שתף קטע נבחר

אסיף עלי זרדרי - ממגרש הפולו אל ארמון הנשיאות

האיש שהיה שחקן פולו ו"בילה" תקופות ארוכות בכלא בגלל מעורבות בפרשיות רצח, שחיתות ואיומים, ניצח בבחירות לנשיאות בפקיסטן ויחלוש בקרוב על ארסנל הנשק הגרעיני של ארצו

זכייתו של אסיף עלי זרדרי בבחירות שהתקיימו אמש (שבת) לנשיאות פקיסטן, היא נקודת מפנה דרמטית נוספת בחייו מלאים התהפוכות של אחת הדמויות השנויות במחלוקת במדינה. האיש שבשנות ה-80 היה שחקן פולו, שהתחתן עם ראש הממשלה לשעבר בנזיר בוטו וששמו נקשר לאינספור פרשיות שחיתות ורצח, מוצא את עצמו בגיל 53 כמיועד למשרה הבכירה ביותר בפקיסטן, החולשת בין היתר על ארסנל הנשק הגרעיני שברשותה.

 

זרדרי נולד וגדל ב-1955 בעיר קראצ'י. הוא התחנך בבית הספר סנט פטריק, באופן אירוני אותו מוסד חינוכי בו למד פרבז מושארף, האיש שלימים יחון אותו מהכלא וכעת מפנה לו את כס הנשיאות. כבחור צעיר יצא לזרדרי מוניטין של פלייבוי, בין היתר בזכות דיסקוטק שהפעיל בביתו. ב-1987 התחתן עם בנזיר בוטו תוך שהוא מקבל את העובדה כי ישהה תחת צלה הגדול.

 

"כשהוא התחתן עם בנזיר הוא ידע שמעתה והלאה הכל יהיה קשור אליה ואף פעם לא קשור אליו. הנישואין שלהם הפכו במהרה ל'נישואי נוחות'. היו להם חיים נפרדים אך שניהם הקפידו להמשיך ולהופיע ביחד", סיפרו ל-BBC כמה ממקורביו של זרדרי. הם ציינו כי חרף הבעיות המשפטיות בהן היה שרוי, בוטו תמיד העריכה את נאמנותו של בעלה אליה ולמפלגה ואת העובדה שעמד לצדה גם בתקופות בהן חלק על דרכה של "מפלגת העם הפקיסטני" (PPP) בראשותה.

 

הקריירה הפוליטית של זרדרי רצופה שערוריות וסקנדלים כמעט מהרגע הראשון. ב-1990 הוא נעצר בחשד שסחט איש עסקים פקיסטני, על ידי הצמדת פצצה לרגלו. זאת, על מנת להכריח אותו למשוך כספים עבורו מחשבון הבנק שלו. הוא ישב בכלא אך ההאשמות נגדו בוטלו ב-1993. באותה שנה מונה לשר לאיכות הסביבה בממשלתה השנייה של בוטו. הוא מונה גם לסנאטור וכיהן בתפקיד עד להפיכה שביצע פרבז מושארף ב-1999. 


זרדרי. כונה "מר עשרה אחוזים" בגלל החשד לשחיתויות (צילום: AP)

 

מעורבותו של זרדרי בשחיתות היא שהדביקה לו בין היתר את הכינוי "מר עשרה אחוזים", המתייחס לסברה שזרדרי נוהג "לגזור לעצמו קופון" של עשרה אחוזים מכל עסקה מושחתת שמתבצעת בפקיסטן. לאחר נפילת ממשלת בוטו ב-1996 הוא הושם במעצר בגין מספר האשמות בשחיתות, אשר באחת מהן היתה מעורבת החברה השווייצרית SGS. הוא גם הואשם ברצח מיר מורטזה בוטו, אחיה של בנזיר.

 

בין השנים 1996-2004 נפתחו נגד זרדרי עשרות חקירות וכתבי אישום הנוגעים להלבנת כספי. החקירות חשפו כי בעלה של בוטו מחזיק בעשרות חשבונות בנק ברחבי העולם - בלונדון, ארה"ב, צרפת, דובאי, ליכטנשטיין ועד איי הבתולה. אחת החקירות נגעה לאחוזה שרכש זרדרי בבריטניה בעלות של 6.35 מיליון ליש"ט, רכישה אשר עוררה את זעמה של רעייתו. אולם למרות האישומים הרבים, זרדרי לא הורשע מעולם בשל חוסר הוכחות. 

