שתף קטע נבחר

מדד יולי: אין הפתעות לצרכן

בשוק הופתעו מהמדד הגבוה אבל לצרכן המשוטט בין מדפי המרכולים מדובר במדד נמוך. ככה זה כשחכמי המדד וחזאי האינפלציה נמנים על שתי קבוצות מטעם שאמינותן בע"מ

הצרכן הקטן לא היה צריך את חישובי הסטטיסטיקאים וניתוחי הכלכלנים כדי לדעת שהאינפלציה לא רק מרימה ראש - היא כבר נושפת בעורפו בגובה העיניים. עליית המדד יכולה להפתיע רק את מי שניזונים מהתחזיות ובכל פעם שוכחים איך לא הצדיקו את עצמן בחודש הקודם. כמה מהם יודעים כי רובן הן תחזיות מטעם שמשרתות בעלי עניין?

 

לצרכן הקטן ההפתעה היא לכל היותר בעלייה הצנועה של מדד המחירים הרשמי. באמת רק 1.1% מהחודש שעבר וכמעט 5% מהשנה שעברה? חכמי המדד לא הגזימו כלפי מטה, או שמא הכנסתם היא כזאת שגם התייקרות של 10% לא עושה להם ומשפיעה בקושי על כובד ארנקם?

 

אין הפתעות לצרכן המשוטט בשוקים או בין דלפקי המרכולים, הטורח להציץ במחירים המתחלפים כל כמה ימים - אם הם מוצגים בכלל ויש לו ראש לחשב את האחוזים. אבל די לבדוק למשל את מחיר האבטיחים בשוק מחנה יהודה, שעלה לפחות ב-20% מאשתקד, ולהיווכח איך לא הוזלו מראשית העונה כבכל שנה, אלא התייקרו.

 

חכמי המדד וחזאי האינפלציה נמנים על שתי קבוצות מטעם שאמינותן בע"מ. אין לנו גוף עצמאי שאפשר לסמוך על מדדיו ותחזיותיו, ככל שניתן לסמוך על מי שניתנה לו הנבואה לאחר חורבן הבית. בנק ישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מוטים לצד השלטון. בתי ההשקעות והבנקים מוטים לכיסי השחקנים הגדולים בשוק ההון ובעיקר למאזניהם.

 

אין לנו באמת "לשכה מרכזית לסטטיסטיקה". השם הרשמי מטעה. לשכה העוסקת בסטטיסטיקה כן. מרכזית לא. הלמ"ס היא אגף במשרד ראש הממשלה, אשר יחד עם בנק ישראל שמעבר לכביש הם חלק מהממסד. מחויבותם הראשונית היא לתמוך במי שאמור לשלוט במשק, שנתון למצבי רוח כמו כל משק חופשי.

 

אבל יש גם יחסי גומלין והשפעה הדדית בין סניפי השלטון לנווטי השוק החופשי. תחזיות האינפלציה של בנק ישראל, הפלא ופלא, הן ממוצע התחזיות שהבנקים ובתי ההשקעות מפזרים בין המדדים. ומי לידינו יתקע שפרסומיהם זהים לתחזיות הפנימיות המיועדות למשקיעים שמוסדות שוק ההון סמוכים על שולחנם, שמרוויחים מכל קנייה או מכירה?

 

בניגוד לחזאי מזג האוויר שרק מדברים, חכמי המדד וחזאי האינפלציה עושים את מזג האוויר. מהרוח הנושבת מלשכות הסטטיסטיקאים והאנליסטים יכולים להיות הרבה מפסידים, אבל גם לא מעט מרוויחים. איך שורדים בצד המנצח? קודם כל לא נבהלים מקפיצות המדד ומפרשני האינפלציה. להדיוטות הם רק מרבים הבלבול והמבוכה.

 

כלכלה זה קודם כל פסיכולוגיה ובעניין זה הבהלה היא אם כל חטאת. מה כן לעשות? לנהל צרכנות נבונה. לבדוק ולהשוות מחירים. לא להתפתות למבצעי שיווק. לקנות רק מה שנחוץ באמת. לצמצם אוברדרפט. בקיצור - לחיות לפי הארנק שלכם, לא של השכנים. כל זה במצטבר ישפיע על המדד הבא מהר יותר מכל החכמים שמאחוריו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק 1.1%? מרכז קניות
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים