שתף קטע נבחר

כשכדור הארץ יתחמם - הנקבות ייעלמו

חוקרים סבורים כי שינוי האקלים הצפוי ישבש את מאזן המינים בקרב זוחלים ודגים מסויימים. המין של חיות אלה נקבע באופן סופי רק בתהליך הדגירה, ומושפע מהטמפרטורה החיצונית. כשחם - מהביצים בוקעים יותר זכרים ופחות נקבות

הנקבות הן אולי המין החזק האמיתי, אבל בכל הקשור להתחממות כדור הארץ, ידן על התחתונה: חוקרים סבורים כי שינוי האקלים עלול לגרום לשיבוש המאזן בין זכרים ונקבות בקרב מינים מסויימים הרגישים לשינוי טמפרטורה.

 

לחלק ממיני הזוחלים, למשל, אין כרומוזום הקובע את מינם, והחלוקה בין זכרים ונקבות מושפעת מהטמפרטורה החיצונית. בתנינים למשל, הזכרים חמים: מביצים שנשמרות בתהליך הדגירה בטמפרטורה מסויימת בוקעים כמעט תמיד תנינים זכרים.

 

אם כדור הארץ יתחמם בקצב מהיר כפי שחוזים המדענים, תהיה לכך השפעה מכרעת - אפילו הרסנית על האיזון בין הזכרים והנקבות בטבע. הסיבה: קצב ההתחממות יהיה מהיר יותר מקצב ההסתגלות האבולוציונית לשינוי הסביבתי, והדבר ישאיר הרבה יותר זכרים ופחות מדי נקבות. מומחים סבורים כי התופעה קיימת גם אצל דגים ממינים מסויימים, שמינם נקבע על ידי טמפרטורה חיצונית (TSD - Temperature-dependent Sex Determination).

 

מנגד, יש מומחים החולקים על כך. נטליה אוספינה-אלוורז ופרנסס פיפרר, מהמכון לחקר ימי בברצלונה, סבורות כי התופעה רלוונטית למספר מוגבל של מיני דגים. לדבריהן, ל-14 מתוך 20 מיני הדגים שסברו עד כה כי מינם נקבע על ידי גורם חיצוני, יש למעשה כרומוזומי מין. החוקרות סבורות כי דרושה טמפרטורה קיצונית כדי להפוך את הביצים של דגים אלה מנקבות לזכרים.

 

לגבי ששת מיני הדגים האחרים - הם אכן צפויים לסבול משיבוש במאזן בין זכרים ונקבות כתוצאה משינוי הטמפרטורה הגלובלי. החוקרות חישבו ומצאו כי מספיק שינוי של 7 מעלות פרנהייט (4 מעלות צלזיוס) - שיעור השינוי אותו חוזים מומחי האקלים לסוף המאה - כדי שמהביצים יבקעו שלושה זכרים על כל נקבה. ועם זאת הן ציינו כי לבטח ישנם מיני דגים נוספים, וככל הנראה גם מיני בעלי חיים נוספים, שמינם נקבע כתוצאה מגורמים חיצוניים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים