שתף קטע נבחר

אוסטריה: הצבעת המחאה שהעלתה את הקיצונים

האוסטרים החליטו אתמול לתת את קולם לימין הקיצוני, הפועל נגד זרים וחלשים במסווה של מלחמה בפשע ודאגה למעמד הבינוני. פרופ' משה צימרמן מסביר מדוע אוסטריה נוטה ימינה, איזו ממשלה תוקם ואיך יגיב העולם

ההצלחה המסחררת לה זכו שתי מפלגות הימין באוסטריה הדהימה אמש (יום א') את יריבותיהן הפוליטיות, והעלתה שאלות רבות. פרופ' משה צימרמן, ראש המרכז להיסטוריה גרמנית באוניברסיטה העברית, מסביר איך זה קרה: "הסיבה העיקרית לתוצאות הבחירות היא ההצלחה האפסית של ממשלת האחדות הלאומית. המפלגות התקוטטו ביניהן בתוך הקואליציה, והאוסטרים החליטו שהם בוחרים באלטרנטיבה".

 

עם זאת, האוסטרים לא פנו לכיוון החלופה המתונה, אלא החליטו ללכת ימינה. "הבוחרים לא הלכו לכיוון המפלגה הירוקה, שהיתה אלטרנטיבה, אלא לכיוון המפלגות הימניות וההסבר לא מפתיע. אנו מכירים את הכוח של המפלגות הימניות באוסטריה: הנטייה של האוסטרים היא לבלוע יותר את ההצלחות של הימין מאשר את הירוקים. הימין מביע חשד כלפי האיחוד האירופי, כלפי הגלובליזציה וכלפי הזרים. אלה דברים שניתן למכור באוסטריה, ולכן ההצלחה", הסביר.


תומכי ימין חוגגים את הניצחון (צילום: רויטרס)

  

עם זאת, מי שמצטיירים בעולם המערבי כימין קיצוני, אינם מתפרשים בעיני האוסטרים כרדיקלים. "הנטייה באוסטריה, בתנאים שלאחר נפילת החומה, היא יותר ימינה מאשר שמאלה והם לא רואים את הימין הזה בתור ימין קיצוני. אנחנו שמים לב שיש שם יסודות קיצוניים ובדלניים, אבל הם חושבים שהם מצביעים למפלגה לגיטימית שמבינה את סכנות הגלובליזציה, ותילחם בפשע שמגיע ממדינות הבלקן - אלה התגים שהם משתמשים בהם".

 

השאלה הבוערת כעת היא כיצד תגיב הקהילה הבינלאומית להתחזקות הקיצונים באוסטריה. "מבחינת האיחוד האירופי מדובר בסטירת לחי. הם יודעים שיש להם עוד מדינה שלא תשמח לאשר את האמנה, ותנסה להציב מקלות בגלגלים של האיחוד. ארגונים יהודיים ואנטי-פשיסטיים צפויים להרים גם הם קול, אבל חרם כמו שהיה בבחירות הקודמות לא יהיה, כי שטראכה הוא לא כמו היידר ויהיה קשה לתפוס נקודה שבעזרתה ניתן יהיה למנף חרם - שטראכה למד איך לדבר".

 

ישראל עשויה אף היא להביע את דעתה, אולם צימרמן הביע תקווה כי תעשה זאת בדרך פחות קיצונית משנהגה בעבר, אז השיבה את שגרירה מווינה.

 

הכוכב העולה - היינץ כריסטיאן שטראכה

הכוכב של הבחירות הוא היינץ כריסטיאן שטראכה, מנהיג מפלגת "חירות". שטראכה, טכנאי שיניים לשעבר, ירש את מקומו של יורג היידר כשפרש והקים מפלגה קיצונית מתחרה - אולם אין בכוונתו של שטראכה לעשות את הטעויות שפגעו בהיידר בבחירות שנערכו בשנת 2000.

 

"שטראכה הוא מהסוג המכונה ימני-רדיקלי, אבל הוא יודע שלא צריך להגיד דברים שמרגיזים את הקהל כמו אמירות אנטישמיות וגזעניות באופן בוטה. הוא למד את הלקח של היידר ויודע את הגבולות, הוא משתמש בססמאות: הוא דואג לאומה, למעמד הבינוני, למלחמה בפשע, ומאחורי זה הוא נלחם למעשה נגד מיעוטים, זרים וחלשים בחברה", אומר פרופ' צימרמן. 

 

לדבריו, תהליך הרכבת הממשלה יהיה ארוך ומורכב. זאת, בעיקר על רקע הבהרתה של המפלגה הסוציאל דמוקרטית כי אין בכוונתה לשתף את מפלגות הימין בקואליציה, על אף תוצאות הבחירות. בעיני פרופ' צימרמן, קשה לצפות את שיבוא. "המפלגה הגדולה, הסוציאל-דמוקרטית, היא זו שצריכה להרכיב קואליציה. זה יהיה סיפור ארוך מאוד. האיבה בין שטראכה לבין היידר חזקה כדי ליצור פיתוי למצוא אלטרנטיבה. המפלגה של היידר עשויה להציע למפלגת העם המשך של השותפות, אבל ייתכן גם תרחיש שהם יפנו לירוקים, ואולי לאחת המפלגות הימניות.

 

"הדבר הסביר ביותר הוא שהתהליך ייקח יום יומיים. כרגע עומדת גם האפשרות שמפלגת העם תחבור לשתי המפלגות הימניות, אבל ממשלה כזאת לא תהיה יציבה. ממשלה שתהיה מורכבת משתי המפלגות הקיצוניות היא גם אפשרות - אבל לא סבירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' משה צימרמן
צילום: שאול גולן
היידר ושטראכה. הכוכבים
צילום: רויטרס
מומלצים