במלדיבים שוקלים להעביר את המדינה למקום אחר
האיים המרהיבים, שהפכו ליעד תיירותי מבוקש, נמצאים ברובם בגובה של מטר וחצי מעל פני הים. אם יעלה המפלס בשל התחממות כדור הארץ, חלקים גדולים של המדינה יעלמו. הנשיא החדש החל לגייס כסף כדי לקנות מולדת חדשה. "איננו רוצים להפוך לפליטים בגלל שינוי האקלים", אמר ל"גרדיאן"
ממשלת האיים המלדיביים שבאוקינוס ההודי החלה להפנות חלק מהכנסות ענף התיירות המשגשג שלה למטרות נדל"ן. הממשלה לא רוצה לבנות עוד מלונות אלא לקנות קרקע חלופית שתשמש את 300 אלף התושבים ביום בו המים יציפו את מולדתם.
הנקודה הגבוהה ביותר באיים המרהיבים מתנשאת לגובה של 2.4 מטרים מעל פני הים; רוב המדינה נמצאת בגובה מטר וחצי מעל פני הים. אם יתממשו התחזיות הקשורות להתחממות כדור הארץ, ומפלס פני הים יעלה, עלולים חלקים גדולים של המדינה לשקוע בין הגלים, ותושבי האיים יהפכו לפליטים ללא ארץ.
הנשיא הנבחר של המלדיביים, מוחמד נשיד, אמר לעיתון "הגרדיאן" הבריטי כי המומחים בהם נועץ העריכו שהאיים עלולים להיעלם מתחת למים אם קצב שינוי האקלים יימשך במתכונת הנוכחית, ולפיכך הגה את תוכנית רכישת הקרקעות בחו"ל. "איננו יכולים לעשות דבר בכוחות עצמנו כדי לעצור את שינוי האקלים, ולכן עלינו לרכוש קרקע במקום אחר. זוהי מעין פוליסת ביטוח לתרחיש הגרוע ביותר. אחרי הכל, גם הישראלים החלו את צעדיהם הראשונים על ידי רכישת קרקעות בפלסטין", אמר נשיד.
האיים המלדיביים הם רפובליקה מוסלמית המורכבת משרשרת של כ-500 איים הנמצאים כ-700 ק"מ דרומית לסרי לנקה באוקינוס ההודי. כרבע מהאיים מיושבים, ורובם אינם גבוהים בהרבה מגובה פני הים.
על פי תחזיות פאנל המומחים של האו"ם, עד שנת 2100 צפוי מפלס פני הים לעלות ב-25 עד 59 סנטימטרים כתוצאה מהתחממות כדור הארץ ושינויים דרמטיים בקטבים. הנשיא אמר כי גם אם יתממשו התחזיות האופטימיות ביותר, חלקים גדולים של האיים ייעלמו.
נשיד אמר כי העלה את רעיון רכישת הקרקעות באזני כמה מנהיגי מדינות שהיו לדבריו "קשובים" לפנייתו. הוא אמר כי הודו וסרי לנקה הן יעדים מתבקשים, משום שהתרבות שלהם דומה לזו של תושבי האיים, וכך גם המטבח והאקלים. גם אוסטרליה באה בחשבון משום שיש בה עתודות קרקע גדולות שאינן מיושבות.
"איננו רוצים לעזוב את המלדיביים אבל אנו לא רוצים ששינוי האקלים יהפוך אותנו לפליטים שגרים באוהלים במשך עשרות שנים", הסביר.
פעילי סביבה אמרו כי העניין מעלה לדיון שאלות על זכויותיהם של אזרחים שמולדתם אינה קיימת עוד. "זהו צילצול אזהרה תקדימי... תושבי המלדיביים נותרו לדאוג לעצמם למרות שהם קורבנות של שינוי האקלים שנגרם על ידי המדינות העשירות", אמר לעיתון טום פיקן, מארגון "ידידי כדור הארץ".
האייים המלדיביים הפכו בשנים האחרונות ליעד תיירותי מבוקש ויוקרתי, והזרימו מיליוני דולרים לקופת המדינה. הפריחה בענף התיירות הסתירה עם זאת, משטר דורסני שדיכא את מתנגדיו ביד קשה. הנשיא הקודם הודח לאחר לחץ ציבורי גובר, ונשיד - שהיה אופוזיציונר ידוע וישב פעמים רבות בכלא בגין פעילותו, נבחר לתפקיד בבחירות הדמוקרטיות הראשונות במדינה.
הוא אמר כי יקים קרן שתקבל לקופתה דולרים שמקורם בתעשיית התיירות, בדומה לאופן בו מתעשרות המדינות הערביות מיצוא הנפט. כדי לגייס משאבים, תמכור המדינה נכסים, תקטין את הקבינט ותהפוך את הארמון הנשיאותי לאוניברסיטה.