שתף קטע נבחר

איתן ורטהיימר: אין מה לפחד מהמשבר

נשיא ישקר אמר בפתח ועידת ראש הממשלה לייצוא: "יש היום הרבה יותר פתרונות מאשר בעיות". מנכ"ל בנק הפועלים, צבי זיו קרא ל"הון ושלטון לשבת יחד ולהגיע לפתרון"

"אין מה לפחד מהמשבר הכלכלי". כך הצהיר היום (ד') נשיא ישקר, איתן ורטהיימר, בנאום שנשא בוועידת ראש הממשלה לייצוא המתקיימת היום בירושלים. לדברי ורטהיימר, הוא מקיים בעקבות המשבר התייעצויות דחופות עם שותפו, המיליארד וורן באפט. "אין לי משנה כלכלית, אלא רק ניסיון, והייצוא לדעתי הוא הדרך היחידה לייצא את הבעיות שלנו", אמר ורטהיימר.

 

משבר כלכלי עולמי: סיקור מיוחד ב-ynet

מכת פיטורים במשק

 

ורטהיימר אמר עוד: "אנחנו לא מוכרים לכלכלה אלא ללקוחות, ואז אולי נמכור פחות. אבל אין מה לפחד ממה שכולם מפחדים, אם נתכונן כראוי. כי המשבר רק מייצר הזדמנויות ויש היום הרבה יותר פתרונות מאשר בעיות.

 

"נושבת רוח והצעתי לבנות טחנת רוח ולא חומות שיעצרו אותה. מי ששם את כספו בקזינו ולא משקיע אותו במשהו יצרני רק יסבול מהתוצאה. בישראל יש בינתיים הרבה עבודות שאין להם אנשים ולכן דרושה הכשרה מקצועית, כי רק למי שיש לו מקצוע מסודר תהיה גם פרנסה".

 

צבי זיו: לאחד את ההון עם השלטון

"הבעיה שלנו היום איננה מצוקת אשראי אלא של אמון המשק לאן פניו מועדות, ואובדן האמון של הציבור בחיסכון לטווח ארוך. השאלה איננה מתן ערבות מדינה לבנקים, אלא פעולה ואחריות משותפים של הממשלה ושל המגזר העסקי". כך אמר הבוקר מנכ"ל בנק הפועלים, צבי זיו.

 

זיו  קרא "לנטוש את הסיסמא הנבובה של הון ושלטון. שניהם צריכים לשבת יחד ולהגיע לפתרון משותף ומהיר, לפני שחלון ההזדמנויות לקבלת החלטות נכונות ייסגר במהירות. אנחנו חיים בטעות שיש לנו חלון זמן והתשובה צריכה להיות מנהיגות כלכלית חזקה".

 

זיו דיבר בפתח ועידת ראש הממשלה לייצוא ולשיתוף פעולה בינלאומי בירושלים. התשובה של מכון הייצוא להשלכות המשבר העולמי של המשק.

 

נשיא התעשיינים, שרגע ברוש, אמר כי אם הממשלה תקים לאתלר קרן לסיוע עסקים קטנים, תשקיע בתשתיות ותטפל באג"ח הקונצרטיות (הוא לא אמר איך - צ.ל)" - ישראל תוכל לשוב ב-2010 לצמרת המדינות הצומחות והטכנולוגיות.

 

ברוש התריע כי המגזר העסקי לא רואה פעולה אמיתית של האוצר בתחום הפיסקלי, לעומת הפעולות המבורכות של נגיד בנק ישראל בתחום המוניטרי, אך ציין עם זאת כי "נפתחה הידברות עם הממשלה בתקווה שתביא לתוצאות טובות יותר".  

 

"ישראל יכולה להפוך אותה למעבדה עולמית"

היזם אלפרד אקירוב קרא לנגיד בנק ישראל להוריד את הריבית עוד החודש פעם שלישית, ואפילו ב-1% או ב-1.5%, כדי שתגיע ללא יותר מאשר 1.5% ריבית. זאת, כדי להעלות את ערך הדולר ולהגדיל את רווחיות הייצוא שתמנע סגירת מפעלים. כי "מפעל שייסגר לא ייפתח מחדש".

 

אקירוב האשים ביצירת בהלה בישראל, לא מעט, את חברות הדירוג, שללא כל בסיס כלכלי דירגו את מנפיקי אג"ח הזבל לפני שנה ברמה גבוהה יותר ולא מלכתחילה בדרגות הנמוכות.

 

אקירוב קרא לתת ערבות מדינה לבנקים ישראלים כמו בשנות ה-80 אבל רק להשקעות בישראל. "מי שמשקיע בחו"ל שילווה את הכספים שלו בבנקים הזרים. הבנקאות הישראלית לא צריכה להיות מעורבת שם אלא רק בפיתוח המשק ובהקמת תעשייה יצרנית".

 

אקירוב גם קרא לאמץ את הצעת נתניהו שעלתה בעבר, לשכנע חברות בינלאומיות להקים מרכזים בישראל תוך מתן פטור ממס על עסקיהם בחו"ל. "אם יעשו עסקים כאן הם גם ישלמו מס עליהם. את הכסף הממשלתי עדיף להשקיע בחינוך שיקטין את מעגל העוני. החלטות כאלה אם היינו מקבלים לפני שנתיים, לא היו מביאות אותנו למצב הנוכחי. גם החלטות נכונות צריך לקבל בעיתוי נכון".

 

צבי זיו ציין בהקשר זה, כי ארה"ב קיבלה החלטות נכונות אבל באיטיות תוך בזבוז זמן שהיום המחיר כבד לעומת מדינות אירופה שהחליטו נכון אבל במהירות.

 

דני גילרמן, כיום נשיא קרן ההזדמנויות, אמר כי הממדים הקטנים של ישראל יכולים להפוך אותה למעבדה עולמית לפתרון בעיות שמציקות לעולם כמו אנרגיה חלופית, מים וחקלאות. הוא אמר כי המשבר גרם לו רגש אשמה מהול בגאווה: אשמה על כך ששכנע את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לעזוב את ארה"ב ולעלות לישראל ("העזיבה של פישר גרמה למשבר בארה"ב", טען גילרמן); וגאווה על כך שהוא זה שהציע לפישר את תפקיד הנגיד.

 

גם גילרמן הדגיש את הצורך בממשל יציב וחזק וציין שישראל עומדת לבחור את ראש הממשלה ה-34 במשך 60 שנה, לעומת ארה"ב שבחרה את הנשיא ה-44 אחרי 230 שנה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן פורגס
איתן ורטהיימר, נשיא ישקר
צילום: דן פורגס
צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים
צילום: צביקה טישלר
מומלצים