שתף קטע נבחר

הלם ברג'ר: מעבירים אותנו ללבנון בלי לדבר איתנו

בהתייעצות אצל ראש הממשלה הוחלט כי ישראל תאמר לאו"ם שהיא מוכנה לדיאלוג על העברת האחריות על צפון הכפר לידי יוניפי"ל. תושבי הכפר, שרואים את עצמם כאזרחי סוריה בהסכם עתידי, זועמים על האפשרות

תושבי הכפר רג'ר שבגבול ישראל לבנון קיבלו הערב (יום ד') בתדהמה את החלטתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לפתוח במשא ומתן עם האו"ם ועם כוח יוניפי"ל על נסיגה אפשרית של צה"ל מחלקו הצפוני של כפרם. התושבים מוחים על כך שלא משתפים אותם בהחלטות גורליות הנוגעות להם ומתנגדים לסיפוח ללבנון. תושבי הכפר אינם רואים את עצמם כלבנונים, אלא כאזרחים סורים שיקבלו אזרחות כאשר ייחתם הסכם בין ירושלים לדמשק.

 

בהתייעצות מדינית-ביטחונית שנערכה היום אצל ראש הממשלה הציגו משרד החוץ, צה"ל וגורמים נוספים את עמדותיהם בנוגע להצעת האו"ם להעביר את השליטה האזרחית בכפר לידי חיילי יוניפי"ל, ולהביא את הקץ על חלוקתו בין ישראל ולבנון. ישראל מתעקשת על שליטה ביטחונית בכפר, מחשש שחיזבאללה ישתמש במעבר בין שני חלקי הכפר כדי לחדור לישראל.

 

מזכיר הכפר רג'ר, נג'יב חטיב, אמר ל-ynet: "שמונה שנים אנחנו חיים בבית סוהר - הכפר מוקף בכוחות גדולים של צבא ומג"ב. את מוצרי היסוד, ובהם מזון לתינוקות ותרופות לקשישים אנחנו לוקחים מפתח הכפר כי אף אחד לא מוכן להסתכן ולהכנס פנימה. כל התושבים מחזיקים בתעודת זהות ישראלית, אך חיים בין הגדרות שהוסכמו בין צה"ל והאו"ם כדי למנוע הברחות וחדירת מחבלים לשטח ישראל. כשני שליש מ-12 אלף התושבים גרים בחלקו הצפוני של הכפר, החלק אותו ראש הממשלה רוצה להחזיר ללבנון.

 

"לפני כחודש פנינו במכתב לעוזר מזכ"ל האו"ם לענייני לבנון, מייקל וויליאמס, בדרישה לשתף אותנו בהחלטות המתקבלות לגבי גורל הכפר. לא נקבל כל החלטה שתגרום להפרדה בין משפחות ולפגיעה בזכויותינו. נשמור על אדמתנו, אותן עיבדו

הורינו וסבינו והעבירו אותן לדורות הבאים". העתק מהמכתב נשלח למפקד יוניפי"ל בלבנון, הגנרל קלאודיו גרציאנו.

 

על-פי מסמכים רשמיים שמחזיקים נכבדי הכפר, רג'ר נחשב לשטח שנכבש על-ידי ישראל בשנת 1967 יחד עם רמת הגולן. לזקני המקום יש עדיין תעודות זהות סוריות שניתנו להם על-ידי מחוז קונטרה.

 

בשל העובדה שחלק מהכפר רג'ר נמצא מצפון לקו הבינלאומי, לאחר מלחמת לבנון השנייה עדיין הוצבו כוחות של צה"ל מצפון לגדר - לצד כוחות יוניפי"ל. נסיגת צה"ל מחלקו הצפוני של הכפר היא אחד מסעיפי החלטה 1701 של האו"ם, שהתקבלה עם סיום המלחמה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
רג'ר. כפר מחולק
צילום: חנן גרינברג
בגבול הצפון
צילום: AP
מומלצים