שתף קטע נבחר

הקפה מלאה

חזרה לאהבה קדומה, לפריים-טיים, לדת, ליצירה איכותית וכן, גם לעשיית כסף. כוכבים ישראלים רבים עשו בשנים האחרונות סיבובים מלאים בעולם הבידור. לרגל שמחת תורה, ערוץ התרבות מגיש את המקיפים הנבחרים

הקפה במעגל: דן שילון

ממש כמו "המעגל" המיתולוגי של דן שילון, שהכרנו עוד בימי ערוץ 2 הניסיוני, כך גם הקריירה של שילון נעה ונדה באופן מעגלי, שיכול היה בקלות להתחרות בהקפות שמחת תורה. שילון החל את עבודתו בתקשורת ברדיו כבר בשנת 1961 ככתב חדשות ב"קול ישראל", תפקיד שבמסגרתו שידר מהשטח במהלך מלחמת ששת הימים.


שילון. חזר לאהבת נעוריו (צילום: שלום בר טל)

 

עם הקמת הטלוויזיה הישראלית ב-1968 הוא עבר אל המסך, שם שהה כמעט 30 שנים, ששיאן כמובן הגיע בתוכנית "בשידור חי – דן שילון מארח", ששברה את שיאי הרייטינג באותה תקופה.

 

חלקו השני של המעגל הקרייריסטי של שילון הגיע כאשר חזר ב-2001 להגיש את "יומן" בערוץ 1, ולאחר שזכה בשנה שעברה בפרס מפעל חיים מטעם האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה, חזר בגיל 68 לאהבתו הקדומה, הרדיו, להגיש תוכנית אקטואליה יומית ברדיו תל-אביב. הקפה מלאה, לכל הדעות.

 

הקפתחת: עפר שכטר

לפני ארבע שנים, הרבה לפני שהבורסה קרסה, העסיקה את עם ישראל סוגיה אחרת לגמרי. התחת של עפר שכטר. כוכב נוער צעיר ומעורר פרובוקציות חשף את ישבנו במסגרת מופע חי של התוכנית "אקזיט" שנערך בחולון והשחית דור שלם של בני נוער. הורים זעמו, הרשות השנייה הורידה את התוכנית מלוח השידורים ושכטר אפילו נחקר במשטרה, מה שדרש ממנו להזיז את התחת שלו למשטרת בת ים.


שכטר. לא רציתם אותו בצהריים? תקבלו אותו בפריים-טיים (צילום: יוני המנחם)

 

שכטר כנראה הקדים את זמנו, אבל לפחות ידע לנצל את המומנטום, ובתוספת המראה הנכון הוא החל במסע הכיבוש שלו ללב המיינסטרים. טלנובולות, קמפיינים, פסטיגלים, דרמות טלוויזיה וקולנוע שחשפו גם כישרון סללו את הדרך לקאמבק "הדלת האחורית".

 

ארבע שנים אחרי, ומי שלא רצה לראות את העכוז שלו תחת הכותרת "מעשה שובבות", יקבל בהבנה את הטייטל "דרישות התפקיד". מי שלא רצה את ישבנו בשעת צהריים נידחת, יקבל אותו בלב הפריים טיים. וגם מי שלא התעניין באחוריים של שכטר באופן כללי, יראה אותם בכל דוכן עיתונים.

 

ושכטר? הוא ממשיך בשלו. תחת לא רציתם? הצחקתם אותו. מה אתם אומרים על סצינות חד מיניות ב"עד החתונה"? או על סצינות מין עם רונית יודקביץ'? בחרתם בי להיות "היפה והנכון"? אז נצטלם עם תחת זקוף. גם להשיל כמה קילוגרמים טובים ממשקלו לטובת תפקיד בסרט "פובידליה" הוא מוכן. רק תאתגרו אותו. כי הוא, בניגוד לחלקנו, יודע שלא מכל דבר צריך לעשות סיפור מהתחת.

 

הקפה משתלמת: ארז טל

את ההקפה שעשה ארז טל, צריכים חד משמעית ללמד בבתי הספר לתקשורת בישראל. אחרי שנים על מסך ערוץ 2, מימי "העולם הערב" ועד ל"רק בישראל", יום בהיר אחד הוטלה הפצצה: טל עובר לערוץ 10.


טל. מסובב ת'מסך (צילום: צביקה טישלר)

 

במשך תקופה ארוכה קיבל משכורת מכובדת ביותר מהערוץ המסחרי החדש, למעלה ממיליון דולר על פי השמועות. אבל לאחר תקופה ארוכה ולדבריו גם מתסכלת ביותר, בה אף אחת מתוכניותיו לא יצאו לפועל בערוץ החדש, הוא עשה את ההקפה שלו וחזר לערוץ 2.

 

אם יורשה לנו, אין ספק שמקומו של טל בערוץ 2, וגם אם הוא היה צריך את ההקפה הזו כדי להבין זאת, אנחנו סולחים לו. כן, גם למרות הביקורת על עבודתו ב"האח הגדול" ובעיקר בזכות "איפה צדקנו", תוכנית הראיונות הטובה ביותר הקיימת היום על המסך.

 

הקפה מאוחרת: מנחם גולן

אין ספק, "הכתובה" אינו סרטו הטוב ביותר של מנחם גולן, וכלל לא בטוח שמדובר בעיבוד שעשה חסד גדול עם הטקסט שכתב אפרים קישון. אבל בינו לבין "ימים של אהבה" או "ריקוד מסוכן" מפרידה תהום של איכות קולנועית, גם אם הללו היו מבדרים יותר ולו רק בשל הטראשיות המחרידה שלהם. 


גולן. חזרה סימבולית (צילום: שי רוזנצוויג)

 

מנחם גולן עדיין רחוק שנות אור מפועלו הקולנועי והסרטים הקלאסיים שיצאו תחת ידיו, כמפיק וכבמאי, בשנות ה-60 וה-70. עם זאת, השיבה לטקסט של קישון (איתו עבד בשעתו על "סאלח שבתי") בכל זאת מעידה על כך שגולן החליט לקחת צעד או שניים אחורה מהכשלונות הקולוסאליים של השנים האחרונות.  

 

קישון מייצג, עבור רבים, את הקולנוע הישראלי הקלאסי. מנחם גולן יכול היה לעמוד בסטטוס דומה, אלמלא התשוקה הבלתי נדלית שלו להמשיך וליצור. בגילו של גולן, אין אולי טעם לצפות לקאמבק בהיקף מלא: חזרה סימבולית למקורות, כמו הבחירה בטקסט של קישון, זו אולי הנחמה האפשרית היחידה שאפשר לצפות לה.

 

הקפה הוליוודית: אקי אבני

ככה סתם, באמצע החיים, בן אדם נוטש קריירה מבטיחה בתור גופת בני מיעוטים על המסך הגדול בארה"ב, חוזר לארץ מולדתו ומפרק את החבילה המשפחתית. אין ספק: אקי אבני השלים השנה סיבוב של 360 מעלות עגולות ומדויקות. שוב רווק, שוב בארץ, ופתאום נדמה שהקאמבק של "סטוץ" המיתולוגית הוא רק עניין של זמן.


אבני ובר בימים טובים יותר. חזר לנעוריו (צילום: ענת מוסברג)

 

אבני, שהיה הטאלנט האולטימטיבי של הטלוויזיה הישראלית עוד בטרם חדרה המילה הזו כל כך עמוק ללקסיקון המקומי, עזב אותנו לאחר "טירונות" המיתולוגית, רק בשביל לנסות ולצלוח טירונות הוליוודית מתישה וארוכה הרבה יותר. חזרתו לזירה הישראלית מספקת הזדמנות להחזיר את הכוכב הנשכח לימי גדולתו.

  

בשביל נער נצחי כמו אבני, זו ההזדמנות המושלמת להתחיל את הקריירה מנקודת האפס, עם השקפה מפוכחת יותר על התעשייה. מעטים האנשים שזוכים להזדמנות שנייה בתחום שכזה, אבל גם בגיל 40+, אבני עודנו מצויד בלוק ובמעמד המתאימים להנחיית עוד איזה מגזין נוער תוססס או תוכנית שידוכים חתרנית, וחיי הרווקות יאפשרו לו, די בקלות, לכבוש את מקומו הראוי גם במדורי הרכילות.

 

הקפה חילונית: רותי נבון

בתחילת שנות ה-70 היתה רותי נבון ההבטחה הגדולה של המוזיקה הישראלית. הזמרת, שהתגלתה על ידי המוזיקאי אלדד שרים, הפכה במהלך העשור לאחת הזמרות המובילות בארץ, כולל כמה שנים של נסיון ליצירת קריירה מעבר לים. נבון חזרה לזמן קצר לישראל ואז שוב נדדה לארצות הברית, שם הקימה משפחה. באותם ימים החלה בתהליך של חזרה בתשובה ונעלמה מעין הציבור למשך רוב שנות ה-80 וה-90. היא אמנם הפסיקה ליצור מוזיקה, אך עדיין ערכה הופעות מיוחדות מול קהל על טהרת המין הנשי.


נבון. חזרה לחיים בגיל 54 (צילום: אילן בשור)

 

בתחילת העשור הנוכחי נבון חזרה שוב לחיי המוזיקה הישראלית - בישראל. ממש בחודשים האחרונים נבון, בת ה-54 סגרה את המעגל סופית כשהוציאה את "בהילוך גבוה", אלבום שמכיל את שיריה הישנים בעיבודים חדשים, לצד שירים ישראלים ישנים מוכרים, גם הם בגרסאות חדשות. קאמבק אולי זה לא, אבל בהחלט סוג של סיכום.

 

הקפה חרדית: שולי רנד

שולי רנד, שמוכר שנים רבות כאחד השחקנים המוערכים בישראל, סיים הקפה שלמה. מנער דתי שחזר בשאלה הוא החל בבגרותו בתהליך תשובה. בשנה האחרונה הוא דווקא מוכר לכולם בתור זמר ומוזיקאי כשכישוריו כשחקן נותרים לעת עתה מחוץ לזרקורים. רנד הוציא את אלבומו הראשון "נקודה טובה", גרף שבחים בכל מקום והפך לאחד המוזיקאים המובילים של השנה, הכל, לדבריו, בעזרת הקדוש ברוך הוא.


רנד. פולק-רוק יהודי (צילום: אוהד רומנו)

 

רנד נולד למשפחה דתית בבני ברק בתחילת שנות ה-60.

לאחר שלמד בשתי ישיבות הוא החליט, עוד לפני השירות הצבאי, לחזור בשאלה. לאחר השחרור הוא למד בסטודיו למשחק של ניסן נתיב ובהמשך הפך לאחד משחקני התיאטרון והקולנוע המובילים בישראל.

  

ב-97' רנד חזר למקורותיו והפך לבעל תשובה. מהר מאוד הוא שילב את דרך חייו באמנות הגדולה שלו. הוא פתח את התיאטרון היהודי הראשון בישראל, יצר עם אשתו, שיחק בסרט עטור השבחים "האושפיזין" וחזר לתיאטרון. השנה כאמור, הפך גם לזמר וממש הגדיר את הביטוי פולק-רוק-יהודי. שיריו של רנד, שמושפעים כולם מהעולם היהודי, כבשו אוזניים רבות, גם לא מהמגזר הדתי.

 

(בהכנת הכתבה השתתפו ערן בר-און, אור ברנע, דרור עמיר ועמית קוטלר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכטר. הקפתחת
צילום: יהונתן צור
לאתר ההטבות
מומלצים