שתף קטע נבחר

מחוסרי בית: למה בית"ר לא מנצחת בטדי?

קשה לזכור מתי בית"ר ירושלים העבירה סיבוב שלם בלי לנצח משחק אחד אצלה בבית. האם זה בגלל לחץ הקהל, הביטחון העצמי המופרז או סתם עניין של חוסר מזל? הערב (20:50), מול סכנין, היא תנסה לשבור את המנחוס

"בלי לנצח בבית, אי אפשר לזכות באליפות". את המשפט הזה אמר כמעט כל שחקן של בית"ר ירושלים בשבועות האחרונים. רצף נדיר של חמישה משחקים בטדי הסתיים ללא ניצחון של הקבוצה הביתית. תוצאות תיקו מול מכבי ת"א, מכבי חיפה, הפועל פ"ת ומכבי פ"ת, לעומת הפסד בודד להפועל ת"א, השאירו טעם חמצמץ לסיבוב הראשון.

 

 

למעשה, אפילו זקני ירושלים יתקשו לזכור מתי היתה הפעם האחרונה בה בית"ר העבירה סיבוב שלם ללא ניצחון ביתי אחד, והמשפט הזה מלמעלה, מעולם לא היה רלוונטי יותר. ערב המשחק מול בני סכנין (20:50, שידור ישיר בערוץ 10, תקציר ב-ynet), בדקנו מה בדיוק קורה לאלופה אצלה בבית ואיך, אם בכלל, אפשר לרפא את המחלה.


פרננדס במפגש הקודם מול סכנין. המנחוס יישבר? (צילום: אלי אלגרט)

 

לחץ הקהל

"למה בית"ר לא מנצחת בטדי? אם מחפשים את התשובה הבנאלית, אז אפשר מיד לומר שזה לחץ הקהל", אומר ד"ר יוסי לוונטל, פסיכולוג ספורט שכבר עבד בלא מעט קבוצות בליגת העל. "הרי הקהל של בית"ר ידוע ככזה שיכול להלחיץ, וישנם שחקנים שלא יודעים להתמודד עם זה. מצד שני, עם סגל כמעט זהה, בית"ר זכתה בשתי אליפויות רצופות, כך שאולי לא זו הסיבה".

 

ד"ר לוונטל כנראה צודק, אבל ביציעי טדי לא סובלים כדורגל הגנתי והקבוצות שמגיעות לבירה יודעות את זה. מעט טקטיקה, הרבה סגירה וקצת התקפות מתפרצות, מספיקות כדי להקפיץ את מד הלחץ ומשם הדרך להוציא נקודות יקרות בטוחה. זה קרה מול הפועל תל אביב, זה קרה מול מכבי פ"ת ועוד צפוי לקרות מספר פעמים נוספות העונה.


הפועל ת"א חוגגת בטדי. הקהל משפיע על המארחת? (צילום: אלי אלגרט)

 

הקהל בדרך כלל מתחיל לפעול נגד הקבוצה, ככל שהדקות נוקפות. "במשחק האחרון מול מכבי פ"ת דווקא קיבלנו עידוד מהיציע בתחילת המחצית השניה", נזכר אחד משחקני בית"ר. "בלי זה, כנראה שלא היינו משיגים את השיוויון. חבל שאחר כך הגיעה רגיעה. הקהל יכול לתת לנו הרבה כח. זה מטורף לשחק מול האוהדים האלה כשהם משולהבים וחבל שזה לא קורה יותר".

 

הקהל גם רגיש לשחקנים שנמצאים בתקופה חלשה, וכך סבלו עידן טל, שמעון גרשון, מיכאל זנדברג, דרק בואטנג, טברטקו קאלה, טוטו תמוז, יואב זיו ובעצם מי לא, מנחת זרועם בכל פעם שהפגינו משחק חלש. חלקם עדיין לא יצא מאותה תקופה, אבל קשה להאשימם. בתוך המועדון ידעו לספר כי ההחלטה לתת לזיו לחזור להרכב דווקא בשני משחקי חוץ, באשדוד ובנתניה, לא היתה מקרית.


יואב זיו. סבל לא פעם מחוסר הסבלנות של הקהל (צילום: עוז מועלם)

 

סמוך על סמוך

וכאן נכנס פקטור נוסף לתמונה. אבירם ברוכיאן, שהציל את הקבוצה ב-1:2 מול ויסלה קראקוב בתחילת העונה, הפך להיות המושיע העיקרי. הוא השחקן היחיד שפורח בטדי העונה, לעומת לא מעט אחרים שמתקשים דווקא במגרש הביתי, ואולי בבית"ר סומכים עליו שיעשה את העבודה באופן קבוע. פעם הם היו יכולים לסמוך גם על ברק יצחקי בעיניים עצומות, אבל היום זה כבר ברור שאם החלוץ המוכשר הזה לא יכבוש, אין ממש מי שיבקיע.

 

תוסיפו לכך עובדה ברורה נוספת - בית"ר פשוט התרגלה לנצח בטדי בשנתיים האחרונות. למעשה, מעטים הם המשחקים בהם הפסידה הקבוצה בבית (היריבה הערב היתה היחידה שעשתה את זה בעונה שעברה), כך שאולי מדובר כאן באפקט 'הניצחון הבטוח'. אותם שחקנים, שהתרגלו כל כך לנצחונות, פשוט באים בטוחים מדי בעצמם.