 

בנובמבר 2004 זרדרי שוחרר בערבות בעקבות לחץ רב שהופעל על בית המשפט ובעיות שהתגלעו בקידום ההליכים נגדו, אך כחודש לאחר מכן נעצר שוב כיוון שלא התייצב לשימוע בפרשת הרצח. במהלך שמונה שנות מאסרו עבר זרדרי עינויים, עד שלבסוף שוחרר כתוצאה ממגעים שניהלו באותה תקופה מושארף ובוטו בניסיון להגיע לפיוס פוליטי במדינה.

 

לאחר שחרורו מהכלא שמר זרדרי על פרופיל נמוך ויצא הין היתר לארה"ב לסדרת טיפולים רפואיים. תקופת מאסרו הותירה אותו סובל מסוכרת ומבעיה בעמוד השדרה המקשה עליו להתנייד ללא עזרת מקל. בחודש שעבר דיווח העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" כי זרדרי אובחן בשנה שעברה כסובל גם ממגוון רחב של מחלות נפש, בהן: שיטיון, דיכאון והפרעה פוסט-טראומטית, שהן פועל יוצא של שהותו הממושכת מאחורי הסורגים.  


האשה, ראש הממשלה לשעבר בנזיר בוטו, והילדים (צילום: רויטרס)

 

הדיווח התבסס על מסמכים שהציג זרדרי לבית המשפט בהתייחס לאחת מפרשיות השחיתות בהן הואשם, בהם קבע פסיכיאטר אמריקני ש-11 שנות המאסר הותירו את זרדרי עם "אי יציבות רגשית" חמורה ובעיות של אובדן זיכרון וריכוז. חוות דעת פסיכיאטרית אחרת קבעה כי זרדרי התקשה לזכור את תאריכי יום ההולדת של אשתו וילדיו ואף חשב על התאבדות.

 

כפי שבעבר היתה בנזיר בוטו קשורה במישרין או בעקיפין להצלתו של זרדרי, כך גם הקאמבק הפוליטי שלו בחודשים האחרונים קשור אליה, רק שהפעם מדובר בנסיבות טרגיות. רצח בוטו על ידי מחבל מתאבד בתום עצרת בחירות בעיר רוואלפינדי בדצמבר 2007, הפך את האלמן המיוסר למועמד טבעי לרשת את מקומה.

 

בינואר 2008 מונה זרדרי יחד עם בנו בילוואל בן ה-19, למנהיג מפלגת העם הפקיסטני. חודש לאחר מכן הוביל זרדרי האב את המפלגה לניצחון בבחירות הכלליות לפרלמנט. המפלגה הקימה קואליציה בהן שותפות מפלגתו העויינות את הקו שמוביל מושארף, בהן מפלגתו של ראש הממשלה לשעבר נאווז שריף.

 

זרדרי ושריף לא נבחרו אמנם לפרלמנט כיוון שלא התמודדו בבחירות, אך היו אלה שהובילו בחודשים האחרונים את הלחץ הגובר שהפעילה ממשלת פקיסטן על מושארף להתפטר. זרדרי הבטיח כי "הממשלה תשים קץ לרודנות של מושארף ותשיב אל תפקידם את שופטי בית המשפט העליון שהדיח הנשיא, כדי לסלול את הדרך לבחירתו מחדש בפרלמנט הקודם. בחודש שעבר נשא הלחץ על מושארף פרי ונשיא פקיסטן הודיע על פרישתו.

 

הבעיות הכלכליות הגדולות של פקיסטן ומלחמתה לצד ארה"ב באל-קאעידה וארגון הטליבאן באזורי גבול עם אפגניסטן, יחייבו את זרדרי להיכנס לנעליו של מושארף במהירות האפשרית. בדומה לנשיאה הקודם של פקיסטן, נחשב זרדרי לידידה של ארה"ב, והוא יצטרך להתמודד עם האתגרים העומדים בפניו. ארגוני הטרור דאגו כבר אתמול לערוך לו קבלת פנים עקובה מדם בסדרת פיגועים בה נהרגו לפחות 59 בני אדם. גם בהיבט האישי לזרדרי יש הרבה עבודה, בחירתו לא הסירה מעליו את עברו האפל והשנוי במחלוקת. גם בסוגייה זו הוא יצטרך להוכיח את עצמו ולרכוש את אמונו של הציבור החשדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
זרדרי. מוניטין של פלייבוי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מושארף. אותו בית ספר
צילום: רויטרס
מומלצים