שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: ויז'ואל פוטוס

איך הורסים בניין? עם הרבה הרבה מים

קבלן שהורס בניין ברמת החי"ל בתל אביב מתיז בכל יום על ההריסות עם צינור כיבוי כדי למנוע התרוממות של האבק. הביזבוז חוגג אבל מתברר שאלה בדיוק ההנחיות שקיבל מעיריית תל אביב וכך בדיוק ממליצים בהתאחדות הקבלנים ובמשרד להגנת הסביבה. אם קוראים לנו להתקלח מהר ולייבש את הגינה - אולי הגיע הזמן שמישהו יוציא הנחייה אחרת?

הגשם לא מגיע, הכנרת רושמת שיאים של יובש וברשות המים קוראים לנו להתקלח מהר ולייבש את הדשא. אבל מה עושים כשצריך להרוס בניין ולא רוצים להיחנק מהאבק? משפריצים.

 

תלונות רבות הגיעו למערכת ynet על ביזבוז מים באתר הריסת בניין ברמת החי"ל בצפון תל אביב. סיפרו לנו שכדי למנוע מהאבק להתרומם לאוויר, עומד אחד הפועלים ומתיז עם צינור כיבוי על ההריסות. המתלוננים סיפרו לנו שכך מתבצעת העבודה במקום כבר יותר משבוע. על פי קצב התקדמות העבודות במקום, נראה שהביזבוז צפוי להימשך שבועות.

 

 

"ולנו אומרים להתקלח מהר..."

אודי בורג, עובד בחברת היי טק שמשקיף על אתר ההריסה מתרעם: "כל הזמן אומרים לנו להתקלח פחות, לא להשקות, שמצב המים במדינה הוא בכי רע, וכאן 'משקים' את הבניין שעות על גבי שעות כל יום. ראיתי ואפילו תיעדתי את הפועלים שוטפים את כלי הרכב שלהם מהאבק. צריך לזכור שמדובר בצינור כיבוי שמוציא כמויות גדולות של מים, וממה שנראה לי רק חלק מהבניין נהרס, מה שאומר שעוד יישפכו כאן כמות מטורפת של מים".

 

בורג סיפר כי פנה כבר כמה פעמים בנושא למוקד העירוני של עיריית תל אביב, ושם נאמר לו שהמוקד אינו מטפל בתלונות על ביזבוז מים ושעליו לפנות ל"נציבות המים". בורג ציין כי באתר רשות המים מצא רק טופס אלקטרוני לתלונות ולא הייתה לו ברירה אלא לפנות לתקשורת.

 

הקבלן: זה מה שאמרו לי לעשות

לדברי צביקה דוד, הבעלים והמנהל של החברה המבצעת, הוא מבצע את ההנחיות שקיבל כדי למנוע מטרד אבק: "נראה לך שלא כואב לי על הכמויות האדירות של המים שמתבזבזות? זה עולה לי לא מעט כסף המים הללו. הלוואי והיה לי שם מקור של מי קולחין, או שמשרד להגנת הסביבה היה מסיר את ההוראה לשטוף במים את כל האבק הנוצר בתהליך ההריסה", אמר ל-ynet.

 

שאלנו את עיריית תל אביב-יפו האם אכן זו ההנחייה שקיבלה הקבלן. מתברר שכן: "במסגרת היתרי ההריסה והבנייה שמוציאה הרשות המקומית ועל מנת למנוע מטרדי אבק וזיהום אוויר, יש להרטיב את שטח הבנייה, וזאת על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה", לשון התגובה. באשר לתחומי העיסוק של המוקד העירוני הוסיפו: "רשות המים היא הסמכות לטיפול בנושא עבירות מים ולא הרשות המקומית".

 

התאחדות הקבלנים: אלה ההנחיות 

שאלנו גם בהתאחדות הקבלנים האם זו הדרך למנוע אבק באתרי הריסת מבנים, וגם שם אמרו לנו שזו הדרך. נתן חילו, מנהל האגף הטכני בהתאחדות אמר ל-ynet כי הוציא הנחייה ברוח זו לכל חברי ההתאחדות על פי הנחיות שקיבל מהמשרד להגנת הסביבה. מנגד, קבלן אחר עימו שוחחנו אמר לנו כי הדרך שהוא מכיר היא הקמת מסכים גבוהים עם יריעות מיוחדות שמונעות מהאבק "לברוח". קבלן ההריסה באתר התייחס לאפשרות זו, ואמר שמדובר בפיתרון שעולה "מיליונים".

 

שאלנו גם את המשרד להגנת הסביבה. התשובה שלהם הייתה דומה: זו הדרך למנוע התרוממות אבק ואין מה לעשות.

 

אבל ביזבוז המים באתר זועק לשמיים, מה גם שמהצילומים שלנו רואים בבירור שהמים לא ממש מזיזים לאבק שעולה ומתרומם מההריסות. אבל איך אפשר לבוא אליו בטענות אם כל הגורמים הרשמיים טוענים שכך צריך לפעול? אם מצב המים כה גרוע, אולי הגיע הזמן לחדד את הנהלים וההנחיות.

 

אגב, הקבלן דוד אמר לנו שהמים לא באמת הולכים לאיבוד כי פסולת הבניין צפויה לעבור בשלב הבא לגריסה ומיחזור, כדי להפוך לחומר תשתית לסלילת כבישים, ובתהליך הגריסה ממילא צריך להרטיב את השברים. אלא שלא צריך לנחש שעד שתגיע הפסולת לאתר המיחזור, היא תתייבש פעמיים, וכנראה שיצטרכו להרטיב אותה שוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפריצים על פי ההוראות
צילום: מישל דור
מומלצים