שתף קטע נבחר

המשטרה: אולמרט לדין על לקיחת שוחד ומרמה

לאחר חודשים של חקירה - וטלטלה פוליטית בעקבותיה - נפלה ההכרעה ההיסטורית במשטרה: יש להעמיד לדין את ראש הממשלה בפרשות "ראשונטורס" ו"מעטפות הכסף". הסעיפים העיקריים: לקיחת שוחד ומרמה. פרשת "מרכז ההשקעות" נותרה ללא הכרעה. פרקליטי אולמרט: להמלצה אין משמעות

המלצה דרמטית בתום חקירת הענק. כשנה וחצי לאחר שמבקר המדינה קבע כי יש חשד לפלילים בפעולותיו של אהוד אולמרט, ממליצה המשטרה להעמיד לדין את ראש הממשלה בשתיים מהפרשות שבגינן נחקר. בתום שעות ארוכות של דיונים פרסמה המשטרה הערב (יום א') הודעה, לפיה היא ממליצה לפרקליטות להעמיד לדין את ראש הממשלה בפרשות "ראשונטורס" ובפרשת מעטפות הכסף של משה טלנסקי. בפרשת מרכז ההשקעות - טרם גיבשה המשטרה את עמדתה, משום שנדרשות פעולות חקירה נוספות, בהן חקירה נוספת של ראש הממשלה.

 

בפרשת טלנסקי: לטענת המשטרה נמצאה תשתית ראייתית לכאורה כנגד ראש הממשלה בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים על ידי עובד ציבור ועבירות נוספות לפי חוק איסור הלבנת הון.

 

מממצאי החקירה עלה כי טלנסקי העביר לאולמרט סכומי כסף ניכרים משנת 1997 ואילך, חלקם במזומן ושלא כדין. בשנים המדוברות כיהן אולמרט כחבר כנסת, שר, ראש עיר ומ"מ ראש ממשלה. עוד עלה כי אולמרט פעל בתקופה האמורה לקידום עסקיו של טלנסקי. במשטרה קושרים את קבלת הכספים לניסיונות קידום עסקיו של טלנסקי ולכן מיוחסת לראש הממשלה עבירת קבלת השוחד.

 

עוד עלה מהחקירה, כי בתקופה בה כיהן אולמרט כשר התמ"ת, עו"ד אורי מסר שמר עבורו סכומים גבוהים של דולרים במזומן, שהגיעו למאות אלפי דולרים. תחילה בכספת במשרדו של מסר ולאחר מכן בכספת בבנק לאומי. הכסף שימש מקור למזומנים ומעת לעת התבקש מסר להעביר סכומים לידי שולה זקן או אולמרט. 


טלנסקי ואולמרט, בתקופה שבה עוד חייכו ביחד (צילום: דודי ועקנין)

 

בפרשת ראשונטורס: נמצאה תשתית ראייתית לכאורה כנגד ראש הממשלה בעבירות של קבלת דבר בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים ועבירות נוספות. היבטי המס העולים מהפרשה יטופלו בנפרד.

 

מממצאי החקיר עלה כי בין השנים 2002-2006, גבה אולמרט, באמצעות אנשי לשכתו ומשרד הנסיעות ראשונטורס, מימון עודף ולעיתים אף כפול מגופים ציבוריים לנסיעותיו לחו"ל. הדבר נעשה על ידי הצגת חשבוניות כוזבות לאותם גופים ציבוריים וכן באמצעות הסתרת מידע מהם. בין הגופים: האגודה למען החייל, יד ושם, אקי"ם, ועל"ה.

 

על פי ממצאי החקירה - המימון העודף הגיע לסך של עשרות אלפי דולרים, שנשמרו עבור אולמרט במשרד הנסיעות ושימשו אותו למימון טיסות פרטיות עבורו ועבור בני משפחתו. במשטרה טוענים כי מחומר הראיות עולה מעורבות ישירה של אולמרט במתן הנחיות ובקיום מעקב אחר אותן הנחיות, אשר הביאו לגביית המימון העודף.

 

המלצה: להעמיד לדין את שולה זקן

עוד קבעה המשטרה כי נמצאה תשתית ראייתית נגד שולה זקן לביצוע עבירות סיוע לביצוע עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות על חוק איסור הלבנת הון בפרשת טלנסקי, ועבירות שותפות וסיוע בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומרמה והפרת אמונים בפרשת "ראשונטורס". המשטרה העבירה את החומרים לפרקליטות, תוך התייחסות גם לחלקו של עו"ד מסר בפרשות, אך ההמלצה בעניינו לא נמסרה לפרסום.

 

בהודעת המשטרה הוזכר כי ראש הממשלה נחקר בהקשר לפרשות אלה שש פעמים, הכחיש את המיוחס לו, אך לא הצליח להפריך את החשדות.

