שתף קטע נבחר

מחזון למציאות: הכירו את היער הקהילתי

יער קהילתי מביא את הטבע לתוך העיר, משפר את בריאותם של התושבים ותורם למרקם החברתי בעיר. הכירו את יער פסגת זאב-נווה יעקב שבו מסלולי טיול נוחים, עולם עשיר של צומח וחי וגם שרידים ארכיאולוגיים - והכל ממש בתוך העיר

בסמוך לבתי השכונות פסגת זאב ונווה יעקב בירושלים נמצאת פיסת יער קטנה - יער קהילתי הממוקם ממש בסמוך לעיר.

  

יער קהילתי שכזה משרת בעיקר את תושבי הקהילות המקומיות. קירבתו הפיזית ליישוב מאפשרת יצירת שייכות ומחוייבות בין הקהילה ליער, באמצעות שיתוף הקהילה בממשק היער באופן רציף: בשלבי התכנון, הפיתוח, התחזוקה, טיפוח פעילויות קהילתיות ביער ובנייה של תמיכה ציבורית לשימור היער.

 

ליערות הקהילתיים תועלות רבות החל מטיול ערב מחוץ לתחום שאון העיר, הבאת קצב הטבע וערכי טבע אל תוך העיר, שיפור אפשרי בבריאות נפשית ופיזית והפחתת זיהום אוויר. זהו כלי בעל עוצמה המקיים את הקשר בין תושבי העיר לבין ערכי הטבע, ותורם לקשר ולמרקם החברתי בעיר.

 

במסגרת סדנה פעילה בשנת תשס"ו גיבשו תושבים מפסגת זאב ומנווה יעקב, בשיתוף עם המינהלים הקהילתיים ועם קק"ל, את חזון היער, מתוך מטרה שלאורו יעשו שלבי הפיתוח והשימור לרווחת התושבים כולם.

  

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: 1,000 דונם בצפון ירושלים (בין שכונות פסגת זאב לנווה יעקב).

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה בכל ימות השנה.

 

המסלולים: מסלול קצר - מסומן באדום, מסלול בינוני - מסומן בשחור, מסלול ארוך - מסומן בירוק (1 ק"מ).

 

חניוני נופש: חניון לפיקניק באנדרטת הצנחנים - שולחנות לפיקניק. ללא התאמה מיוחדת למוגבלים בתנועה.

  

אתרים נוספים בסביבה: שמורת פרחי הבר בנווה יעקב (בצמוד ליער), הגבעה הארכיאולוגית בפסגת זאב מרכז, גן הגבורה בפסגת זאב צפון המנציח את ההתיישבות מצפון לירושלים.


שייכות ומחוייבות בין הקהילה לבין היער (צילום: יוסי שפנייר, ארכיון קק"ל)  

 

על היער

יער קהילתי פסגת זאב-נווה יעקב (המוכר גם כיער מיר) ניטע על ידי קרן קימת לישראל בשנת 1982, בשנה שבה החלה להיבנות שכונת פסגת זאב (אוכלסה החל מ-1985). שכונת נווה יעקב הוקמה בשנת 1970, לאחר מלחמת ששת הימים, במסגרת בניית שכונות הטבעת סובב ירושלים.

 

היער, שלנטיעתו יש חשיבות משמעותית בעצירת התפשטות חולות מדבר יהודה, ניטע על ידי תלמידי בתי הספר מירושלים, זמן קצר לאחר מלחמת ששת הימים.

  

היער עובר בערוץ נחל אל ח'אפי, המהווה את אחד מיובליו העליונים של נחל פרת. היער קרוי גם יער מיר ("שלום", ברוסית), על שם קהילת יהודי מיר ממחוז גרודנו בבלורוסיה (רוסיה הלבנה), שנספו בשואה.

 

נטיעת היער נתאפשרה בתרומת הגב' רוזה צביק מחברות קהילת מיר ששרדה את השואה. במרכז היער ניצבת אנדרטה לזכר קורבנות השואה ואנדרטה נוספת להנצחת חיילי הצנחנים - חנה סנש וחבריה הצנחנים שלא שבו משליחותם במלחמת העולם השנייה.

  

חובבי טבע ישמחו בוודאי למצוא ביער עולם עשיר של צומח וחי. ביער מגוון עשיר של עצים: אורנים (ירושלים והגלעין), ברושים, שבעה מיני איקליפטוסים, אלה ארצישראלית, אלה אטלנטית וחרוב. בסתיו, בחורף ובאביב פורחים כאן שפע של צמחי בר: סתווניות, בן חצב סתווני, עיריות, כלניות, רקפות, צבעונים ועוד.

 

היער רוחש גם פעילות של בעלי חיים. ניתן לפגוש, בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות ולעת שקיעה, בצבאים, דורבנים, קיפודים, שועלים ושפני סלע האופייניים לאוכלוסיית ספר המדבר. זהו המקום היחידי באזור ירושלים בו ניתן לצפות בשפני סלע. המביטים ברקיע מעל יוכלו להבחין במעופם של בעלי כנף רבים: עורבים, נחליאלים, בולבול, נקר, חוגלות וציפורי שיר.

  

המתעניינים בגיאולוגיה ימצאו ריכוז של מאובנים בחלקו המזרחי של היער, המעידים על פעילות ימית שהתרחשה כאן בעידנים גיאולוגיים קדומים.

  

חובבי ארכיאולוגיה ימצאו בשטח שפע של שרידים. ביער נחשפו שמונה גתות לדריכת ענבים ליין, המעידות על כך שבאזור זה היו שפע של כרמים, כמו גם ארבעה כבשני סיד בהם שרפו אבני גיר לסיד. במקום נמצאו גם שרידי דרכים קדומות שחיברו את אזור קו פרשת המים עם אזור המדבר. בסמוך לאותה דרך נמצאו שני בורות מים שייתכן ושימשו את העוברים והשבים כחלק משירותי הדרכים שהיו מקובלים בתקופות הקדומות. עוד נמצאו שרידי מחצבה קדומה, בו נמצאת כיום האנדרטה לזכר הצנחנים, וכן שתי מערות הקבורה שנתגלו בתחום היער כשהן ריקות. רשות העתיקות ביצעה באתר חפירות בשנות השבעים והשמונים במסגרת סקר ארכיאולוגי מקיף של אזור ירושלים.

 

בסמוך לערוץ הנחל באתר, בו היתה בעבר מחצבת אבן, נבנתה אנדרטה לזכר 37 לוחמי הצנחנים שגוייסו במלחמת העולם השנייה (1942) מתוך יחידות הפלמ"ח לצורך לחימה בגרמניה הנאצית באירופה. בשנת 1944 הם הוצנחו באירופה לשם הצלת יהודים ושבעה מהם נהרגו במשימתם: אנציו סירנו, חנה סנש, חביבה רייך, רפאל רייס, פאול גולדשטיין, צבי בן יעקב ואבא ברדיצ'ב. שבעת הצנחנים קבורים בהר הרצל ובעיר זה הוקמה אנדרטה לזכרם.


היער גם רוחש פעילות של בעלי חיים. חפשו את הצבאים

  

יוצאים לדרך

מסלול קצר (מסומן באדום): מסלול שמתחיל בשמורת פרחי הבר הירושלמית, הנמצאת בקצה רח' מזל טלה בנווה יעקב ובצמוד ליער הקהילתי. היא נחנכה בשנת 2005 ויש בה מינים רבים של צמחים האופייניים לאזור וכן חיות בר כגון שפני סלע, קיפודים, חוגלות ופרפרים.

 

השמורה הוקמה הודות ליוזמה משותפת של תושבי השכונה והחברה להגנת הטבע להצלת צמחי בר, וביניהם צמחים מוגנים, שגדלו בגבעה הצרפתית לפני שבנייה מסיבית הרסה את בית גידולם הטבעי. משאיות העבירו את שכבת הקרקע העליונה המכילה זרעים, פקעות ובצלים, מאתר הבנייה לכאן. הפעילות החינוכית והקהילתית במקום מרוכזת על ידי קבוצה של מתנדבים שעיקרם דוברי רוסית.

