שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סין בראש רשימת פליטת ה-CO2 העולמית

עברה את ארה"ב והיא כיום המדינה שפולטת לאוויר הכי הרבה פחמן דו-חמצני; רחוק במקום השלישי נמצאת רוסיה וצמודה אליה הודו. שיעור הפליטות נמצא במגמת עלייה - בעיקר במדינות מתפתחות. הדירוג נוגע בסוגיה רגישה על רקע ההכנות להסכם חדש שיחליף את פרוטוקול קיוטו בשנה הבאה

סין עברה את ארצות הברית וזינקה לראש רשימת המדינות הפולטות הכי הרבה פחמן דו-חמצני (CO2) לאטמוספירה - כך פרסם היום (ו') צוות מדענים בינלאומי. עוד הם ציינו, כי הודו תעבור בקרוב את רוסיה ותהיה המדינה שתדורג במקום השלישי, וכי מגמות פליטת גזי החממה בעולם נמצאות בעלייה, ועיקר העלייה נרשם בקרב מדינות מתפתחות.

 

המדענים, מגוף מחקר שנקרא "גלובל קרבון פרוג'קט (GCP), אישרו כי המדידות מגלות שסין היא המדינה שפולטת את הכמות הגדולה בעולם של פחמן דו-חמצני - אחד מגזי החממה העיקריים שתורמים - לדעת רוב המדענים בעולם - להתחממות כדור הארץ. (הדו"ח המלא - כאן)

 

ב-2007 פלטה סין 1.8 מיליארד טונות של פחמן דו-חמצני משריפת דלקים, לעומת 1.59 שפלטה ארה"ב. רוסיה פלטה 432 מיליון טונות והודו 430 מיליון טונות. עיקר הפליטות בסין מקורן בשריפת פחם לייצור חשמל ופליטות בשל הדרישה המוגברת לייצור מלט.

 

בנובמבר 2006 העריכה סוכנות האנרגיה הבינלאומית כי סין תהיה פולטת הפחמן הגדולה בעולם ותעבור את שיעור הפליטה של ארה"ב עד שנת 2010.

 

עוד עולה מניתוח הנתונים כי עד שנת 2005 פלטו המדינות המפותחות והעשירות את רוב ה-CO2 שיוצר על ידי פעילות אנושית (בתעשייה ותחבורה). כיום, המדינות המתפתחות דווקא אחראיות ל-53 אחוז מפליטת גזי החממה העולמית. לדברי המדענים, הזינוק בשיעור הפליטות נרשם בקרב מדינות מתפתחות ואילו במדינות העשירות נרשמה עלייה איטית יותר.

 

על פי המדידות, אשתקד פלטו מדינות העולם 10 מיליארד טונות של פחמן דו-חמצני. 8.5 מיליארד טונות מקורם בשריפת דלקים והיתרה כתוצאה מבירוא יערות. ריכוז הפחמן באטמוספירה עלה בשנת 2007 ב-2.2 חלקים למיליון (PPM) לרמה של 383 PPM. בשנת 2006 נרשמה עלייה שנתית מתונה יותר של 1.6 PPM.

 

ריכוז כזה של פחמן דו-חמצני באטמוספירה הוא ב-37 אחוז גבוה יותר מהרמה ב-1750, אז החלה המהפכה התעשייתית והחל עידן של שריפת פחם, נפט וגז בכמויות עצומות. על פי מדידות בליבות קרח, מדובר בריכוז הפחמן הדו-חמצני הגבוה ביותר מזה 650 אלף שנים, וככל הנראה גם הגבוה ביותר מזה ב-20 מיליון שנים.

 

עוד גילו המדענים כי מאז תחילת המילניום, כלומר בין השנים 2000 ל-2007, העלייה השנתית בריכוז הפחמן באטמוספירה הייתה 2.0 PPM, לעומת 1.3 PPM בשנות ה-70, 1.6 PPM בשנות ה-80 ו-1.5 PPM בשנות ה-90.

 

שיעור פליטת גזי החממה כתוצאה משריפת דלקים הוכפל פי 4 מאז שנות ה-90. קולטי CO2 טבעיים כמו אוקינוסים ויערות איבדו 5 אחוז מיעילותם במחצית המאה האחרונה. המדענים מזהירים כי אם מגמה זו תימשך כמויות גדולות אף יותר של פחמן דו-חמצני ייפלטו לאטמוספירה.

 

הדירוג של המדינות שפולטות הכי הרבה גזי חממה אינו רק עניין של יוקרה כי אם מכשיר פוליטי בינלאומי חשוב ורגיש, במיוחד על רקע ההיערכות הבינלאומית לכינון הסכם חדש שיחליף את פרוטוקול קיוטו בשנה הבאה. ארה"ב מסתייגת מהסכם שיכלול מכסות ויעדי פליטה קבועים מראש כל עוד מגבלה שכזו לא תוטל גם על מדינות מתפתחות, ובעיקר על סין והודו. דירוג המדינות יאפשר לאו"ם להפעיל לחץ מקביל על כל המדינות שבראש הרשימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעלים בסין. ארכיון
צילום: AP
חלק מהפליטות - בגלל ביקוש למלט
צילום: רויטרס
מומלצים