שתף קטע נבחר

המעבורת "אנדוור" נחתה בשלום

לאחר עיכובים רבים, בגלל מזג אוויר סוער, נחתה סוף סוף המעבורת "אנדוור" על פני כדור הארץ. על סיפונה האסטרונאוט היהודי גרג חיימטוב, שחוזר לאחר שירות בן חצי שנה בתחנת החלל. הוא מחזיר איתו שתי מזוזות מיוחדות, שנרכשו בחנות בשכונת נווה-צדק שבתל אביב

המעבורת "אנדוור" נחתה לפני שעה קלה, בבסיס של נאס"א בדרום קליפורניה. הנחיתה הייתה מיועדת להתבצע בבסיס השיגורים ע"ש קנדי בפלורידה אך הועברה לקליפורניה בשל תנאי מזג האוויר הקשים בפלורידה. פעמיים נאלצו מנהלי המשימה בנאס"א לדחות את נחיתת המעבורת בשל תנאי מזג האוויר, עד שלבסוף החליטו להנחית אותה בבסיס החלופי בקליפורניה. המעבורת שבה לכדור הארץ לאחר משימה בת 15 יום בתחנת החלל הבינלאומית. משימת "אנדוור" נשלחה על מנת לבצע עבודות תחזוקה בתחנת החלל ולהרחיבה, לקראת הגדלת הצוות הקבוע בתחנה משלושה עובדים לשישה. במהלך המשימה ביצעו האסטרונאוטים ארבע הליכות חלל, במהלכן התקינו שני חדרי שינה חדשים, אסלה נוספת, מערכת אוורור מרכזית, מקרר ומערכת מיוחדת להשבת מים - אשר תהפוך זיעה, מי רחצה ושתן למי שתייה עבור דיירי תחנת החלל.

 

צוות "אנדוור", המונה חמישה אסטרונאוטים ושתי אסטרונאוטיות, משאיר מאחור את מהנדסת הטיסה סנדרה מאגנוס, 44, המצטרפת לצוות הקבוע של התחנה. מאגנוס מחליפה את האסטרונאוט גרג חיימטוב, שחוזר הביתה אחרי חצי שנה מחוץ לאטמוספרה. "אני כבר לא יכול לחכות לשובי הביתה" אמר חיימטוב בטקס הפרידה שערכו לו דיירי התחנה, "כל המחשבות שלי נמצאות שם".

 

סיפור מסעו לחלל של חיימטוב, יהודי יליד מונטריאול, לוקח אותנו הרחק מבסיסי השיגור והאימונים של נאס"א בדרום ארה"ב, אל המעבדות והספריות של מכון מסצ'וסטס לטכנולוגיה (MIT) ובית הספר לאמנות של לונדון, ואפילו דרך חנות קטנה לחפצי יודאיקה בשכונת נווה-צדק שבתל-אביב. בראשית שנות התשעים, בעוד חיימטוב שוקד על הדוקטורט שלו באסטרונומיה ב- MIT ורוקם חלומות להמריא לחלל, נדדו גם מחשבותיה של הצורפת לורה קואן אל המרחבים שמעבר לכדור הארץ. קואן, אז סטודנטית לצורפות בלונדון, הוקסמה ממסעה של החללית אפולו 11, שהנחיתה את האדם הראשון על הירח. "אני זוכרת את עצמי יושבת על רצפת הספרייה, מוקפת בספרים על חקר החלל. המומה ונרגשת ממה שראיתי וקראתי" מספרת קואן. "מה שבעיקר הדהים אותי הוא שכל זה התרחש, ועם זאת זה נראה לי כל כך עתידני".

 

את המראה העתידני של המעבורת אפולו החליטה קואן לתרגם לחפץ קצת פחות עתידני – המזוזה. קואן מעצבת מזוזות בצורת מעבורות חלל. "אני נמשכת לחיבור בין העתידניות של העיצוב למסורתיות של החפץ, זה ניגוד מרתק". שתיים מהמזוזות שהיא מעצבת נרכשו על ידי חברים קרובים של חיימטוב, זכו להיות משוגרות לחלל יחד איתו ועתה הן חזרו אל כדור הארץ. "יום אחד פנה אליי פרופ' מMIT והתעניין במזוזות המעבורת. הוא סיפר שאחד מתלמידיו ייסע בקרוב לתחנת החלל ושהוא רוצה לתת לו את המזוזות כמתנה. שתי מזוזות נרכשו לבסוף, אחת על ידי המרצה ושנייה על ידי חברה קרובה של חיימטוב. המזוזות היו איתו לאורך כל שהותו בחלל ועכשיו הן יחזרו לאנשים שרכשו אותן ויותקנו על דלתות בתיהם בארצות הברית".

 


המזוזה אפולו-11, בעיצובה של לורה קואן. האות "ש" מעוצבת בהשראת החלונות של המעבורת המפורסמת (צילום:לורה קואן)

 

בחליפת החלל של נאס"א מותקן פאוץ' מיוחד. כל אסטרונאוט רשאי לשים בפאוץ' זה מספר פריטים אישיים, אותם הוא רוצה לקחת עימו לחלל. אין זו הפעם הראשונה שתחנת החלל מארחת מזוזות. האסטרונאוט הישראלי אילן רמון, לקח איתו מספר מזוזות, כשהמריא עם המעבורת "קולומביה", בינואר 2003. אסטרונאוטים השוהים בתחנת החלל, אינם רשאים להתקין חפצים אישיים במבנה התחנה, ולכן המזוזות הונחו בפתח חדרו של חיימטוב, מבלי שיותקנו על הדלתות. עתה, עם שובו לכדור הארץ, הן יזכו למקום קבוע.

 

"נאסא מאפשרים לחברים וקרובי משפחה של אסטרונאוטים להעניק להם פריטים אישיים, שייסעו איתם לחלל" סיפר הפרופ' שרכש את המזוזות, אשר ביקש להישאר בעילום שם. "כך יכולים אותם חברים וקרובים לחלוק עם האסטרונאוטים את חוויית המסע אל החלל. גרג ואני חולקים שורשים יהודיים והיה לי מזל שהוא הפך לאסטרונאוט. עכשיו אני יכול להתקין בביתנו מזוזה שביקרה בחלל ולחבר בין שורשיי היהודיים לאהבתי לחקר החלל".

 

משימת "אנדוור", שהושלמה עתה, היא האחרונה של נאס"א לשנת 2008. במהלך 2009 ו-2010 יצאו עוד ארבע משימות לתחנת החלל ומשימה נוספת תשוגר לטלסקופ החלל "האבל". במהלך שנת 2010, יוצאו המעבורות של נאס"א משימוש, לקראת כניסתו לשירות של רכב החלל החדש "קונסטליישן". עד שתושלם בנייתו, תתנהל התנועה בין כדור הארץ לתחנת החלל על בסיס חלליות ה"סויוז" של רוסיה, שישוגרו מבייקנור שבקזחסטן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sky news
אנדוור בנחיתה
צילום: sky news
חיימטוב. החזיר את המזוזות הביתה
מומלצים