להרוס את החינוך הממלכתי בישראל, הרי שאנחנו מודיעים בזאת לממשלה שאיננו מעוניינים להמשיך ולעזור לה בתפעול מערכת החינוך. אם המדינה רוצה לפגוע בחינוך של ילדי ישראל, שתיקח על עצמה את האחריות לכך, ולא תטיל אותה על הרשויות".
"פורום ה- 15" מזכיר החלטות נוספות שקיבלו הכנסת והממשלה - החלטות שלדבריו, "הובילו לפגיעה קשה ברמת החינוך לה זוכים אזרחי ישראל בכלל ותושבי הערים הגדולות בפרט". בין ההחלטות שנזכרות: "חוק נהרי", שייכנס בקרוב לתוקף, ובמסגרתו מחויבות העיריות בישראל לתקצב באופן מלא בתי-ספר פרטיים, הנתונים לפיקוח חלקי בלבד של משרד החינוך, ואינם מחויבים בלימודי הליבה. "בפועל, המשמעות היא העברת מאות-מיליוני שקלים מהחינוך הממלכתי אל בתי-ספר פרטיים, שחלקם כלל אינם מכירים במדינת ישראל ובאופיה הדמוקרטי".
ה"פורום" מאגד בתוכו את 15 הערים העצמאיות, אשר אינן מקבלות מענקי פיתוח מהממשלה: אשדוד, באר-שבע, גבעתיים, הרצליה, חדרה, חולון, חיפה, כפר-סבא, נתניה, פתח-תקוה, ראשון-לציון, רחובות, רמת-גן, רעננה ותל-אביב-יפו.
"אל תקחו את התלמידים למאבק"
ממשרד החינוך נמסר בתגובה, כי "ראשי הערים שותפים לכל
הפעולות הקשורות לחינוך, ובכלל זה הם מודעים למאמצי השרה להקטנת הקיצוץ בשלטון המקומי, אשר היה אמור לעמוד על 177 מיליון שקלים ועומד כעת על 84 מיליון בלבד (לרבעון)". עוד נמסר כי "על פי מפת ההשקעה בחינוך של הרשויות המקומיות, ההשקעה של 15 הערים העצמאיות בחינוך גבוהה במאות אחוזים מאשר ברשויות בהן המצב הסוציו-אקונומי נמוך, ומכאן שהתקבלה החלטה במשרד החינוך לבצע את הקיצוץ באופן דיפרנציאלי, על מנת שהקיצוץ ברשויות החלשות יהיה הנמוך ביותר".
מנכ"לית המשרד קראה לראשי הרשויות לפתוח את שנת הלימודים כסדרה ו"לא לקחת את התלמידים למאבק התקציבי, שאנו שותפים לו מתחילת הדרך. אנו מצפים שהרשויות המקומיות לא ישתמשו בנשק השביתה כדי לקדם את עבודתן מול משרדי החינוך והאוצר. באשר לרפורמת 'אופק חדש', הרי שהיא העשירה את בתי-הספר במאות שעות הוראה נוספות, שיפרה את שכר המורים ומעניקה חינוך איכותי לתלמידים. תמוה שראשי הרשויות בוחרים לפגוע בה".