שתף קטע נבחר

נחתם הסכם תקציב תלת שנתי לתרבות

במשרדי האוצר והתרבות קיבלו את ההצעה לפיה יוקצה לתרבות בשנת 2009 תקציב שיעמוד על סכום של 456 מיליון שקל. בשנתיים העוקבות יגדל התקציב ב-5 מיליון שקלים בכל שנה

משרד האוצר ומשרד התרבות חתמו היום (ה') לראשונה על הסכם תלת שנתי שיבטיח תקציב תרבות. התקציב הוא מצומצם, אבל יציב. במוסדות התרבות, כך עושה הרושם, עייפו ממאבקים והעדיפו הפעם להתפשר, גם עקב ההבנה שהתרבות אינה בסדר עדיפויות גבוה עקב המשבר הכלכלי והממשלה שעל סף פירוק.

 

הצדדים החליטו לקבל את ההצעה לפיה יוקצה לתרבות בשנת 2009 תקציב שיעמוד על סכום של 456 מיליון שקל. בשנתיים העוקבות יגדל התקציב ב-5 מיליון שקלים בכל שנה. למרות שסעיף שכזה אינו מופיע בהסכם, אומרים הצדדים כי על הסכומים המצוינים כבסיס התקציב לא יחולו בשלוש השנים הקרובות קיצוצים רוחביים.


ח"כ מלכיאור, השר מג'אדלה וח"כ ברוורמן במעמד החתימה  (צילום: מרב יודילוביץ')

 

בהודעות לעיתונות הכתירו הצדדים את ההסכם כהישג. גם במעמד החתימה נשאו שר התרבות, ראלב מג'אדלה, רכז תרבות באגף התקציבים באוצר, ראובן קוגן, יו"ר ועדת התרבות של הכנסת, הרב מיכאל מלכיאור ויו"ר ועדת הכספים, ח"כ אבישי ברוורמן, דברים ברוח זו.

 

עם זאת, אומרים היום גורמים שהיו שותפים למו"מ: "אלמלא ההסכם, היה מושת על בסיס התקציב המוקטן קיצוץ רוחבי נוסף של 11%. במקרה שכזה, היה בסיס תקציב התרבות עומד על סכום מגוחך של פחות מ-400 מיליון שקלים".  

מדובר הלכה למעשה בפעם הראשונה בה מגיע מו"מ מול האוצר על תקציב תרבות כולל כהסכם רב שנתי לסיכום מעשי.

 

בסיס להמשך הדרך

במעמד החתימה על ההסכם אמר ראובן קוגון, נציג אגף התקציבים באוצר: "אני חושב שההסכם טוב. הוא אולי לא אולטימטיבי ואינו מעניק סכומים אדירים, אבל בהתחשב במצב הכלכלי וברצון מוסדות התרבות לשמור על יציבות, זו תוצאה טובה שתהווה בסיס להמשך דרך. יש עוד הרבה עבודה לפנינו".

 

יו"ר ועדת התרבות של הכנסת, הרב מיכאל מלכיאור, שהיה שותף פעיל במאבק על התקציב והוביל בחודשים האחרונים את המהלך לחקיקת חוק תרבות, אמר: "אינני יכול להגיד שאני שמח היום בשביל התרבות הישראלית. אבל במציאות חיינו זו התחלת דרך שאנו חייבים לסיים".

 

מלכיאור הוסיף כי "במשך החודשים האחרונים פעלנו לקידום חוק התרבות וגייסנו 61 חברי כנסת לטובת העניין. הצעת החוק עברה קריאה טרומית, אבל המאמץ נקטע באיבו בשל הקדמת הבחירות. הסכמנו להסכם הפשרה הזה כיוון שאי אפשר להשאיר את המוסדות בחוסר ודאות. בכל זאת מדובר בסכום קבוע, סגור וחתום כבסיס תקציב. זה לא אומר שלא נמשיך להיאבק על חוק תרבות רחב".

 

דעות חלוקות

ח"כ אבישי ברוורמן, המכהן כיו"ר ועדת הכספים של הכנסת, הגדיר את ההסכם כ"קרן אור חשובה", בעיקר בשל המצב הכלכליי. "אני שמח שהמאבק על תקציב התרבות התחיל לשאת פרי", אמר. הגדיל לומר איתמר גורביץ', מנהל פורום מוסדות התרבות, שכינה זאת כ"יום היסטורי בחיי מוסדות התרבות בישראל". מנגד, נשמעו קולות אחרים בקרב גורמים בכירים בתחום התרבות. "אין לנו כוח להיאבק. זה היה לבחור בין רע לרע יותר", אמרו.

 

על פי לשון ההסכם, הסכומים האמורים כוללים את הרזרבה להתייקרויות שתופשר

על פי החוק לתקנות מנהל התרבות במחצית הראשונה של כל שנת תקציב רלוונטית, או חודשיים לאחר אישור תקציב המדינה באותה השנה. מדובר ב-3% מהיקף התקציב הנתון אותם יכול האוצר להפשיר. עם זאת, בהסכם מיוחד אישר החשכ"ל למנהל התרבות לחלק את הסכום הכולל ובתוכו כספי הרזרבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלכיאור: להגיד שאני שמח איני יכול
צילום: דב גרובגלד
לאתר ההטבות
מומלצים