שתף קטע נבחר

זירת הקניות

גרינפיס: ילדים בגאנה מפרקים פסולת רעילה

דו"ח של ארגון הסביבה הבינלאומי חשף העברה שיטתית של משלוחי פסולת אלקטרונית ממדינות המערב לגאנה, שם עוסקים ילדים בפירוק המחשבים והטלוויזיות לרכיבים, תוך חשיפה למתכות כבדות, גזים וחומרים רעילים. השיטה: זיוף תעודות המשלוח והכרזה על הציוד כמיועד לשימוש חוזר. גרינפיס: חברות האלקטרוניקה צריכות לקחת אחריות

ארגון "גרינפיס" חשף עדות נוספת לתופעה הבלתי חוקית של העברת פסולת אלקטרונית רעילה ממדינות עשירות למדינות עניות לצורך פירוק ומיחזור. בעבר חשף הארגון "מפעלי" פירוק רכיבי אלקטרוניקה בסין, הודו וניגריה; הפעם חשף הארגון פעילות דומה בגאנה. 

  

 

צוות של הארגון ביקר בשני אתרים בגאנה שבמערב אפריקה, שם מועסקים ילדים בפירוק מכשירי טלוויזיה מקולקלים, מחשבים מיושנים ומוצרי אלקטרוניקה אחרים. הרכיבים המפורקים מכילים חומרים רעילים, והעוסקים במלאכה חשופים לסיכונים בריאותיים חמורים. בארגון קוראים ליצרניות מוצרי האלקטרוניקה לקחת אחריות על מוצריהן, לחדול משימוש במתכות כבדות ורעלים, ולוודא שהמוצרים ממוחזרים באופן בטוח ותחת פיקוח.

 

תעודות המשלוח מזוייפות

דו"ח חדש של הארגון שפורסם בימים האחרונים, חשף את שיטת העברת משלוחי הפסולת האלקטרונית לגאנה. מקורה של הפסולת היה ממדינות אירופיות כמו גרמניה, שווייץ והולנד, וכן מקוריאה - חרף חוקים נוקשים האוסרים זאת.

 

בתעודות המשלוח מוגדרים המשלוחים כ"פריטים משומשים המיועדים לשימוש חוזר" ולא כפסולת - צעד מכוון שנועד לעקוף את המגבלה החוקית על משלוח פסולת רעילה. אך הדו"ח מצטט גורם אירופי רשמי שמודה כי רוב הציוד שמועבר אינו שמיש יותר, וכי מדובר במוצרי אלקטרוניקה מקולקלים המיועדים לפירוק.

 

בגאנה נוחתים המשלוחים באתרים מיוחדים, שם מפרקים אותם לגורמים. העוסקים במלאכה הם לרוב פועלים עניים ובחלק מהמקרים ילדים צעירים. את הרכיבים השמישים מוכרים במשקל לחברות המייצרות מהם מוצרים שונים, ואת החיווט החשמלי והכבלים שורפים על מנת לחשוף את הנחושת או האלומיניום, שגם הם מיועדים למכירה.

 

שריפת החיווט יוצרת זיהום אוויר חמור, ופולטת לאוויר גזים רעילים ומסוכנים. פירוק הרכיבים, שבחלקם מכילים מתכות כבדות וחומרים רעילים אחרים, מהווה סיכון בריאותי חמור לעוסקים במלאכה. הצוות של גרינפיס נטל דגימות קרקע משני האתרים בגאנה. הדגימות נותחו במעבדות בבריטניה ונמצא שהכילו דיאוקסינים, הידועים כמחוללי סרטן, חומרים פלסטיים רעילים כגון פתלאטים, החשודים כגורמים לשינוי הורמונלי ופוגעים בפיריון, וכן עופרת בריכוזים הגבוהים פי 100 מהתקן הבינלאומי המותר.

 

חברות האלקטרוניקה צריכות לקחת אחריות

חברות אלקטרוניקה, ובמיוחד חברות מחשבים כמו אפל, דל ו-HP, הגבירו בשנים האחרונות את היקפי המיחזור שלהם, במיוחד כדי למנוע מרכבים רעילים להתפשט בעולם.

ואולם, ארגוני סביבה וגם גופי פיקוח ממשלתיים מודים שאחוזי האיסוף והמיחזור קטנים, ושרוב הציוד נמכר באופן בלתי חוקי לפירוק.

 

"אם חברות לא יחדלו משימוש בחומרים מסוכנים במוצרים שלהם, ויקחו אחריות על כל מחזור החיים של המוצר, השלכת הפסולת הרעילה תימשך", אמרו בגרינפיס. "אסור לחברות האלקטרוניקה לאפשר למוצרים שלהם להרעיל פועלים עניים מסביב לעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילדים חשופים לחומרים רעילים. ארכיון
באדיבות Greenpeace
מומלצים