שתף קטע נבחר

הסקרים בבחירות לנשיאות ארה"ב: מורה נבוכים

בתוך פחות מיממה התפרסמו סקרים המציגים תמונות מצב שונות לחלוטין בנוגע למצבם של המועמדים לנשיאות. כיצד זה קורה? באיזה ציבור מתעניינים הסוקרים ובמי מתעניינים המועמדים? יצחק בן-חורין מספק מדריך לקוראים בסקרים

סקר חדש שנערך בעקבות ועידות המפלגות ובחירת הסגנים קובע כי שני המועמדים לנשיאות, ברק אובאמה וג'ון מקיין בשוויון מוחלט. הסקר של רשת הטלוויזיה CNN מצביע על שוויון 48-48 באחוזי התמיכה.

 

מוקדם יותר היום פורסם סקר אחר, הפעם של מכון "גאלופ" עבור העיתון "יו-אס-איי טודיי", שהעניק למקיין יתרון של ארבעה אחוזים על יריבו (46-50) בקרב

אמריקנים הרשומים להצביע. הפער גדול עוד יותר ומגיע לעשרה אחוז לטובת מקיין בקרב אנשים שהכריזו כי קרוב לוודאי יבואו להצביע.

 

הפרש של עשרה אחוזים הוא לכאורה הפער האמיתי הנזקף לזכותו של מקיין. אולם אפילו בעיתון רב התפוצה "יו-אס-איי טודיי" גילו זהירות והציגו פער של ארבעה אחוזים, למרות שהוא מייצג את האמריקנים הרשומים להצביע. מדוע הזהירות? כיוון שמדובר בסקר בודד, שלא ברור אם ואיך הוא משקף מהפך אמיתי ומוצק לטובת מקיין.

 

"גאלופ לא עשה עניין מהפער של עשרה אחוז, וזה מלמד שהם לא סומכים על הסקר של עצמם", אמר ל-ynet ד"ר קן גולדסטין, מרצה למדעי המדינה באוניברסיטת וויסקונסין ומומחה בחירות.


פיילין ומקיין בהפסקת צהריים בקנזס סיטי (צילום: AFP)

 

פרופ' גולדסטין אינו מתרגש יותר מדי מהסקרים הרבים שפורסמו במערכת הבחירות הנוכחית. "בסיס התומכים הרפובליקנים חזר למקיין - זה ברור - אבל אני לא אוהב להתייחס לסקר בודד. אני עוקב אחר ממוצע הסקרים. בואו נחכה לשבוע הבא לפני שנוכל לדבר על מגמה רצינית".

 

ד"ר גולדסטין מדגיש כי העקרונות הבסיסיים של הבחירות לנשיאות לא השתנו בעקבות ועידות המפלגות ובחירת הסגנים, שרה פיילין וג'ו ביידן. "הבוחרים מוכנים להצביע נגד הרפובליקנים", הוא מוסיף. עם כל ההתעניינות בשרה פיילין, ברק אובאמה הוא זה שינצח או יפסיד בבחירות. הוא צריך לשכנע את הציבור האמריקני שהוא רציני. זו מערכת בחירות העוסקת בברק אובאמה".

 

מטות המפלגות מגלים עניין בשלוש קטוגריות באופן כללי: רשאים להצביע, רשומים להצביע ואלה שקרוב לוודאי יצביעו.

 

  • רשאים להצביע - הם כל אזרחי ארה"ב בני 18 ומעלה.
  • רשומים להצביע - יכולים בפועל להשתתף בהצבעה רק לאחר שנרשמו כחוק כדמוקרטים, רפובליקנים או בלתי מזדהים. מספרם כשני שלישים מהרשאים להצביע.
  • צפויים להצביע - הם נקבעים על-ידי עורכי הסקרים לאחר הצגת סדרה של שאלות מקדימות לגבי השתתפותם במערכות בחירות קודמות לנשיאות, לקונגרס, למושלי מדינות, ראשי ערים וכדומה.

 

כל אלה שהשתתפו במערכות בחירות קודמות והצהירו על כוונתם להצביע הפעם, מוגדרים בסקרים כ"קרוב לוודאי מצביעים". זו הקטגוריה החשובה ביותר לעורכי הסקרים המבקשים לדעת מי בסופו של דבר יקום מכורסת הטלוויזיה ב-4 בנובמבר וייגש לקלפי הקרוב לביתו. בבחירות הקודמות לנשיאות הצביעו 54 אחוז מהרשומים.


אובאמה חייב לשכנע את הצעירים לצאת להצביע (צילום: AFP)

 

הסוקרים אינם מתייחסים לרשאים להצביע שאינם רשומים, אבל במפלגות מתייחסים אליהם ועוד איך - בעיקר במטה אובאמה. אחרי הכל, תומכי הרפובליקנים הם בעלי מודעות פוליטית גבוהה יותר, הם רשומים ובכוונתם להצביע. המצב שונה בקרב העניים וחסרי ההשכלה, רובם בני מיעוטים. מדובר במאגר משמעותי, המהווה שליש מאזרחי ארה"ב הרשאים להצביע שאינם טורחים כלל להירשם ולממש את זכותם האזרחית.

 

אובאמה, שהיה בעצמו מארגן קהילתי בשכונות השחורים העניות בדרום שיקגו, יודע איך להגיע לאנשים אלה. הוא עושה מאמץ ארגוני רחב היקף כדי

לרשום אזרחים הרשאים להצביע, ואחר כך לדאוג להביאם לקלפיות ב-4 בנובמבר.

 

עד כמה המאמץ שלו מצליח? האם אובאמה יצליח לשנות את המפה הפוליטית בדרך זו? בשלב זה התקשורת האמריקנית אינה עוסקת בנושא, אבל סביר להניח שהיא תעלה בימים שלפני הבחירות. שאלה אחרת היא כמה מהרשומים להצביע, בעיקר צעירים, התומכים בברק אובאמה, יממשו לבסוף את זכותם ויופיעו בקלפיות ברגע האמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במוקד הבחירות. אובאמה
צילום: AP
מעוררים עניין. מקיין ופיילין
צילום: AFP
צילום: FOX NEWS
לא מתרגש. ד"ר גולדסטין
צילום: FOX NEWS
מומלצים