שתף קטע נבחר

תוכנית הממשל: נזק לצורך תיקון

תוכנית הממשל היא הרע במיעוטו: אי-יישומה היה מביא להמשך ההידרדרות. היא תקשה לגייס הון ובכך תביא להעמקת המיתון, אך בטווח הארוך היא תביא להתייצבות השוק

תוכנית הממשל לחילוץ המשק האמריקני, שנמצאת על סף אישור, היא הפחות גרועה שבכל החלופות. היא צעד מתבקש והכרחי, שחיוני לעשותו כדי לייצב את המערכת הפיננסית ולמנוע ממנה להמשיך ולהידרדר. עלות אי-ההתערבות תהיה גדולה עשרות מונים מעלותה הגבוהה של התוכנית עצמה. 

 

בטווח הקצר, התוכנית אינה סיבה לחגיגה. היא אינה מבשרת טובות לכלכלה האמריקנית והעולמית, ובוודאי שלא לשוק ההון העולמי. היא תקשה את חיינו.

 

התוכנית תאט את אחד המנועים המרכזיים של הכלכלה - גיוס ההון. שלא כמו בעבר, לא יוכלו עכשיו רוכשי נכסים ודירות, יזמים, משקיעים ולווים אחרים לקבל הלוואות ללא הצגת הון עצמי משמעותי. פרמיית הסיכון תעלה, מה שיביא לעלייה בשערי הריבית שיידרשו מלווים. המימון לרכישת הגופים הפיננסיים יגיע מעליית מיסים ומהפחתת סיוע החוץ של ארה"ב. אותו הדבר יקרה בכל העולם כולל אצלנו. חלק מזה כבר קורה עכשיו במערכת הבנקאית.

 

משמעות הדבר היא אחת: המיתון יחמיר והצמיחה תרד עוד, ואף תגיע לצמיחה שלילית. חברות ייסגרו בגלל בעיות מינוף והאבטלה תגדל. הביקושים העולמיים למוצרים השונים ירדו ואיתם גם המחירים. קשה להעריך כמה זמן יימשך המיתון - אך אין ספק שבסופו נחזור לצמיחה מבוקרת יותר ויציבה יותר מכפי שהיינו בה קודם.

 

חשוב לציין שגם הכלכלה הישראלית עלולה להיפגע קשות מהמיתון הזה. אנחנו צפויים לירידה בביקוש העולמי למוצרי היצוא הישראלי; הריבית על הלוואות צפויה לעלות; הסיוע האמריקני עשוי לקטון; התנאים המוקדמים ללקיחת משכנתאות והלוואות יוחמרו; וכל אלה יביאו גם את הכלכלה הישראלית למיתון מתמשך.

 

אלא שהתוכנית הזאת היא בכל זאת חיונית. כיוון שבטווח הבינוני והארוך היא תהפוך את השוק למקום בטוח יותר. קשה להעריך כמה זמן יימשך המיתון - אך אין ספק שבסופו יחזור ההיגיון לשווקים, ואנו נחזור לצמיחה מבוקרת יותר ויציבה יותר מכפי שהיינו בה קודם.

 

ד"ר טל שביט הוא מומחה לניהול סיכונים ולפסיכולוגיה של השקעות במסלול האקדמי של המכללה למינהל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון: תוכנית שהיא הרע במיעוטו
צילום: רויטרס
מומלצים