שתף קטע נבחר

אובמה לאיראן: כן למו"מ, לא לאיומים על ישראל

דיפלומטיה קשוחה - זה האמצעי המדיני שמתכוון הנשיא האמריקני הנבחר, ברק אובמה, להפעיל נגד איראן: "אנחנו מוכנים לדבר איתם ישירות ולתת להם בחירה ברורה - אם הם רוצים ללכת בדרך הקשה, או בדרך הקלה". הוא הבהיר כי "נשק גרעיני יהיה לא מקובל. לא נסכים לאיומים על ישראל"

הנשיא הנבחר של ארה"ב, ברק אובמה, משגר הערב (יום א') מסר לאיראן ותמציתו - כן למשא ומתן ישיר, לא לנשק גרעיני ולא לאיומים על ישראל: "אנחנו מוכנים לדבר איתם ישירות ולתת להם בחירה ברורה - אם הם רוצים ללכת בדרך הקשה, או בדרך הקלה". הדברים נאמרו בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" של רשת NBC.

 

"אנחנו זקוקים לדיפלומטיה קשוחה וישירה עם איראן - להבהיר להם שנשק גרעיני יהיה לא מקובל ושהתמיכה בחמאס וחיזבאללה והאיומים על ישראל, מנוגדים לכל מה שאנו מאמינים בו", אמר אובאמה.

 

אובמה הבהיר בהקשר לסנקציות נגד איראן: "אנחנו יכולים לספק תמריצים למדינה, שלמרות היותה יצרנית של נפט נמצאת בקשיים כלכליים, עם אינפלציה גבוהה ובעיות אבטלה. דיפלומטיה יכולה ליצור קואליציה עם סין ורוסיה ומדינות אחרות להסכים להחרפת הסנקציות". בהקשר זה, הבהיר אובמה: "חשוב שנקבע מחדש את יחסי ארה"ב-רוסיה. אנחנו רוצים לשתף פעולה במקומות שאפשר - ובעיקר בנושא איראן".

 

במוקד הפעילות הבינלאומית של אובמה ניצבות מדינות דרום אסיה: הודו, פקיסטן ואפגניסטן. שם, ממוקם לדבריו מוקד פעילות הטרור העולמי והסכנה הגדולה ביותר לשלום העולם. בעקבות מתקפת הטרור במומבאי, אמר אובמה כי באופן עקרוני, "אם מדינה מותקפת, יש לה זכות להגן על עצמה".


אובמה סירב לנקוב במספר החיילים שיושארו בעיראק (צילום: רויטרס)

 

"נרדוף אחריהם ללא רחם"

עם זאת, הדגיש כי "אנחנו זקוקים לשותפות אסטרטגית עם פקיסטן, הודו ואפגניסטן כדי להילחם נגד טרוריסטים קיצונים שהקימו בסיסים בצורה המסכנת את הקהילה הבינלאומית. איננו יכולים לעבוד באופן מבודד על אפגניסטן, באופן מבודד על פקיסטן ועל הודו, אלא בדיפלומטיה קשוחה עם מאבק צבאי יעיל נגד אל קאעידה. נרדוף אחריהם ללא רחם, ניצור שותפות אסטרטגית עם פקיסטן שתאפשר לנו לפעול בתאום כך שטרוריסטים לא יהיו מוגנים בגבול אפגניסטן...

 

"המטרה מספר אחת היא להבטיח שזה לא יהיה בסיס לשיגור טרור. אפגניסטן היא טריטוריה קשה. התפיסה שם היא שאנחנו באנו להיות כובשים. עלינו לשכנע את העם האפגני שאין לנו עניין בכיבוש אפגניסטן אלא למנוע מהמדינה לשמש כן שיגור של טרוריסטים המאיימים על ארה"ב".

 

כדי שהמאבק בטרור יצליח, אומר אובמה: "עלינו לקיים פעילות צבאית יותר יעילה. יותר חיילים ויותר תאום עם נאט"ו ודיפלומטיה יעילה יותר באזור. להבטיח שהודו ופקיסטן מנרמלים את היחסים. חלק מהבעיה היא שהאפגני החקלאי לא ראה שיפור בחייו. לא ראינו שיפור תשתית, לא בביטחון ולא ירידה בתנועת הסמים, בצורה שאנשים ירגישו שהממשלה מקיימת הבטחות".

   

הנשיא האמריקני הנבחר סירב לנקוב במספר החיילים שיושארו בעיראק בעקבות הוצאת הכוחות האמריקנים. הוא הדגיש כי "נשמור כוח חזק מספיק באזור להבטיח שאנשינו בעיראק בטוחים, למנוע פעילות טרור באזור מעיראק ולספק סיוע לוגיסטי לצבא העיראקי". הוא הביע "ביטחון מלא ביכולתה של הילרי קלינטון ליצור בריתות ולעשות עסקים באופן שונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק אובמה פוגש את העיתונות
צילום: AP, Meet The Press
"בטוח ביכולתה ליצור בריתות"
צילום: AP
מומלצים