שתף קטע נבחר

סינהלזים ונמרים: הקרב על סרי לנקה

יותר מ-25 שנים הם נלחמים, והסוף לא נראה באופק. גם לא עכשיו, כשכוחות צבא סרי לנקה נמצאים מרחק נגיעה מכיבוש בירת חבל המורדים. ומה הלאה? הנמרים הטאמילים לא צפויים לוותר, לא לפני שיזכו בעצמאות

זו אחת המלחמות הכי קשות, שככל הנראה כמעט שלא שמעתם עליה. כ-25 שנים היא משתוללת, יותר מ-70 אלף בני אדם כבר נהרגו, והיד עוד נטויה. כמו ברוב המלחמות של העת האחרונה, גם פה מדובר בסכסוך אתני, ובמרכזו המיעוט הטאמילי המבקש עצמאות מהרוב הסינהלזי, סכסוך המשסע את סרי-לנקה לרצועות של דם.

 

כבר בשעות הבוקר (יום ו') הפגיזו מטוסי חיל האוויר של סרי לנקה את משרד מנהל הזרוע הפוליטית של ארגון המורדים "הנמרים הטאמילים", בלסינגהאם נדסאן. במקביל, דיווח הצבא כי כוחותיו הולכים וקרבים אל בירת המורדים, קילינוצ'צ'י, והם נמצאים במרחק של כ-3.5 קילומטרים ממנה.

 

המתקפה על המפקדה, הנמצאת אף היא בעיר הנצורה שבצפון המדינה, נערכה יממה אחת בלבד לאחר שהצבא הפגיז גם את משרדו של האחראי על שיחות השלום מטעמם של המורדים.

 

שני המשרדים נמצאים בכתובות ידועות וברורות, אך הצבא נמנע מלהודות כי הציב לו אותם כמטרות. עם זאת, עצם ההפגזה מרמזת על כך שאף מטרה השייכת למורדים אינה נמצאת יותר מחוץ לגבול עבור הצבא, שכבר הבהיר כי ישים סוף למרד רב השנים עד לתחילת השנה הבאה.

 

דובר הצבא אישר כי משרדו של נדסאן הופגז בשעות הבוקר המוקדמות. הוא אף מסר כי בסיס נוסף של המורדים, הנמצא בסמוך, הותקף אף הוא באותה שעה. זאת, תוך כדי לוחמה קרקעית עזה, שגבתה במהלך 24 השעות האחרונות את חייהם של 42 מורדים ושני חיילים.

 

עם זאת, יש לציין כי הדיווח על מספרי ההרוגים התקבל מהצבא, ושני הצדדים הואשמו כבר פעמים רבות בעבר בהפרזה במספרי ההרוגים מצד האויב. תמונה ברורה יותר של מספרי ההרוגים בימים האחרונים קשה לקבל. זאת, מפני שהמורדים הנצורים אינם יכולים ליצור קשר עם העולם החיצוני, וכניסת עיתונאים לאזור הקרבות אסורה.

 

היום שלאחר הכניעה

גם בהנחה שחיילי הצבא, הנהנים מיתרון מספרי וארטילרי, יכבשו את בירת המורדים, סמל למאבק הטאמילים, אין משמעות הדבר כי המורדים ייכנעו והמלחמה תבוא אל קצה. אז מה כן? במקרה זה, ישנם כמה תרחישים אפשריים.

 

אחד התרחישים הוא שמוקד פעילותם של הנמרים הטאמילים ינוע מזרחה, אל הג'ונגלים. לא מדובר בגזרה קשה, המורדים מורגלים בתנאי החיים ביערות. משרדיהם יועברו במקרה זה אל עיר הנמל מולאיטיבו. עם זאת, מדובר בתרחיש בעייתי משום שחיילי הצבא מתקרבים אל העיר מדרום, וישנו סיכוי סביר שהיא תיכבש מידי המורדים.

 

אם הצבא אכן יכבוש את העיר, הוא ישלוט במרבית הדרך הראשית החוצה את המדינה מצפון לדרום ועוברת דרך הצוואר הדק של חצי האי ג'פנה, חלקה הצפוני ביותר של סרי לנקה. חיל מצב נמצא במקום מאז 1995, אך הטאמילים מתבצרים שם אף הם, והשטח זרוע מוקשים וסוללות ארטילריה שהציבו המורדים. אם הצבא יפלוש דרך עיר הנמל המערבית נצ'יקודה, זירת כמה מהקרבות המרים ביותר בחודש האחרון, הוא ינסה לנטרל את הארטילריה. אם יצליח בכך, החיילים בג'פנה יהיו חופשיים להלחם ולכתר את המורדים גם מחזית זו.

 

תרחיש נוסף הוא שהמורדים יחזרו לשיטת הפעולה בה נקטו לאחר הפסדי שטח קודמים בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת: הם יחזרו לג'ונגלים, יאספו כוח, ויבריחו את הצבא באמצעות פיגועים שונים שיובילו לפגיעות קשות.

 

עם זאת, מומחים טוענים כי אפשרות זו פחות סבירה, בעיקר משום שהצבא שילש את גודלו, והפך מצבא סמלי למכונת לחימה מיומנת. סיבה נוספת היא שהמורדים ניזוקו קשות מחוקי האנטי-טרור שחוקקו ברחבי העולם, שהפריעו לרכישת נשקם. במקביל, הוגברה הזרמת הנשק לצבא סרי לנקה, בסיוע הודו.

 

ולסיום, קיים כמובן תרחיש הטרור, ממנו חוששים קברניטי המדינה יותר מכל. לפי תרחיש זה, יוציאו המורדים אל הפועל פיגועי טרור בבירה קולומבו, הנמצאת יותר מ-300 קילומטרים דרומית-מערבית לאזור המריבה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצבא שועט
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הנמרים נלחמים
צילום: איי פי
סרי לנקה
מומלצים