 

"בהתחלה עוד היתה תחושה כזו, שלא משנה מה יקרה- בסוף נבקיע וננצח, כפי שקרה כל הזמן בשנתיים האחרונות", מודה אותו שחקן בבית"ר, "אבל אלו דברים שכבר לא עוברים לנו בראש. אחרי ה-2:2 מול הפועל פתח תקווה היתה שיחה בינינו בחדר ההלבשה, ומשם שינינו גישה. ידענו שהכל תלוי בנו, ועכשיו אף אחד לא חושב ככה".


טדי שומם. אולי מול יציעים כאלה בית"ר כן תנצח? (צילום: עטא עוויסאת)

 

בית"ר נראית מנומנמת לעיתים במשחקיה הביתיים, כאילו היא סומכת על שער שיגיע בסוף ובדרך גם שוכחת לעשות הגנה. טדי הרי היה מבצר בעברו הלא רחוק, מקום בו אף קבוצה אפילו לא חשבה לנסות ולהוציא בו נקודות. היום טדי כנראה איבד מיוקרתו.

 

טיפת מזל

ומה עם פציעות, או סתם החמצות מסמרות שיער? בראיון שהעניקו לא מזמן דוד אמסלם וטברטקו קאלה לאתר הרשמי, העלו השניים בעיה נוספת. "בבית אין לנו מזל" טוען השוער הקרואטי, "כי בכל פעם שאנחנו משחקים בבית החלוצים שלנו פצועים. שבוע אחד הם היו בחוץ, ובמשחק האחרון ברק יצחקי אפילו לא שיחק. זה מאוד קשה לשחק ללא חלוצים כי הדבר החשוב ביותר עבורנו כקבוצה, זה להבקיע שערים".

 

אמסלם הוסיף: "כל הזמן שיחקנו טוב. גם כשהפסדנו היו משחקים שהיינו יותר טובים מהיריבה וזה בעיקר מתייחס למשחקי הבית. בחוץ שיחקנו טוב יותר וגם הניצחונות הגיעו. אני לא יודע להסביר מה הסיבה. גם בבית שיחקנו טוב, אבל איך שהוא כשאנחנו משחקים בבית אנחנו לא מצליחים להבקיע שערים".


אבירם ברוכיאן. מהבודדים שכן מתפקד בטדי (צילום: דודי ועקנין)

 

ואכן, לא ברור מה גורם לברק יצחקי להחמיץ ממצבים כל כך קורצים מול הפועל תל אביב. אם ניקח בחשבון את מקבץ הבעיטות למשקופים של יצחקי מאותו משחק, נוסיף לכך פנדל מוחמץ מול מכבי ת"א ועוד אחד שנשרק לקראת הסיום לטובת הפועל פ"ת, נקבל עוד 7 נקודות למאזן הקבוצה. 7 נקודות שמקרבות את בית"ר למקום הראשון ומכניסות אותה חזק חזק לתמונת האליפות.

 

הפתרון? תחשבו חיובי

"הייתי במשחק מול הפועל ת"א", נזכר ד"ר לוונטל ומתחיל לנתח את הפתרון, "ראיתי משחק בו הקבוצה נלחמת ורצה, אבל החלוצים לא מרוכזים. יש בעיית ריכוז שגורמת להם להחמיץ ממצבים שאסור לחלוצים ברמה הזאת להחמיץ. אם הם היו בכושר, הם היו מנצחים את הפועל בהפרש של שני שערים לפחות. יש עודף רצון, עודף מתח. מרוכזים ב'יילך לי לא יילך לי', אין את השקט הנפשי של כדורגל נטו".


ברק יצחקי. לחלוצים חסר ריכוז מול השער (צילום: אבי רוקח)

 

"במצבים כאלה צריך להירגע" ממשיך לוונטל. "הלחץ בא לידי ביטוי דווקא מול השער, במקום בו הריכוז הוא הדבר הכי חשוב. החשש והחשיבה השלילית משתלטת עליהם, וככל שההחמצות מצטברות, הם הופכים להיות פחות מרוכזים. זה לא הקהל, זה יותר השחקנים והמנטרות מסביב. צריך להתמקד במתן שקט לחלוצים".

 

"מההיכרות שלי עם ראובן, הוא ימצא את הדרך להכניס שקט ורוגע לשחקנים הרלוונטיים. שחקן כדורגל יודע שברגע שהוא ישחק טוב, הקהל יישא אותו על כפיים. הם עברו מספיק בשנים האחרונות כדי לא להתרגש מזה. ראובן צריך לעבוד איתם על תרגילי פוקוס, ולהמשיך לעבוד על שקט נפשי ולשדר להם את האמונה בעצמם. הם לא שכחו לשחק כדורגל".

 

בסופו של דבר, אמסלם היה זה שסיכם את זה בצורה הכי פשוטה. "חשוב לנו לנצח את סכנין כדי לפתוח את הסיבוב השלישי כמו שצריך. אבל לפי הנתונים, עדיף לשחק בחוץ ולא בבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים