שתף קטע נבחר

בריטניה מצטרפת למרוץ אל הירח

בתחילת החודש הקרוב, יכריז שר המדע הבריטי על שיגור משימה בלתי מאוישת לירח, כך מדווח העיתון "דיילי טלגרף"

העיתון האנגלי "דיילי טלגרף" דיווח היום (23 בנובמבר) כי שר המדע הבריטי, הלורד פול דרייסון, יכריז בתחילת דצמבר על שיגור משימה בלתי מאוישת לירח. המשימה, שזכתה לשם MoonLITE, תכלול רכב חלל שיקיף את הירח וישגר אליו ארבע גשושיות, שיחדרו לעומק של כ-15 מטרים בתוך הקרקע ויקחו דגימות ומדידות מאדמת הירח.

 

"אנחנו מצפים להכרזה שתהפוך את הפרויקט מרעיון על הנייר לתכנית ברת מימוש" אמר ד"ר איאן קרופורד מאוניברסיטת לונדון, אחד ההוגים של הפרויקט. "לירח יש עוד הרבה סודות שלא נתגלו". למשימה מספר יעדים. בין היתר מקווים המדענים האנגלים, וסוכנות החלל האמריקאית נאס"א התומכת בפרויקט לוגיסטית ומדעית, לגלות מאגרי מים על הירח ולהבין מדוע פוקדות את הירח רעידות אדמה.

 

התרחשותן של רעידות אדמה על הירח מעוררת תהיות רבות, מכיוון שמתחת לקרקע שלו לא מתרחשת תזוזה של לוחות טקטוניים, הגורם המרכזי לרעידות אדמה על פני כדור הארץ. מדענים יודעים כבר לומר שכוח הכבידה שמפעיל כדור הארץ על הירח הוא גורם לסוג אחד של רעידות אדמה ומציינים גם התרחבות של סלעים כתוצאה מחום השמש כגורם לסוג מסוים של רעידות. אך לרעידות חזקות במיוחד הפוקדות את הירח, ברמה של יותר מ-5 בסולם ריכטר, לא נמצא עדיין הסבר מספק ומשערים כי התשובה חבויה מתחת למעטפת שלו.

 

ההכרזה על שיגור המשימה תכניס מערכות רבות בקהילה המדעית בבריטניה לפעולה. מדענים וטכנאים יתחילו לעבוד על שרטוטים וחישובים לבניית החללית שתישא את הגשושיות, שיהיו בערך בגודל של מזוודה ממוצעת ויונחתו בארבע נקודות שונות על הירח. ההכרזה תשחרר גם תקציבים לפרויקט, שעלותו מוערכת בכ-100 מיליון אירו. השיגור המיוחל יהיה, על פי ההערכות, בשנת 2012. 

 


אדמת הירח, כפי שצולמה על ידי גשושית החלל ההודית לפני שבוע (צילום: איי.פי)

 

חם על הירח

 

כאשר יונחתו הגשושיות של הממלכה המאוחדת על הירח, הן לא יהיו שם לבד. רק לפני שבוע הגיעו לכדור הארץ תמונות של אדמת הירח, שצילמה גשושית חלל ששלחה הודו על סיפון החללית צ'נדריאן-1, ששוגרה חודש לפני כן. לאחרונה מגלות מעצמות החלל עניין מחודש בירח, שמאז סוף שנות ה-70 הפך ליעד מחקרי זניח. הרקע לעניין המחודש הוא מחקרים רבים המצביעים על פוטנציאל המחצבים שבו. על הירח מצויים מאגרים של הליום-3, חומר אשר יכול להוות מקור אנרגיה ומצוי בכמויות קטנות מאוד על כדור הארץ, ומעצמות החלו להשקיע בחקר הירח, מתוך תקווה שההשקעה תחזיר את עצמה בדמות אוצרות טבע יקרי ערך.

 

העניין המחודש מתבטא עד עכשיו בשיגור משימות בלתי מאוישות. כרגע מתרוצצות על הירח, מלבד גשושית החלל ההודית, גשושיות של סין, יפן, ארה"ב והאיחוד האירופאי. סין הכריזה כבר כי בכוונתה לשגר אדם לירח בשנת 2017, וארה"ב מתכננת שיגור משימה מאוישת בשנת 2020.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הירח. הבריטים מצטרפים לרשימת המבקרים
צילום: AP
מומלצים