שתף קטע נבחר

השומר אחי?

הדיפלומט של תוכנית הריאליטי "האח הגדול", ג'ורג'יו גירלי, הצליח להפחיד אותנו. בראיון איתו הוא מספר על המשימות הבלתי אפשריות, החתול שיכול ככה סתם להופיע בבית והקול המאיים מהרמקולים. אבל אין מה לדאוג, העיקר שיש גינה

בארץ-ישראל קמה בימים אלה מיני מדינת "האח הגדול". דמותה הרוחנית של תוכנית הריאליטי הנפוצה ביותר בעולם עוצבה דווקא בהולנד ומי שבא לתווך בין בין חוקי הפורמט המקורי לחוקי זה הישראלי, הוא דווקא האיטלקי

ג'ורג'יו גירלי, מפיק ודיפלומט ריאליטי, שליח מטעם חברת "אנדמול אינטרנשיונל" ההולנדית, שהגיע לחנוך פה את הנציגות הרשמית הראשונה של התוכנית.

 

"האח הגדול" היא ישות חמקמקה וחסרת גבולות פיזיים. יש מי שיטען גם חסרת גבולות מוסריים. מקבץ של זרים נסגר בבית רב מצלמות נסתרות, וכמריונטות בשר ודם מקבל פקודות מקול סמכותי שמכונה "האח הגדול". המטרה: מציצנות ושיקוף חברתי. משימות, הדחות ולא מעט שערוריות היו בתוכנית, המשודרת מ-1999 ושוכפלה לשידור בעשרות מדינות.

 

"אני לא מבין איך התוכנית לא הגיעה לישראל עד עכשיו", אומר גירלי. "זו מדינה כל כך מתקדמת טכנולוגית, פתוחה וסבלנית, אבל עכשיו אנחנו פה ונישאר פה. 'האח הגדול' הוא גדול, והוא לא מחכה לאיש".

 

נשמע כאילו עברת שטיפת מוח על ידי "האח הגדול".

 

"אין פה שטיפת מוח, זאת באמת התוכנית החשובה בהיסטוריה".

 

למה?

 

"בגלל מספר האנשים שצפו בה. באיטליה צפו בפרק הסיום של העונה הראשונה 16 מיליון בני אדם. הרי בתוכנית הישראלית, יוכלו לצפות יהודים מכל העולם, גם דרך הרשת. אנשים יוכלו לעקוב אחרי התוכנית בישראל מסין ומהירח, ובכך חשיבותה. זו ההפקה הגדולה והיקרה ביותר אי פעם".

 

"זה כמו בקיבוץ"

כבר עשר שנים גירלי מבלה בחברת "האח הגדול", מייעץ ומשפר את הפורמטים המקומיים במדינות השונות. "אני פה כי 'האח הגדול' לא קלה להפקה", הוא מסביר. "בהחלט יודעים לעשות פה טלוויזיה, אבל 'האח הגדול' משודרת 24 שעות ביממה למשך מאה ימים. באתי לישראל כדי לייעץ בבניית הבית בעיקר. יש לנו אמצעים טכנולוגיים רבים, זו מכונה עצומה. אני אבקר פה מספר פעמים גם במהלך העונה, ובעונה הבאה כבר יעבדו עליה כאן לבד".


האח הגדול. אכזרי, אבל עם גבולות (צילום: מתוך אתר channel 4 ו-CBS)

 

לפי גירלי, "האח הגדול" הישראלית תכבד את התרבות וההרגלים המקומיים, ותכיל אנשים מחתכי אוכלוסיה שונים, המתאימים למדינה המשדרת. "נוסחת הקסם של התוכנית", הוא מרחיב, "היא קבוצת זרים שלא נפגשו קודם, המשקפים מקבוצות גילאים שונות וממגזרים שונים. חשוב להבין שהבית זה לא כלא. יש לנו גינה. אבל עם זאת, לדיירים אין קשר לעולם החיצון, אין להם עיתונים, טלוויזיה, רדיו, אינטרנט, ספרים. הם גם לא מקבלים מידע מבחוץ אלא אם פורצת מלחמה או משהו בקנה מידה דומה".

