שתף קטע נבחר

בועת הנדל"ן בת"א מתפוצצת

בניית מגדלי יוקרה בת"א ור"ג מוקפאת בגלל מחסור באשראי ובקונים. בין הפרויקטים: מגדלי יוקרה על הריסות מפעל עלית בר"ג, 3 בניינים בכיכר המדינה והמכרז על שטח השוק הסיטונאי

בועת הנדל"ן של תל -אביב-רמת גן מתפוצצת: יזמים רבים שתיכננו הקמת פרויקטים רבים בעיר, מקפיאים הקמת מגדלי יוקרה חדשים או פורשים ממכרזים, לאור צניחות המחירים ומחסור בביקוש. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי בעקבות המצב, עיריית ת"א בוחנת תוכנית לעידוד הבנייה במתחמי יוקרה, שבמסגרתה יעניקו 20% תוספות בנייה במתחמי הבנייה בעיר (גם היוקרתיים) עבור דיור מסובסד לזוגות צעירים. המשמעות: הגדלת אחוזי בנייה ותוספות בנייה לדיור מושכר.

 

בין הפרויקטים שהוקפאו נמצאים מגדלי היוקרה על הריסות מפעל עלית בר"ג, שלושת מגדלי היוקרה שתוכננו להיבנות בכיכר המדינה, 12 מגדלי פארק צמרת על צומת ההלכה ואפילו המכרז להקמת שכונת יוקרה בשוק הסיטונאי – שצפוי להידחות במספר חודשים.

 

בועת הנדל"ן אינה חסינה

הקפאתם של פרויקטים כאלו מוכיחה עד כמה בועת הנדל"ן אינה חסינה מהמשבר. כך, למשל, הפרויקט במתחם עלית היה אמור להיות המגדל הגבוה והיקר בישראל, אבל חברת אזורים בבעלות שעיה בוימלגרין, שרכשה את השטח של עלית בר"ג לפני כשנתיים, החליטה בשלב זה להקפיא את שיווק המגדל. שני הפרויקטים הנוספים של החברה, בבית ליסין ואסותא, טרם אושרו בתב"ע, ולמזלה של החברה ממילא יחול עיכוב בשיווק.

 

גם המכרז להקמת שכונת יוקרה בשוק הסיטונאי, שהיה אמור להיסגר בתחילת ינואר, צפוי להידחות במספר חודשים. מארגן המכרז, סיטי בנק, שאף לקבל כאן כמיליארד וחצי דולר, וחמש קבוצות עלו לשלב הגמר. אולם חלק הודיעו כי יבחנו מחדש את המצב, לאור בעיות מימון, וחברות אזורים ואפריקה ישראל החליטו לפרוש. מתוך 12 הבניינים במגדלי צמרת, בנו בינתיים 7 מגדלים - והקבלנים נאלצים להוריד את מחירן של 150 הדירות שנותרו. המשך הבנייה, כאמור, הוקפאה.

 

חברות רבות החליטו שלא לגשת יותר למכרזים בתל אביב. חברת קפיטל גרופ, בבעלות משפחת הרצוג, למשל, הבונה כעת 100 יח"ד בדרום ת"א, החליטה שלא לגשת יותר למכרזים בעיר. "זה שוק של קונים ולא של מוכרים. השוק השתנה לגמרי, ואין סיבה להיכנע לדרישות של מכרז שאינן ריאליות יחסית לתקופה," אומר אלון הרצוג, מנכ"ל החברה.

 

המצב ידוע בעיריית תל אביב. לדברי מהנדס העיר, חזי ברקוביץ, יש ביטולים רבים, אך הוא אינו רוצה לפגוע בחברות ולפרט.  "זו הייתה לא יותר מבועת נדל"ן," אומר מהנדס העיר לשעבר, ישראל גודוביץ. "כל הזמן טענתי את זה, וכולם צחקו ממני ואמרו שאני טועה. המחירים בת"א לא היו הגיוניים. זה לא מנהטן ולא לונדון, עם כל הכבוד. נתנו ליווי בנקאי למחירים לא ריאליים."

 

"כל מקום שקבלן רוצה להתחיל בו בניית מגדל, עוצרים, ובצדק, כי אין קונים," אומר מתווך רוני מאנה. "מי שרוצה היום לגור בבניינים, צריך לנצל את הזמן עכשיו. למשל, פנטהאוז במגדל מנהטן, הדירה הראשונה שנמכרה בבניין, והציעו עליה לפני שנה 3.8 מיליון דולר ובעל הדירה לא רצה לבוא לפגישה, כיום מוצע ב-2.6 מיליון דולר, ויש מה לדבר."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
בועת הנדל"ן של תל -אביב - לפני פקיעה?
צילום: index open
מומלצים