שתף קטע נבחר

הריבית במשק עלתה ל- 4.25%

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הפתיע את המומחים, והחליט להעלות את הריבית ב-0.25% על רקע האינפלציה המתעוררת ומדד המחירים הגבוה לצרכן בחודש יולי

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר החליט הערב (יום ב') להעלות את הריבית במשק לחודש ספטמבר ב-0.25%, מ-4% כיום ל-4.25%. זאת, בשל עליית המחירים בחודשים האחרונים והמדד הגבוה שנרשם בחודש יולי.   

 

בבנק ישראל מסבירים כי הסיבה לכך היא הרצון לשמור על יציבות המחירים ולהשאיר את המדינה בתוך יעד האינפלציה. מהבנק נמסר כי: "העלאת הריבית נדרשת על מנת להחזיר את יציבות המחירים ולהחזיר את האינפלציה לתוך היעד שנקבע לה. הציפיות האינפלציוניות לשנה הקרובה חורגות מיעד האינפלציה, בין 1% ל-3%, ולכן יש להעלות את הריבית".

 

חלק גדול מהפרשנים צפו כי פישר יחליט שלא להעלות את הריבית. כבפעם הקודמת, ניצב בנק ישראל בין הפטיש לסדן בעומדו בפני החלטת הריבית במשק. מחד גיסא, מדד יולי הגבוה שוב הפתיע את בנק ישראל, כמו גם רבים מהאנליסטים; מאידך גיסא, נתוני הצמיחה של הרבעון השני מצביעים על מגמה של האטה במשק.

 

האינפלציה מרימה ראש

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שעלה ב-1.1%, לעומת הערכות לעלייה של 0.7% בלבד. זו לא הפעם הראשונה שבה הופתע לרעה בנק ישראל. מתחילת השנה עלה המדד ב-3.5% - מעבר לתקרת יעד האינפלציה הממשלתי לשנה כולה, 3%, ועוד היד נטויה. ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו ביולי, הסתכמה האינפלציה ב-4.8%.  

 

מאז פרסום מדד יולי צופים האנליסטים ו"חזאי האינפלציה", כי בשנה הקרובה יעלו המחירים ב-2.7% (לפי ממוצע התחזיות), לעומת 3.2% ב-12 החודשים האחרונים.

 

 

בבנק ישראל מודאגים גם מהמדיניות התקציבית: מתחילת השנה ועד יולי הסתכם העודף המקומי בפעילות הממשלה ב-4.2 מיליארדי שקלים. ההערכה היא כי שנת 2008 צפויה להסתיים עם ביצוע מלא של התקציב, תוך עמידה בתקרת הגרעון של 1.6%. ואולם, נמשכת מגמת ההאטה בהכנסות ממיסים, ובחודשים האחרונים ההכנסות ממיסים היו נמוכות מתחזית הכנסות התקציב.

 

מבנק ישראל נמסר כי התקציב לשנת 2009 שאושר בממשלה,והמתבסס על עליה מתוכננת של 1.7% בהוצאות וגרעון צפוי של 1% מהתמ"ג, מצביע על המשך מדיניות תקציבית אחראית, אבל ההערכה במערכת הפוליטית היא שהכנסת לא תאשר את התקציב וכי הממשלה תאלץ לשנותו כך שיתבסס על גידול של 2.5%, כפי שדורשות מפלגות העבודה וש"ס וכפי שמקובל בשאר העולם, וזאת, בניגוד לדעתו של פישר.

 

עוד מסבירים בבנק ישראל כי החלטת הריבית מושפעת גם משוק מט"ח: בחודש האחרון נותר השקל מול הדולר ללא שינוי והתחזק מול האירו ב-5.9%. החודש, התחזק הדולר מול מרבית המטבעות העיקריים בשיעורים שבין 2% ל-7%. בניגוד למגמת העליה שנרשמה בחודשים האחרונים, ירדה החודש התנודתיות בשער החליפין שקל דולר.

 

פישר לקח בחשבון בהחלטתו גם את המצב בשוק העולמי. האינפלציה הפוקדת את ישראל היא חלק מהתפרצות אינפלציונית הפוקדת את כל העולם, ובבנק ישראל מעריכים כי זאת עדיין לא אמרה את המילה האחרונה. מהבנק נמסר כי: "לאחרונה נרשמה ירידה במחירי הנפט והסחורות, אך עדיין מדובר בתופעה חדשה יחסית ובשלב זה, קשה להעריך עד כמה היא תימשך, אם בכלל, ועד כמה תשפיע על המחירים בישראל, בין היתר, על רקע האפשרות לפיחות בשקל". 

 

 

מרבית הפרשנים העריכו שפישר לא יעלה את הריבית

הדעה הרווחת בקרב חלק גדול מהמומחים הייתה כי רוב הסיכויים שהריבית תיוותר על כנה - בשיעור של 4%. ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים, אמר ל-ynet לפני פרסום החלטתו של פישר כי "להערכתנו, בעיית האינפלציה חמורה למדי, ובנק ישראל ייאלץ לעלות עוד את הריבית. ואולם קיים סיכוי של כ-75% שהוא ימתין החודש - ויעלה את הריבית רק בחודשים הקרובים. אנו מניחים שהאינפלציה תעלה בשיעור גבוה מהערכות בנק ישראל, והוא ייאלץ להעלות את הריבית בהחלטותיו הבאות".

 

בהראל ניצבו בקצה ההערכות לגבי האינפלציה הצפויה. להערכת שראל, "בכל 2008 תסתכם האינפלציה ב-6%, כך שהאינפלציה בחמשת החודשים הבאים תאפיל על רמת האינפלציה הנוכחית - רחוק מאוד מיעד האינפלציה של 3%".

 עם זאת, לבית ההשקעות ישנן גם חדשות טובות. "אנו צופים האטה משמעותית באינפלציה ב-2009 עקב צעדי בנק ישראל והאטה בצמיחה שתשפיע על הביקושים במשק", אמר שראל.

 

בסקירתו את ההתפתחויות העולמיות, פירסם בנק ההשקעות האמריקני ליהמן ברדרס הערכות לגבי צעדיו האפשריים של נגיד בנק ישראל. בליהמן הדגישו את נטייתו של הבנק המרכזי "להפתיע" באחרונה את ההערכות בשווקים, ולכן היו זהירים מאוד בתחזיותיהם ונתנו משקל ל"מצב הרוח" של הבנק. בשורה התחתונה בליהמן נתנו סיכוי גבוה יותר להותרת הריבית על כנה, בשיעור של 4%. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בין פטיש ההאטה לסדן האינפלציה. פישר
צילום: גיל יוחנן
הריבית במשק שוב עלתה
מומלצים