הבחירות באוסטריה: הימין הקיצוני הכפיל את כוחו
בתום ספירת הקולות, עולה כי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית זכתה לרוב של 28.6 אחוזים בבחירות לפרלמנט, לצד הישג שתי מפלגות הימין הקיצוני, שקיבלו יחדיו כ-29 אחוזים
מפלגות הימין הקיצוני באוסטריה זכו בכ-29 אחוזים מקולות המצביעים - כך אישר הערב (יום א') משרד הפנים האוסטרי. בכך הכפיל הגוש הימני קיצוני את כוחו לעומת בחירות 2006, אז קיבלו כ-15% מהקולות. פרשנים באוסטריה מעריכים כי בשל סכסוכים ביניהן, מפלגות הימין הקיצוני לא ישתפו פעולה.
המפלגה הסוציאל-דמוקרטית זכתה לרוב של 29.71 אחוזים בבחירות. לפי מדגמים שפרסמו כלי התקשורת, מפלגת העם קיבלה 25.1 אחוזים. שתי מפלגות הימין הקיצוני חולקות ביניהן כ-29 האחוזים: מפלגת החירות קיבלה כ-18 אחוזים, בעוד מפלגת הברית למען עתיד אוסטריה קיבלה כ-11 אחוזים. עדיין לא נספרו הקלפיות של המצביעים מחוץ לאוסטריה ושל אלו שהצביעו מחוץ למחוז מגוריהם.
יורג היידר מצביע בקלפי (צילום: AP)
הקלפיות בבחירות לפרלמנט באוסטריה נפתחו בעקבות התפרקותה של הקואליציה המסוכסכת של המפלגה השמרנית והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית, לאחר שנה וחצי בלבד בשלטון. שתי מפלגות הימין הקיצוני שקצרו את הפירות בעקבות אכזבת הציבור הן "מפלגת החירות" בראשותו של היינץ כריסטיאן שטראכה ו"הברית למען עתיד אוסטריה" בראשות יורג היידר.
למרות התמיכה הרחבה במפלגות הימין הקיצוני, לא ברור אם הן יצליחו להשתלב בממשלה החדשה שתקום. מפלגות השמאל והימין-מרכז יוכלו להקים קואליציה רחבה, המבוססת על רוב גדול גם ללא הימין הקיצוני. עם זאת, אוסטרים רבים אינם מעוניינים בממשלה דומה מדי לזו שהתפרקה.
התנגדות לקואליציה עם הימין הקיצוני
מנהיג הסוציאל-דמוקרטים, ורנר פיימן, הודיע כבר כי הוא אינו מתכוון לדון כלל בהכנסת מפלגות הימין הקיצוני לממשלה. מנהיג השמרנים, וילהלם מולטרר, אמר כי הוא אינו פוסל שום אפשרות, אך הבהיר כי מפלגות בעלות נטייה אנטי-אירופית - כמו מפלגת החירות - אינן פרטנר מתאים לממשלה.
הצטרפותה של מפלגת החירות לממשלה בשנת 2000 גררה אז תגובות נזעמות ברחבי העולם, והאיחוד האירופי אף הטיל סנקציות על אוסטריה למשך תקופה קצרה. המפלגה, שבראשה עמד אז היידר, זכתה ל-28 אחוז מהקולות וצורפה לקואליציה בראשות השמרנים. ב-2005 המפלגה התפצלה ואיבדה מכוחה, אולם כעת, תחת הנהגתו של שראכה, היא זוכה לעדנה מחודשת בזכות מצע פופוליסטי הכולל התנגדות לאיחוד האירופי ותמיכה בחוקי הגירה נוקשים.
בבחירות השנה הצטרפו לראשונה בני 16 ו-17 לקבוצת הבוחרים.
אוסטריה הפכה למדינה האירופית היחידה שהורידה את גיל ההצבעה ל-16, וצירפה בכך כ-200 אלף בעלי זכות בחירה נוספים לכ-6 מיליון בעלי זכות בחירה מבוגרים. בשל מספרם הזניח, ההערכה היא כי להצבעתם לא תהיה השפעה מכרעת על תוצאות הבחירות.