שתף קטע נבחר

דו"ח: רבע ממיני היונקים הימיים בסכנת הכחדה

איגוד השימור העולמי (IUCN): מצבם של מיני לוויתנים ודולפינים רבים החמיר בעשורים האחרונים, ורבים מהם מצויים בסכנת הכחדה בטבע. אם בעבר הציד נחשב לאיום המרכזי, כיום מפגשים קטלניים עם כלי שיט, הסתבכות ברשתות וההתחממות הגלובלית מקשים על הישרדותם. "חשוב לשמור עליהם לדורות הבאים", אומרים החוקרים

רבע ממיני היונקים הימיים (לוויתנים ודולפינים) נמצאים תחת איום, ומתוכם תשעה מינים מוגדרים בסכנת הכחדה ובסכנת הכחדת קריטית, הנחשבת לדרגת האיום הגבוהה ביותר-  כך עולה מדו"ח שפורסם על ידי איגוד השימור העולמי (IUCN) השבוע.

 

על פי ההערכות, הוחמר מצבם של מינים רבים בשנים האחרונות ומיני יונקים ימיים קטנים, המצויים באזורי חופים ומים מתוקים, מתמעטים ונדחקים לעבר הכחדה מהטבע. לדברי החוקרים, יתכן והמציאות בשטח חמורה אף יותר, מאחר שלא קיים מידע מספק על מחצית ממיני היונקים הימיים (44 במספר) ורק לאחר ביצוע מחקרים נוספים ואיסוף נתונים ניתן יהיה להעריך את מצבם. 

 

מסתבכים ברשתות

מה מאיים על הלוויתנים והדולפינים ברחבי העולם? בעבר היווה ציד למטרות מסחריות את האיום המרכזי, אך בשנים האחרונות, עם התגברות הלחץ והמודעות הציבורית לגורל היונקים הימיים, כמות הציד פחתה. האיום המרכזי על בעלי החיים כיום הוא במפגשים קטלניים עם כלי שיט, והסתבכות בציוד ורשתות דיג.

 

"יונקים ימיים רבים המצויים באזורי החופים מסיימים את חייהם כתוצאה מהילכדות ברשתות דיג במהלך חיפוש מזון", אומר רנדל ריבס, ראש קבוצת המומחים ליונקים ימיים בארגון, שהוביל את הערכת מצבם של המינים. "זהו האיום המרכזי והוא רק הולך ומחריף". 


 

דוגמא בולטת לכך התרחשה השנה בקנדה, לאחר שלוויתן גדול סנפיר כמעט ומת לאחר שהסתבך בעשרות מלכודות לציד סרטנים, חבלים וקרסים, אך הוצל על ידי פעילים למען בעלי חיים במבצע נועז.

 

"פרויקטים שנועדו לשחרר לוויתנים שהתסתבכו ברשתות וציוד דיג של דגים וסרטנים כבר מבוצעת בחלקן בארה"ב, ניו זילנד ואוסטרליה, והצליחו להציל את חייהם של מספר פרטים", הוסיף ביל פרין מאיגוד השימור העולמי. "עם זאת, ראוי לסגור אזורים חיונים בהם מצויים מינים בסכנת הכחדה ולא לאפשר בהם דיג, לפחות לא בעונות מסויימות, במטרה להבטיח את הישרדותם של אותם מינים".

 

פעילות האדם פוגעת ביונקים

גם שימוש בציוד צבאי לא תורם ליציבות האוכלוסיות. בעשורים האחרונים השימוש בסונאר צבאי גרם לפגיעה קשה בדולפינים ולוויתנים רבים, דבר שהגדיל את תדירות ההחפות ההמוניות.

 

צמצום בשטחי המחייה, ירידה בכמות הטרף הטבעי ומפגעי רעש כתוצאה מפעילות האדם באזורים נרחבים באוקיינוסים משפיעה על היונקים ובמקרים מסויימים אף מביאה למותם. "הפעילות לא הורגת אותם, אלא משפיעה על יכולתם לתקשר זה עם זה ועשויה להרחיק אותם באופן זמני מאזורים בהם הם תרים אחר מזון", אומרים החוקרים.

 

השינוי האקלימי העולמי נותן את אותותיו על הלווייתנים. תפוצה של מינים רבים משתנה, דבר החושף אותם לא רק להתמודדות עם מחלות, תחרות בין המינים ושינויים באוכלוסיות הטרף. שינויים בטמפרטורות המים עשויה להשפיע על הימצאות מזון טבעי ולגרום למצוקת רעב בקרב מינים מסויימים.

 

באדיבות IUCN

 

 

אחד המינים שככל הנראה יעלמו לחלוטין מהטבע הוא דולפין פוקנה ממין ממין vaquita המצוי במפרץ קליפורניה ומקסיקו. על פי הערכות נותרו כ-150 פרטים מהמין הנדיר ואם יימשך קצב הפגיעה השנתי, הוא עשוי להצטרף לדולפין הנהרות באג'י, שככל הנראה הוכחד מהטבע בשנה שעברה. דולפיני הנהרות נאלצים להתחרות עם האדם על משאבים טבעיים כדוגמת דגים במים מתוקים וחשופים לזיהומים רבים.

 

למרות הנתונים הקשים, מסתבר כי ישנה סיבה לאופטימיות זהירה: איום ההכחדה על מיני לוויתן גדולים, ביניהם גם לוויתן גדול הסנפיר, פחת. סטטוס הפגיעוּת של לוויתן גדול הסנפיר השתפר השנה, וכעת הוא נמצא בסכנה נמוכה להכחדה מהטבע. עם זאת, ישנן שתי תתי-אוכלוסיות שעדיין נמצאות בסכנה. גם מצבו של מין לוויתן הבלנית הדרומית השתפר באופן דומה.

 

"השיפור במצבם של לוויתנים גדולי סנפיר ולוויתני הבלנית הדרומיים במרבית מאזורי המחייה שלהם, הוא כתוצאה מהגנה מפני ציד לוויתנים מסחרי", מסכמים החוקרים. "זו הצלחה גדולה בשימור המינים המוכיחה בבירור אלו אמצעים דרושים כדי להבטיח כי ענקי הים הללו יוכלו לשרוד גם לדורות הבאים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ככל הנראה נכחד מהטבע. דולפין הנהרות באג'י
צילום: Xiaoqiang Wang
דולפין פוקנה ממין vaquita במקסיקו. ייכחד בקרוב
צילום: Cristian Faezi and Omar Vidal
שיפור באוכלוסיית לוויתן הבלנית הדרומית
צילום: Marine Mammal Lab at CENPAT
מומלצים