שתף קטע נבחר

תושבי רג'ר לאו"ם: אל תחלקו את הכפר

על רקע הכוונה להעביר את השליטה בחלק הצפוני ליוניפי"ל, חוששים בכפר שעל גבול לבנון מהחמרת הפיצול בין המשפחות. המנהיגים מתעקשים שעליהם לחזור לריבונות סורית, ומבקשים מהאו"ם: שתפו אותנו בכל החלטה

תושבי רג'ר דורשים: אל תשחקו בנו כבפיונים. סוגיית עתיד חלקו הצפוני של הכפר רג'ר שעל גבול לבנון, נדונה בתקופה האחרונה בין מסדרונות האו"ם בניו-יורק. לאחרונה, דווח על החלטה מתגבשת לפיה האחריות על אזור זה תועבר בהדרגה מצה"ל לידי כוח יוניפי"ל המוצב לאורך הגבול, כחלק מהחלטה 1701 של מועצת הביטחון, שהתקבלה עם סיום מלחמת לבנון השנייה.

 

היום (ב') קיימו חברי מועצת רג'ר ישיבה מיוחדת עם הנכבדים המקומיים ונציגי תושבים, ובסיומה הוחלט לשלוח מכתב דחוף לעוזר מזכ"ל האו"ם לענייני לבנון, מייקל וויליאמס, בדרישה לשתפם בהחלטות המתקבלות לגבי גורל הכפר, ולמנוע את חלוקתו.

 

בגפר רג'ר מתגוררים כ-12 אלף נפש, שני שלישים מהם בחלקו הצפוני, הנמצא צפונית לקו הגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון. לדברי התושבים, הכפר הוא חלק בלתי נפרד מסוריה, במסגרת השטחים שכבשה ישראל מהסורים במלחמת ששת הימים ב-1967. הם חוששים כי העברת חלקו הצפוני לאחריות יוניפי"ל תגרום להפרדה בין המשפחות, ותוסיף לתנאיהם הקשים מאז נסיגת צה"ל מדרום לבנון, במאי 2000.

 

התושבים טוענים כי הם נמצאים בין הפטיש לסדן: הם מחזיקים בתעודות זהות ישראליות, אך חיים בין הגדרות שהקימו צה"ל והאו"ם כדי למנוע הברחות נשק וסמים וחדירת מחבלים לתחומי ישראל. עקב כך, נמנעת מהם קבלת שירותים שוטפים מחברות וארגונים בישראל.

 

רוצים לחזור לסוריה, עם הגולן

חלק מתושבי רג'ר מחזיקים באזרחות סורית שניתנה להם בעת שהכפר היה חלק ממחוז קוניטרה. התושבים מוכנים להסדר אחד - ולפיו הם ישובו יחד עם אדמות הגולן במסגרת הסכם עתידי בין ישראל לסוריה, ויישום החלטת האו"ם 242.

 

"אנחנו מבקשים להיות מעורבים בכל דיון שייערך מעתה ברמה הבין-לאומית בנוגע לעתיד הכפר. לא נקבל כל החלטה שתגרום להפרדה בין משפחות ולפגיעה בזכויותינו.

 נשמור על אדמותינו אותם עיבדו הורינו וסבינו והעבירו אותן לדורות הבאים", ציינו במכתב.

 

תושבי הכפר אף הזמינו את וויליאמס לבקר ברג'ר, על מנת שייפגש עם ראשי הכפר ויכיר את המצב מקרוב, תוך הבנת הרגישויות והמורכבויות שבו. לדבריהם, פנייתם החריגה שלא דרך גורמים רשמיים בישראל נעשית מתוך ייאוש מאי ההבנה של כלל הצדדים באזור למצוקתם, ומתוך ביטחון כי רק ביכולתו של האו"ם להבין את הבעיה ולפעול לפתרונה בצורה הכנה והאמיתית, תוך שמירה על זכויותיהם. העתק מהמכתב נשלח למפקד כוחות יוניפ"יל בלבנון, הגנרל קלאודיו גרציאנו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התושבים רוצים להשתתף בדיונים
צילום: גיא רונן
הגדר ברג'ר
צילום: AP
מומלצים