 

מכאן אפשר לרדת במערכת מדרגות ובשביל נוח בינות לעצי אורן צעירים. אם יתמזל מזלנו, נוכל להבחין בין גושי הסלעים בשפני סלע. השביל מוביל לעבר אנדרטת הצנחנים בה נמצא חניון מסודר עם שולחנות (ללא מים). את הדרך חזרה ניתן לעשות באותו מסלול או לעלות דרומה לעבר רחוב משה דיין, עליה של כ-500 מטר במעלה הנחל בתוך יער מוצל. 

 

מסלול בינוני (מסומן בשחור): נכנסים דרך השער המזרחי והולכים עד למפגש עם "שביל שפן הסלע" (מסומן בשחור). בירידה נבחין בעצי יער צעירים שניטעו ב-2004 בשיתוף הקהילה, ובהם עצי אלה ארץ ישראלית, חרוב מצוי, אורן הגלעין וברוש מצוי.

 

כשנגיע שוב לדרך עפר רחבה בערוץ הנחל המסומנת בירוק וקרויה "דרך היער", נפנה בה מערבה (שמאלה) ונצעד לעבר חניון קק"ל באנדרטת הצנחנים. בעונת הפריחה נבחין בצידי הדרך בצבעים מגוונים של סביונים, רקפות ועיריות. לאחר כעשרים דקות נגיע למפגש שבילים, נפנה ימינה לעבר חניון הצנחנים. משם עליה בשביל מסודר המסומן באדום לעבר שמורת פרחי הבר.

  

מסלול ארוך (מסומן בירוק): המסלול נקרא "דרך היער" ומגיע עד לחלקו המזרחי של היער, במקביל לערוץ הנחל (ואדי אל ח'אפי). במהלך ההליכה ניתן להתרשם ממגוון עצי היער, בעיקר מהחורשה שמדרום לדרך בה צומחים עצי אלה אטלנטית ומהצבאים המשוטטים להנאתם בחלק זה של היער. נבחין בהשתנות הנוף ההולך ונפתח עם ההתקדמות מזרחה. אורך המסלול כקילומטר עד לנקודה המזרחית ביותר.

 

משם נפנה בדרך המתפצלת לצפון-מערב (שמאלה), נמשיך כ-300 מ' בהתאם לסימון הירוק, עד למפגש עם דרך אספלט.  כאן נפנה דרומה בדרך העפר היורדת חזרה לעבר הערוץ המרכזי, נמשיך מערבה "בדרך היער" לנקודת ההתחלה באזור אנדרטת הצנחנים. בעלי המוטיבציה יכולים לחפש בדרך חזרה משטח של סלע ובו שרידי פעילות של בעלי חיים שהתרחשה באזור בעבר הרחוק, בדמות מאובנים הפזורים על גבי הסלעים.

 

כיצד מגיעים

שער כניסה מזרחי: בקצה המזרחי של רחוב יעקב יהושע מתחילה דרך כבושה הצמודה לבתים של שכונת בנה ביתך בחלק המזרחי של פסגת זאב מרכז. בדרך זו ניתן לנסוע כ-1 ק"מ מערבה עד למפגש השבילים המרכזי ביער.

 

שער כניסה מערבי: מגיעים לשמורת פרחי הבר הנמצאת בחלק המערבי של רחוב מזל טלה בנווה יעקב. יש צורך להשאיר את הרכב בצד הכביש ומכאן להתחיל את קטע ההליכה ביער בירידה לכיוון דרום-מזרח במערכת מדרגות נוחות המובילות לעבר אנדרטת הצנחנים.

 

שער כניסה דרומי: בסמוך למפגש הרחובות משה דיין ונתיב המזלות קיימת אפשרות נוספת לרדת אל היער, בסמוך לגדר הישיבה התיכונית שבמקום. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרידים ארכיאולוגיים ביער
צילום: יוסי שפנייר, ארכיון קק"ל
מומלצים