שתף קטע נבחר

חמאס שומר את הרקטות לעימות הגדול בעזה

לעומת עמיתיהם, אנשי הארגון הסתפקו עד עתה בירי מרגמות, בניסיון להעביר מסר - מעוניינים ברגיעה, אבל בתנאים חדשים - ולהשיב התואר "תנועת התנגדות". הפרדוקס הוא שפעולה צבאית רק תגביר את האהדה אליהם, ורגיעה תבסס את שלטונם

ייתכן שבשעות הקרובות זה ישתנה, אך מאז שהסתיימה הרגיעה ועד עתה, לא ירה חמאס ולו רקטת קסאם אחת לעבר ישראל. הזרועה הצבאית של הארגון, גדודי עז א-דין אל קסאם, לא שיגרה רקטות לעבר אשקלון או שדרות, והסתפקה בירי פצצות מרגמה לעבר יישובי עוטף עזה. גם מרגמה הורגת, אבל דווקא באמצעותה משגר חמאס מסר: "אנו מעוניינים עדיין ברגיעה, אבל בתנאים חדשים".

 

התנאים שמציב חמאס ידועים לישראל - פתיחת מעברים מוחלטת והקלות

משמעותיות במצור. ישראל לא מקבלת את הדרישות שנשמעות מרצועת עזה, ולכן מאפשר חמאס לארגונים אחרים ברצועה לבצע את הירי. שובו של הירי המאסיבי מאפשר לארגון להחזיר לעצמו את התואר "תנועת התנגדות", שנשכח מעט בחודשים האחרונים. כדי לא להישאר מחוץ למעגל ההתנגדות והירי, לוקח הארגון חלק במאבק המזוין, באמצעות הפצמ"רים.

 

את הרקטות שלו שומר חמאס לרגע שהאפשרות של פעולה צבאית ישראלית תעבור מרמת האיומים לרמת הפעולה. לטענת הארגונים בעזה, הירי הוא תגובה לפעולות ישראל - אבל למעט חיסול איש ג'יהאד בשבוע שעבר בגדה, לא היתה סיבה מיידית לירי. לכן, ברור שהמטרה העיקרית היא לשנות את כללי המשחק - את כללי הרגיעה.

 

בחמאס לוקחים בחשבון שערב הבחירות יש בישראל מי שמאוד קורץ לו לצאת לפעולה, אך הארגון מעריך שלפני שהיא תצא לפועל, המצרים - שבינתיים נותנים לצדדים "להתבשל במיץ של עצמם" - ירגיעו את השטח. הבעיה היא שיחסי חמאס-מצרים הידרדרו מאז הרגיעה ולא בטוח שמצרים תתנגד לכך שישראל תוריד מעט את אפם של אנשי חמאס, שתומכיהם מארגנים בימים האחרונים עצרות מחאה בעולם כולו מול שגרירויות מצרים.

 

הרבה מוטל על הכף

לאנשי חמאס יש הרבה מה להפסיד. אם לא תחודש הרגיעה ואם תחליט ישראל על פעולה נרחבת אמיתית, הם עלולים להפסיד את רצועת עזה. הרצועה נתפשת כבסיס פוליטי-מדיני-צבאי להמשך מאמצי הארגון להפיכתו לשחקן אזורי ובינלאומי לגיטימי וחשוב. בנוסף, יש לה חשיבות עצומה בראייה האסטרטגית האסלאמית של חמאס, כתחנת התפשטות עתידית של האיסלאם לשטחים ולאזור בכלל.

 

השליטה על הרצועה היא הסיבה שבמהלך הרגיעה, חמאס לחם מלחמת חורמה במי שניסה להפר אותה. הבעיה היא ש-10 בפברואר מתקרב ועוד לפניו - 9 בינואר וחישובי השחקנים האחרים באזור עלולים לדחוף לכיוונה של פעולה צבאית נרחבת, פעולה שתרצה למגר את שלטון חמאס. במקרה זה, פיגועים בתוך ישראל ובעיקר מאמץ לפירוק הרשות יהיו כלים במסגרת תגובה של החמאס לפעולה צבאית ישראלית.

 

הפרדוקס הוא שפעולה צבאית שלא תעלים את הארגון - רק תגביר את האהדה לחמאס, והמשך הרגיעה יסייע לו לבסס את שלטונו ברצועה.

הסברה בקרב המומחים ברשות וברצועה היא שניתן לפגוע בחמאס - אך להעלימו קשה. במצב זה, אמר ל-ynet פרשן פלסטיני עזתי, מבחינת מתנגדי חמאס נדרשת יצירתיות שלא נראתה מאז תחילת האינתיפאדה השנייה.

 

לדבריו, פעולה גדולה וכואבת ככל שתהיה, לא תשנה את הסדר הפנים פלסטיני - והוא זה שמשפיע על המצב מול ישראל. התפתחות בכיוון זה תיעשה רק בדיאלוג, שגם אינו נראה באופק. לכן, אם לא תהיה תזוזה מצרית או אירופית לתווך בין הצדדים ואם שיקולי הבחירות יכתיבו אי חזרה לשולחן הדיונים על הרגיעה, הרקטות ימשיכו לנחות בהמתנה לפעולה צבאית ישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קסאם שפגע בשדרות
צילום: רויטרס
מומלצים