 

איך מתנהלת ההדחה בתוכנית?

 

"פעם בשבוע 'האח הגדול' מבקש מהדיירים להגיע ל'חדר הוידויים' של הבית. כל אחד מתבקש לתת שני שמות של אנשים שהוא היה רוצה שיעזבו את הבית. אחרי שקלול התוצאות מחלצים מתוכם מועמדים להדחה, שאחד מהם מודח בהחלטת הצופים. אגב, לאחר שמישהו עוזב את הבית, הוא ממשיך לתפקיד בתוכנית כפרשן וצופה בתוכנית מאולפן חי, מעיר הערות ונותן את דעתו על ההתרחשויות".

  

המשימות ב"אח הגדול" לא מזכירות את אלה של "הישרדות".

 

"נכון, הן נועדו כדי שהמתמודדים ישתפו פעולה זה עם זה. בכל שבוע יש משימה שבועית מיוחדת שנוצרת על ידי 'האח הגדול', יש להם גם תקציב חודשי והם צריכים לנהל אותו יחד. אבל רק 'האח הגדול' ישפוט אם הם הצליחו או נכשלו".

 

כמעט כמו בקיבוץ.

 

"כן, אולי בגלל זה יהיה לכם קל יותר מבמדינות אחרות".

 

"האח הגדול" רשע?

 

"לא. הוא קפדן, אבל הוא הגון. פעם ביום הדיירים מזומנים לתא הוידויים ומדברים איתו בלי לראות אותו. הוא מקשיב טוב מאוד".

 

נשמע כמו דיקטטור נוסח מוסוליני.

 

"מוסוליני? חס וחלילה. המטרה היא לא להעריץ את 'האח הגדול'. הוא השופט, המתווך והמחוקק. חוקים צריך לקיים, בבית ובחיים האמיתיים. הוא מאוד הוגן ורוצה שהחוקים ימולאו כי הם חשובים לתוכנית. 'האח הגדול' לא יסבול שום הפרה של החוקים. הפרה של חוק קטן תגרום לו לטפוח לך על היד, אבל במקרה של התנהגות לא מקובלת התגובה המיידית תהיה הדחה כפויה. אלימות וגזענות - אנחנו לא אוהבים אותה בחיים, ולא בבית 'האח הגדול'".

 

אבל מותר לריב.

 

"ויכוחים מאוד נפוצים, אפילו קולניים, אנחנו יודעים שכמה מחברי הבית לא יאהבו אחד את השני אבל הם צריכים להראות שהם בוגרים מספיק כדי לנהל קשר הגון עם אנשים שהם בדרך כלל לא היו פוגשים בחיים. אז 'האח הגדול' הוא לא דיקטטור. יש לו עבודה לבצע: לדאוג לחיים לשגרה, ובמקרים מיוחדים להעניש".

 

"פרויקט Y? זה כלום"

אם תהיתם, גירלי מכיר היטב את "פרויקט Y", תוכנית בעלת קווים דומים ל"אח הגדול" (מצלמות מאחורי מראות למשל). אבל השוואה לתוכנית ההיא, מעליבה אותו ממש. "לא היה לה שום דבר במשותף עם 'האח הגדול'. אל תחשבו שמהדבר הזה תדעו למה לצפות מ'האח הגדול'. זה כמו לנסוע באופניים או במכונית שמשתתפת ב'פורמולה 1'. לשניהם יש גלגלים. 'האח הגדול היא הריאליטי הראשונה בעולם".


שילפה שטי. המתמודדת השערורייתית הפכה למנחה (צילום: איי.אף.פי)

 

לא ממש, "העולם האמיתי" קדמה ל"אח הגדול".

 

"אבל בניגוד אליהם, אנחנו לא מתערבים בפעילויות שלהם בבית. אם אני 'האח הגדול' ואני במצב רוח טוב, ואני רוצה לשמח את הדיירים, אני עשוי להעניק להם כדור, או חתול. אבל אני לא אומר להם מה לעשות איתם, אני אומר 'דיירי הבית, יש כדור בחצר', אז כמה מהם ילכו לשחק. ב'עולם האמיתי' ובתוכניות אחרות, יש למתמודדים אינטראקציה עם צלמים ואנשי הפקה. כאן הם בלתי נראים".

 

כמו ב"הישרדות" או ב"מרוץ למיליון", שגם הן עולות בקרוב.

 

"התוכניות שהזכרת, אני מרחם עליהן, כי התחרות תהיה עזה".

 

"בסוף כולם מודים לנו"

גירלי לא שש לשתף את ישראל בביקורות שהתוכנית ספגה בסיבוביה הרבים בתבל. "כשאתה המנצח תמיד יבקרו אותך", הוא מתחמק. "לעונה הראשונה היה נתח שוק של 59%. אלה לא מספרים נורמליים. אז אמרו שזה לא מוסרי לרגל אחרי בני אדם. רצו לחוקק חוק נגד התוכנית, אבל חברי הבית קוראים את החוקים לפני שהם נכנסים. הם מסכימים להכל".

 

ואם מישהו מסכים שתזרוק אותו מהגג? יש גבול להתעמרות?

 

"זה לא אותו דבר. יש לנו גבולות. מי שלא רוצה להשתתף, לא חייב. אף אחד מהמשתתפים לא אמר שהוא סבל פסיכולוגית בעקבות התוכנית. כולם הודו לנו".

 

בטוח היה מישהו שהחוויה הזאת עשתה לו קצת רע.

 

"יש משתתפים שסבלו בבית מבחינה חברתית, אבל בסוף החוויה הכל תמיד נראה אחרת".

 

בגרמניה אנשים נסגרו בבית שנה שלמה. הסכמתם לזה?

 

"בוודאי. 'האח הגדול' ענקית בגרמניה, אד אני יכול רק לברך את עמיתיי הגרמנים על העבודה הטובה שלהם".

 

ובבריטניה?

 

"היו קצת מתחים עם שילפה שטי, אבל הנה, היא תארח בקרוב את 'האח הגדול הודו', אז אין רגשות שליליים".

 

למה ישראל חשובה לכם?

 

"ישראל חשובה ל'אח הגדול' ו'האח הגדול' רוצה אותה. יש בה שישה מיליון בני אדם, זה שוק חשוב מבחינה מסחרית".

 

היתה עונה בבריטניה שמטרתה המוצהרת של "האח הגדול" היתה לשבור אנשים.

 

"זו היתה עונה מוזרה ביותר, אבל הבריטים מוזרים. במקור 'האח הגדול' אמור היה להיות קצת אכזרי, אבל עם גבולות. אנחנו לא רוצים לפגוע באיש. עובדה שאין מדינה שלא רוצה את 'האח הגדול'. העולם מרושת בבתים של 'האח הגדול'. רק ליפן 'האח הגדול' עוד לא הגיעה, וגם שם עוד נתקע יתד".

 

מה אתה חושב על המשתתפים הישראלים?

 

"מעולים. אני חושב שהם השתקפות מצוינת של המדינה".

 

שמעתי שלא יהיו דוגמניות.

 

"אני גבר, יש לי עינים וקשה להכחיש שנשים במדינה הזאת יפות, אז לא אתפלא אם יהיו כמה נשים יפות שם, אבל אל תצפו לאיזה סופר מודל שם".

 

היית הולך להשתתף ב"אח הגדול"?

 

"לא. אני ביישן. זאת בהחלט לא תוכנית לביישנים, וזאת אזהרה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גירלי. "אנחנו פה ונישאר פה"
לאתר ההטבות
מומלצים