 

המלצת המשטרה אינן מפתיעות, לאור העובדה שבמשך חודשים ארוכים נחקר אולמרט שבע פעמים. במהלך החקירות הרבות, חיקור הדין בארה"ב והעדות המוקדמת של משה טלנסקי בפרשת מעטפות הכסף, נאספו ראיות רבות. בעבר התבטאו גורמים במערכת אכיפת החוק ואמרו כי על פי החומר שנאסף בידיהם - יש תשתית ראייתית להעמיד לדין את ראש הממשלה.

  

פרקליטי אולמרט: ראוי שהמשטרה תמנע מהבעת דעה

פרקליטיו של ראש הממשלה, עורכי הדין אלי זהר, נבות תל-צור ורועי בלכר, מסרו בתגובה: "האדם היחיד המוסמך לפי חוק להכריע אם להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה הוא היועץ המשפטי לממשלה. להמלצות המשטרה אין כל משמעות. ראוי היה, כי המשטרה תימנע לחלוטין מהבעת דעה בנושאים, שאינם בתחום מומחיותה ואינם בתחום סמכותה.

 

"נזכיר, שהמשטרה המליצה בעבר שלוש פעמים להעמיד לדין ראש ממשלה מכהן, ובאף אחת מהפעמים לא קיבל היועץ המשפטי לממשלה את המלצתה", הוסיפו הפרקליטים, וציטטו מפסיקה של השופט אליעזר גולדברג: "המציאות היום, שבה בסוף החקירה המשטרה ממליצה להעמיד לדין או שלא להעמיד לדין גורמת לדעתי למבוכה בציבור... זה מיותר ואיננו חיוני".

 

פרקליטי אולמרט סיכמו: "נמתין בסבלנות להחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, אשר בניגוד למשטרה, אין ספק בלבנו, כי הוא מודע היטב לכובד האחריות המוטלת עליו".

 

יועץ התקשורת של ראש הממשלה, המטפל בחקירות השונות, אמר: "חבל שהמשטרה לא למדה שום לקח מפרשיות העבר, בהן יצאה בהצהרות גדולות שנסתיימו בקול ענות חלושה. מטרתה היחידה של המשטרה היא לעשות כותרות ויחסי ציבור לעצמה". לטענתו, למשטרה לא היתה ברירה מלבד להמליץ על כתב אישום, שכן היא חייבת להצדיק את הדחתו של ראש ממשלה מכהן.

 

תזכורת: שלוש פרשות, סדרת חקירות

אולמרט נחקר שש פעמים בחודשים האחרונים בחשד למעורבותו בשלוש הפרשות השונות. בפרשה הוותיקה מכולן, מרכז ההשקעות, נחשד אולמרט כי פעל בניגוד עניינים שעה שהתערב בהליכים ובהחלטות במרכז ההשקעות שבאחריות המשרד, לטובת חברת "סיליקט דימונה" שיוצגה על-ידי מקורבו, עו"ד אורי מסר. כאמור, בפרשה זו טרם גובשה המלצה סופית.

 

הפרשה השנייה, "מעטפות הכסף", הסעירה את המדינה בשל צו איסור הפרסום שהוטל בתחילה על פרטיה. ראש הממשלה חשוד שקיבל כספים מהנדבן היהודי-אמריקני, מוריס טלנסקי. ראש הממשלה טען בחקירותיו הרבות כי המזומנים - שזרמו אליו דרך ראש לשכתו שולה זקן ומקורבו אורי מסר - נועדו למימון הבחירות בעיריית ירושלים ולפריימריז בליכוד.

 

במוצאי יום-העצמאות, עם צמצום הצו הגורף, התייצב אולמרט מול המצלמות והצהיר: "מעולם לא קיבלתי שוחד, לא לקחתי אגורה אחת לכיסי".

מלבד ראש הממשלה, נגבו עדויות גם ממעורבים אחרים, לרבות מראש לשכתו לשעבר שולה זקן, ומעורך הדין אורי מסר.

 

העד המרכזי הוא טלנסקי עצמו, שאף העיד בבית המשפט בהליך חריג של עדות מוקדמת. עם זאת, לפני כשלושה שבועות הפתיע טלנסקי כשהודיע כי לא ישוב לעדות נוספת בישראל, בשל חקירה שנפתחה נגדו בארצות הברית.

 

לפני כחודשיים התפוצצה הפרשה השלישית, "ראשונטורס". בהודעה משותפת שפרסמו המשטרה ומשרד המשפטים דווח על חשדות נוספים וחמורים נגד ראש הממשלה. לפי החשד, אולמרט ומשפחתו נהנו ממאות אלפי דולרים שהתקבלו במרמה, כאשר כמה גופים התבקשו במקביל לממן מסעות רשמיים לחו"ל בעת תפקידיו הקודמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. מתקרב לדוכן הנאשמים
צילום: רויטרס
זקן. ראיות לביצוע שורת עבירות
צילום: שאול גולן
עו"ד מסר. שמר על המזומנים
צילום: ערן יופי כהן
חוקרי המשטרה במעון רה"מ
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
דנינו. דיון במשך שעות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים