שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

הקבינט החליט: ממשיכים במבצע בעזה

בתום ישיבה שהתקיימה בקריה בתל-אביב, הודיע הקבינט כי פעולת צה"ל בעזה תימשך: "לישראל זכות מלאה להגן על אזרחיה. צה"ל ימשיך לפעול לשינוי המצב בדרום בהתאם לתוכניות". גורם דיפלומטי אירופי מסר כי יש מבוי סתום בשיחות על יוזמת הפסקת האש המצרית-צרפתית

פחות מיממה לאחר שמועצת הביטחון קראה להפסקת אש, החליט הקבינט בצהריים (יום ו') כי פעולת צה"ל בעזה תימשך. בהודעה שנמסרה בתום הישיבה נאמר כי "למדינת ישראל הזכות המלאה להגן על אזרחיה, ולצורך כך צה"ל ימשיך לפעול כדי להשיג את יעדי הפעולה - להביא לשינוי המצב הביטחוני בדרום הארץ - וזאת, בהתאם לתוכניות שאושרו עם היציאה למבצע".

 

כמו כן, תימשך הפעילות למניעת הברחות אמצעי הלחימה לרצועת עזה. עוד הוחלט כי תימשך הפעילות ההומניטרית לטובת אזרחי עזה.

 

ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי התכנסה בצהריים לדון בהמשך פעילות צה"ל. בדיון שנמשך מספר שעות בקריה בתל-אביב, שמעו השרים סקירות מפי ראשי מערכת הביטחון וסקירה בעקבות הפגישות שקיים במצרים ראש המטה המדיני במשרד הביטחון, האלוף עמוס גלעד.

  

על רקע הלקח שנלמד מהמכה הקשה שספגה ישראל במועצת הביטחון, כשאפילו ארה"ב נמנעה, יתחילו כעת במתקפת הסברה חדשה להבהיר את עמדת ישראל. ישראל תטען שהמשך הפעולה בעזה היא מימוש זכותה להגנה עצמית, ושאין מדינה בעולם שהייתה עומדת מנגד למול המשך ירי טילים על אזרחיה החפים מפשע. עוד תטען שחמאס הוא ארגון טרור על פי כל הגדרה מקובלת בעולם המערבי.

 

כמו כן הוחל במאמצים למזער את נזקי החלטת מועצת הביטחון. גורמים מדיניים מציגים את הפנים החיוביות של החלטה 1860: קבלת טקסט של פשרות בינלאומיות, בניגוד לטקסט שהלובים והליגה הערבית רצו להכתיב, קריאה להפסקת הטרור ולפתיחת המעברים לפי ההסכם מ-2005, לפיו הרשות הפלסטינית תיקח אחריות, וגם הסעיף לפיו התבקשו המדינות החברות במועצת הביטחון להירתם למניעת ההברחות ממצרים לעזה.  

 

במקביל לישיבה, פרסם ראש הממשלה הודעה: "ירי הרקטות הבוקר נגד תושבי הדרום רק מוכיח שהחלטת האו"ם אינה מעשית ולא תקויים בפועל על-ידי ארגוני הרצח הפלסטיניים. מאז ומעולם מדינת ישראל לא הסכימה ששום גורם חיצוני יקבע את זכותה להגן על ביטחון אזרחיה".

 

היוזמה המצרית תקועה: מסרבים לכוח בינלאומי  

בעוד ראש הממשלה אולמרט מציג עמדה נחושה, גם מאמצי מצרים וצרפת להוביל להפסקת אש ברצועת עזה הגיעו למבוי סתום. זאת, בשל אי הסכמות עם ישראל בנושא אבטחת הגבול בין עזה לסיני. "השיחות לא הולכות לשום מקום", אמר בצהריים דיפלומט אירופי בכיר המעורב במגעים לסוכנות רויטרס.

 

מצרים מתנגדת להצבת כוח רב לאומי בשטחה, לאורך הגבול בן 15 הקילומטרים באזור רפיח. תחת זאת, המצרים מסרו לנציגי האיחוד האירופי כי הם מוכנים לסיוע טכני בעיקרו, שיצטרף לכוחות כדי למנוע הברחות במנהרות. ישראל לא תאשר כל הבנה שלא תכלול מנגנון שיבטיח הפסקה מוחלטת של הברחות.

 

פרשננו רון בן ישי הסביר הבוקר כי קיימות כמה הצעות לחסימת ציר פילדלפי - בהן הקמת גדר ממערב לרפיח ולאורך הגבול; גילוי פתחי המנהרות בצד המצרי בסיוע אמריקני; ושיפור הפיקוח על הנעשה בעומק השטח בסיני ובנתיבי הים המוליכים למצרים. לפי שעה, המצרים אינם מסכימים לאף אחד מהאמצעים האלה ורק דורשים להגדיל את מספר יחידות הצבא והמשטרה שהם רשאים להחזיק לאורך כל הגבול עם ישראל - דבר שישראל מהססת להסכים לו, בגלל ההשלכות ארוכות הטווח.

 

"נכון לעכשיו, השיחות לא הולכות לשום מקום", אמר הדיפלומט האירופי הבכיר. "יש תחושה הולכת וגוברת, שהתוכנית המצרית-צרפתית לא תעבוד". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממשיכים במבצע. אולמרט
צילום: AP
מועצת הביטחון
צילום: AP
מובארק וסרקוזי, השבוע
צילום: AFP
הריסות בעזה
צילום: AP
חיילי צה"ל ברצועה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים