שתף קטע נבחר

 

רק שוחט התנגד: חוק חברות כוח האדם עבר

החוק שיזם ח"כ עמיר פרץ עבר בקריאה ראשונה ושנייה. בקרוב תוגבל תקופת העסקת עובדים בחברות כוח אדם לתשעה חודשים

הכנסת אישרה אמש (יום ד') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שתגביל העסקת עובדים דרך חברות כוח אדם לתשעה חודשים בלבד. על פי החוק, שיזם ח"כ עמיר פרץ, בתום תקופה זו יועסקו העובדים, כולל עובדים זרים, ישירות דרך המעסיק.
שר האוצר בייגה שוחט אמר במהלך ההצבעה כי נכון שמצב עובדי חברות כוח אדם נמצא בכי רע, אך הוא מסתייג מסעיפים מסוימים בחוק, בשל עלותם, ולכן הציע שהחוק ייכנס לתוקפו תוך שנה, ולא מיידית כפי שדורשת סיעת עם אחד. כמו כן הציע כי התקופה במהלכה יעבדו העובדים דרך חברות כוח האדם תעלה לשלוש שנים, במקום תשעה חודשים.
בתגובה אמר פרץ לשוחט כי "לו היית אנושי לא היתה הכנסת מצביעה נגדך, אתה מביא לידי כך שהחקיקה צריכה לפתור את הבעיה. המפלגות והעם מאוחדים בעניין זה, היום זהו יום הכרזתה העצמאות של העובדים".
ח"כ נעמי חזן הודיעה כי היא תומכת בחוק, למרות מספר בעיות. חזן: "החוק אינו מקנה קביעות לעובד, אלא הופך אותו למועסק בפועל על ידי המעסיק. אני מודאגת מפיטורים של העובדים יום לפני סיום תשעת החודשים או יום אחרי. חברות כוח האדם מתוחכמות. שימו שלא יהיו תחמונים".
ח"כ רובי ריבלין אמר לפרץ, מעל בימת הכנסת, כי "אולי אותם אנשים שרואים בך מושיע, ימצאו עצמם ללא עבודה, הם יפוטרו, ולכן אולי כדאי לחשוב שלא רצוי לעשות נסים, אחרי הכל, גאולה נקנית ביסורים. אולי בהסתייגות משרד האוצר יש היגיון, ואל לנו לחנוק את החלשים מאהבה".
ח"כ אופיר פינס, המשמש כיו"ר הקואליציה, הודיע כי הוחלט על חופש הצבעה. חברי הכנסת מהשמאל הצביעו בעד החוק, כאשר רק שר האוצר הצביע נגדו.

החוק ומשמעותו

החוק קובע שתוך 9 חודשים מיום העסקת עובד חברת כוח אדם, הוא יהפוך לעובד מן המניין. עוד קובע החוק שצבירת הוותק, וכל הזכויות, כולל אלו הנובעות מהסכמים קיבוציים, יחולו על עובדים זמניים מהיום הראשון.
חברת כוח אדם שפיטרה עובד תהיה מנועה מעתה מלהעסיקו בשנית. זאת כדי למנוע פיטורי עובדים זמניים למספר חודשים כל שנה, במטרה לגזול מהם זכויות וותק ופיצויים.
החוק ייכנס לתוקפו תוך חצי שנה. עובדים החתומים כיום על חוזה בחברת כוח אדם לפי התנאים הישנים, יהנו מהחוק החדש רק בתום תקופת החוזה ובכל מקרה תוך שנה מתחילת החוק.
לפי הערכת ההסתדרות 200 אלף עובדים מועסקים כיום דרך חברות כוח אדם. חברות כוח האדם הגדולות מעריכות את מספר העובדים ב- 150 עד 170 אלף, והממשלה ב- 120 אלף. לדעת סיעת עם אחד החוק יעלה מיידית את שכר הנטו והברוטו של רוב השכירים בחברות כוח אדם וישפר לאין שיעור את מצב הזכויות הסוציאליות של כולם.
דוגמא להשפעה מיידית של החוק: השוואת המתנות שמקבלים עובדים זמניים, לעיתים בשווי עשרות שקלים בלבד, למתנות שמקבלים שאר העובדים במקום עבודתם, לרוב בשווי מאות שקלים, והשוואת זכותם להצטרף לטיולים עם כל העובדים במקום עבודתם. עובדי חברות כוח אדם בחברת חשמל, לדוגמא, יוכלו לזכות בחשמל חינם, וכו'.
יש לציין שבמקומות עבודה גדולים ישנם במקרים רבים חוזים לדור ב' ודור ג', המאפשרים, בהסכמת ההסתדרות, תנאים נחותים בלבד לעובדים חדשים, לעומת העובדים הוותיקים. במקרים אלו יקבלו עובדי חברות כוח האדם השוואת זכויות לדרג הנמוך ביותר.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דודו פריד
עמיר. יום העצמאות לעובדים
דודו פריד
נדב נויהויז
שוחט. המתנגד היחיד
נדב נויהויז
זום 77
ריבלין. גאולה נקנית ביסורים
זום 77
מומלצים