60% מהמפוטרים בגלל המשבר - נשים
רוב המפוטרות: אקדמאיות צעירות; עלייה של 50% במספר המפוטרות בהריון; במקביל: עלייה משמעותית בהוצאת עובדים לחופשה כפויה כדי להימנע מתשלום נוסף לאחר הפיטורים
המיתון כבר כאן והאבטלה הולכת וגואה, אלא שמתברר שיש אוכלוסיות המשלמות מחיר כבד יותר מאחרות. כ60%- מהמפוטרים במשק בארבעת החודשים האחרונים הן נשים. כך עולה מנתוני אגף המחקר של שירות התעסוקה. המדובר ב25- אלף נשים מפוטרות שהתייצבו בסניפי שירות התעסוקה.
מכת פיטורים במשק
בשנים האחרונות עלה מספרן של הנשים שהצטרפו למעגל העבודה. אלא שעתה מתברר כי הן הראשונות לשלם את מחיר המיתון שמגיע גם לישראל. לפי נתוני שירות התעסוקה, התייצבו בלשכות בארבעת החודשים האחרונים 80 אלף דורשי עבודה חדשים, 55 אלף (70%) מהם הגיעו בפעם הראשונה לסניפי שירות התעסוקה בחיפוש אחר עבודה וברישום לדמי אבטלה, מהם 31 אלף נשים ו-24 אלף גברים. 5,451 מהנשים המפוטרות הן אקדמאיות ו-3,618 הם גברים אקדמאים.
מעסיקים רבים מרגישים שקל יותר לפטר נשים עובדות. "למרבה הצער, ולמרות כל הניסיונות לשוויון, נשים מופלות לרעה זה שנים בשוק העבודה, ומגמת האפליה מתבטאת גם בפיטורים", אומר רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, המעניקה סיוע משפטי למובטלים, "באזורי הפריפריה ובמגזר הערבי הפערים גבוהים הרבה יותר, היות שבהם מעדיפות נשים רבות לוותר על הקריירה לטובת הבית והילדים".
מנכ"ל שירות התעסוקה, יוסי פרחי, זועם על הפגיעה בציבור הנשים העובדות. "שירות התעסוקה, ההסתדרות, המעסיקים והממשלה צריכים לחבור ביחד כדי להיאבק בתופעה של אפליית נשים עובדות ופיטורי נשים", אומר פרחי, "נשים משלמות מחירים כפולים בכך שהן מקבלות שכר נמוך ותנאים גרועים יותר מגברים ועכשיו מפוטרות יותר. גם התופעה של פיטורי נשים מחשש הצורך להתמודד עם חופשת לידה קיימת. יש ליצור מנגנוני הגנה נחרצים הרבה יותר לטובת נשים עובדות."
במקביל, חלה עלייה דרמטית של 50% בפיטורי נשים בהריון, למרות שהם אסורים לפי החו. אתמול פסק בית הדין לעבודה פיצוי של 200 אלף שקל לעובדת בכירה בהריון שפוטרה בחברת הסטארט-אפ אתוס רשתות, שבניהולו של יוסי שוסמן (ממייסדי כרומטיס).
רוה"ח איריס שטרק, העומדת בראש משרד שטרק את שטרק, ומשמשת סגנית נשיא לשכת רואי החשבון, מאשרת את המגמה של פיטורי נשים בהריון ואימהות, ומציינת כי השיקול של מגבלות אם עובדת לעומת גבר, הפך לשיקול מרכזי בשאלת הפיטורים. "כשמעסיק צריך לבחור בין פיטורים של אם עובדת לבין פיטורים של גבר העובד במשרה מלאה ומסוגל לעבוד שעות נוספות - הבחירה ברורה", אומרת שטרק.
ההאטה במשק הביאה גם לכך שמעסיקים רבים מוציאים באחרונה את עובדיהם לחופשות מרוכזות, בין היתר במטרה למנוע פיטורים. כך מתברר מניתוח מדד ההיעדרות מעבודה של חברת חשבים HPS לחודש נובמבר. כמות החופשות בחודש זה הביאה לכך שבנובמבר 2008 נרשם שיא של שמונה שנים בהיעדרות הכוללת מעבודה לחודשי נובמבר: 1.86 ימי היעדרות בממוצע לעובד.
בני ברק השתתף בהכנת הכתבה
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לשכת התעסוקה: יותר נשים
צילום: ירון ברנר
מומלצים