שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

ארה"ב: מודאגים מהמצב בעזה, אך חמאס אשם

שעות ספורות אחרי שארצות הברית נמנעה מהצבעה במועצת הביטחון, הביע הבית הלבן תמיכה מסוייגת בהמשך פעולת צה"ל ברצועת עזה. נשיא עצרת האו"ם איים לזמן כינוס חירום בשבוע הבא, אם החלטת המועצה לא תיושם בפועל

הבית הלבן הביע היום (ו') "דאגה רבה" לנוכח המצב ההומניטרי ברצועת עזה והפגיעה בחיי אזרחים חפים מפשע במהלך פעולת צה"ל, אך הבהיר כי המצב ברצועה ישתפר רק לאחר שחמאס יפסיק את ירי הרקטות לעבר ישראל.

 

דובר מטעם הבית הלבן, סקוט סטנזל, אמר כי "המצב לא ישתפר עד שחמאס לא יפסיק לשגר רקטות לעבר ישראל". לדבריו, "אנחנו מאוד מודאגים מהמצב ההומניטרי בעזה, והבענו דאגה זו לכל אורך המשבר". הוא אמר כי נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אף שוחח בנושא עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט.

 

בינתיים מאיים נשיא עצרת האו"ם, מיגל ד'אסקוטו ברוקמן, לזמן את העצרת הכללית של האו"ם לכינוס חירום, אם ישראל וחמאס לא יישמו את החלטת מועצת הביטחון 1860, הקוראת להפסקת אש מיידית ברצועת עזה. "אמנם דחיתי את כינוס החירום אבל הדבר ייתכן לאור היישום בשטח של החלטת מועצת הביטחון", מסר בהודעה.

 

14 חברות מועצת הביטחון אישרו הלילה נוסח מוסכם להחלטה הקוראת ל"הפסקת אש מיידית" ברצועת עזה. ארה"ב לא הטילה וטו והסתפקה בהימנעות. בהחלטה נכתב כי היא "מדגישה את הדחיפות וקוראת להפסקת אש מיידית, יציבה, שתכובד במלואה ואשר תוביל לנסיגת כוחות צה"ל מעזה". נוסח ההחלטה לא מחייב את ישראל לנסיגה מלאה מעזה, אלא לאחר השלב הראשון של הפסקת אש מוחלטת.

 

הירי חודש

שעות ספורות לאחר מכן חודש ירי הרקטות לעבר ישראל, וראש הממשלה אהוד אולמרט הודיע כי בכוונת ישראל להמשיך במבצע הצבאי בעזה. בהודעה שפרסם במקביל לישיבת הקבינט, מסר כי "ירי הרקטות הבוקר נגד תושבי הדרום רק מוכיח שהחלטת האו"ם אינה מעשית ולא תקויים בפועל על-ידי ארגוני הרצח הפלסטיניים".

 

הקבינט לביטחון לאומי דבק בעמדת אולמרט והכריע כי פעולת צה"ל בעזה תימשך: "למדינת ישראל הזכות המלאה להגן על אזרחיה, ולצורך כך צה"ל ימשיך לפעול כדי להשיג את יעדי הפעולה - להביא לשינוי המצב הביטחוני

 בדרום הארץ - וזאת, בהתאם לתוכניות שאושרו עם היציאה למבצע" נמסר בהודעה בתום הישיבה.

 

גם בחמאס דחו את החלטת מועצת הביטחון, והאשימו את ארצות הברית בניסיון להעניק לישראל "תוספת זמן". סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס בדמשק, מוסא אבו-מרזוק, אמר בראיון לרשת הטלוויזיה אל-מנאר, כי "בכך שנמנעה מהצבעה במועצת הביטחון ולא הטילה עליה וטו, שלחה ארצות הברית שלחה מסר ברור כי היא תומכת ביישום ההחלטה - אבל לא כעת. לפיכך, ברור כי הם רוצים לתת לאויב זמן נוסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מודאג מהמצב ההומניטרי. בוש
צילום: AFP
מועצת הביטחון הלילה
צילום: AP
המבצע ימשיך. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים