שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

נפגעי חרדה בדרום: דיכאון, בכי וחוסר תפקוד

החרדה לא מבדילה בין אדם לאדם: ילדים, מבוגרים, עולים חדשים, ותיקים, בדואים וחיילים פונים למרכז הסיוע לנפגעי חרדה שהוקם בבאר-שבע בעקבות איום הטילים. הפונים מדווחים על בחילות, רעד, לחצים בחזה וחוסר תיאבון

"מאז שהתחילו ההפגזות הילד שלנו בן ה-15 בדיכאון. הוא לא אוכל ובקושי ישן. לפני שבוע שלחנו אותו לבת הגדולה שגרה במרכז הארץ. הוא חזר אתמול והבוקר שוב היו נפילות בבאר-שבע" - כך סיפרו אתמול (יום ו') בני משפחת א' המתגוררת בבאר-שבע.

 

"אני לא רוצה להישאר בבאר שבע, זה נורא מלחיץ אותי מה שקורה פה. גם אין בית ספר, כל הזמן יושבים בבית. חזרתי אתמול בלילה והיום בבוקר העירו אותי הצפירות", סיפר י' בן ה-15 בשיחה עם ynet.

 

 

בשעות הבוקר הגיעה המשפחה למרכז דחק אשר מעניק מענה ראשוני לנפגעי חרדה. המרכז נפתח בבאר-שבע לפני 11 יום על ידי מחלקת הרווחה של העירייה בשיתוף עם משרד הבריאות ופיקוד העורף. מאז שנפתח, התקבלו במרכז למעלה מ-300 פניות של תושבים שלא מצליחים להתרגל למציאות החדשה בעיר.

 

המרכז מאויש על-ידי צוות הכולל פסיכולוגים, עובדים סוציאלים, רופא משפחה ורופא פסיכיאטר שזמין ומגיע לסייע במידת הצורך. אם מזוהה אצל המטופלים צורך בהמשך התערבות טיפולית, מאשר המוסד לביטוח לאומי 12 טיפולי המשך.

 

עובדים סוציאלים הנמצאים במקום סיפרו כי אזרחים רבים מתוודים על חששותיהם לצאת מהבית ולקבל טיפול. למרכז הדחק מגיעים בין היתר ילדים הסובלים מתופעות פסיכולוגיות או גופניות כמו: בחילות, רעד, בכי וקיפאון, ומבוגרים הסובלים מלחצים בחזה, קשיי נשימה, רעד וחוסר תיאבון. במקרים המזוהים כחמורים מאוד - יוצאים העובדים הסוציאלים והפסיכולוגים לביקורי בית.

 

תושבי הפזורה הבדואית: חוץ מלהתפלל אין לנו מיגון 

במרכז יודעים לספר, שהמצב החדש מעורר אצל התושבים גם חרדות ישנות שהיו עד-כה רדומות. כך למשל הגיעה למקום אשה בת כ-50 שסיפרה כי היא מתקשה בעת האחרונה לתפקד. לדבריה, היא לא אוכלת, לא ישנה ומתקשה לצאת לעבוד. לאנשי המרכז התברר כי החרדה מהמצב הביטחוני החדש עורר אצל האשה זיכרונות קשים מפיגוע אוטובוס שאירע בבאר-שבע לפני כמה שנים.

 

במקרים רבים של חרדה בקרב ילדים, ההורים הלחוצים בעצמם אינם יודעים כיצד להתמודד עם הפחדים של ילדיהם. כך למשל, הגיע למרכז ילד בן 10 אשר לאחר כמה ימים של אזעקות הפסיק לשלוט בצרכיו. אמו, שגם היא היתה נתונה בחרדה, לא ידעה כיצד להרגיע את בנה ופסיכולוגית שעובדת במרכז היתה צריכה להרגיעה ולהסביר לה כי זו תגובה מוכרת עבור ילד שנמצא בחרדה.

 

ל' הגיעה למרכז יחד עם בתה בת ה13 ובשיחה עם ynet סיפרה: "אין לנו ממ"ד בבית אז פינינו את החדר הפנימי והפכנו אותו לחדר ממוגן. לפני כמה ימים חשבנו שהמצב נרגע, אבל כשהאזעקות חזרו הבת שלי נכנסה ללחץ נוראי. לא ידעתי כבר איך להרגיע אותה. היא בכתה ורעדה ולכן באתי לפה לקבל עזרה מקצועית. אחרי שדיברו איתה כאן סוף סוף אני רואה אותה מחייכת. אני רק מפחדת שכל החרדות שלה יחזרו עם הישמע האזעקה".

 

מ' מהפזורה הבדואית שבנגב הביא את אימו הקשישה לטיפול אצל פסיכולוגית וסיפר: "זה אמנם יכול לעזור, אבל אחרי שאתה חוזר הביתה הכול מתעורר חזרה, כי זה לא משהו פסיכולוגי, זו פגיעה של ממש. אנחנו גרים בשטח פתוח וחוץ מלשכב על האדמה ולהתפלל אין לנו שום מיגון. החלטתי להביא לכאן את אמא שלי אחרי שהבוקר היא שמעה אזעקה וממש נכנסה ללחץ. כבר כמה ימים היא לא ישנה ולא אוכלת, פשוט יושבת בשקט ובוהה".

 

מנהלת המרכז, עובדת סוציאלית אתי כהן: "אני קוראת לכל התושבים לא לשמור את החרדות לעצמם ולהגיע לכאן. אנחנו מעניקים טיפול בחינם, ואפשר גם לפנות אלינו טלפונית".

 

מרכז הדחק פועל כל יום, כולל בשישי ובשבת, בין השעות 08:00 בבוקר ל-:22:00 בערב, וכן מעניק מענה בטלפון: 08-6474631.


פורסם לראשונה 09/01/2009 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנשי מרכז דחק בבאר שבע
צילום: עידו ארז
מומלצים