שתף קטע נבחר

 

"יום הגאווה" של ש"ס

אריה דרעי מתערב לראשונה באופן גלוי במערכת הפוליטית, תא"ל אפי פיין מגייס את המוסיקה המזרחית, ואיזה תפקיד מילא מזכיר מועצת החכמים פנחסי בהחלטת ש"ס שלא לתמוך בנתניהו? הכל בפרשת השבוע

בלהט האירועים, נדחקה לשוליים העובדה שאריה דרעי, לראשונה מאז כניסתו לכלא, חרג ממנהגו ועשה השבוע צעד שיש בו משום ניסיון התערבות באירועים הפוליטיים בישראל.
ביום ראשון בלילה, ערב החלטת מועצת החכמים בעניין פיזור הכנסת, שלח דרעי את אחיו עו"ד שלמה דרעי לרב עובדיה יוסף. דרעי האח, פתח והציג בפני הרב יוסף שאלה הלכתית של האסיר ממעשייהו: האם הוא יכול להדליק חנוכיה בתאו בכלא ולברך, או שזו ברכה לבטלה כיוון שיפה אשתו מדליקה נרות חנוכה בביתו? הרב עובדיה פסק כי דרעי לא ידליק את נרות החנוכה בתאו, אלא בבית הכנסת של האגף התורני במעשיהו ויעשה זאת עם ברכה.
אך המטרה לשמה הגיע עו"ד שלמה דרעי הייתה אחרת, הוא העביר למנהיגה הרוחני של ש"ס מסר כי אריה דרעי לא מתכוון להקים מפלגה שתתחרה בש"ס וכי לא יתמוך בשום מפלגה שיקימו תומכיו.
האיתות היה ברור, דרעי רצה להסיר את הפחד מפניו ולאפשר לש"ס לפזר את הכנסת וללכת לבחירות. שלוש סיבות יכלו לעמוד מאחורי החלטתו של דרעי לחרוג, בעדינות אומנם, מהחלטתו שאינו מתערב בפוליטיקה. הראשונה, טובה לידיד ותיק - ביבי נתניהו. השנייה, נקמה ביריב ותיק - אהוד ברק. הסיבה השלישית והלא פחות חשובה: השאיפה להעמיד את הנהגת ש"ס בפני רגע האמת.
המסר הסמוי של דרעי היה: "אני לא מפריע, אבל גם לא עוזר, נראה אתכם לא פוחדים להסתדר בלעדי". וש"ס פחדה, החשש מהתרסקות בקלפי ורק הוא, גרם להחלטת ש"ס להימנע מפיזור הכנסת.
בהנהגת ש"ס ניסו למכור כי המטרה הייתה להוכיח כי הם עומדים על שלהם אל מול האולטימטום של נתניהו, "החזרנו את הגאווה הספרדית, יצאנו מהארון, אנחנו לא נחשב יותר לגרורה של נתניהו ולא של אף אחד" אמר בכיר בש"ס. מקורב לדרעי הגיב על הדברים ואמר בציניות: "יצאו מהארון? באמת 'יום הגאווה' עשו לנו. את הכבוד הספרדי שיחזירו מול השמאל והאליטות, לא מול נתניהו שנלחם בהם". קשה להאמין שציבור בוחרי ש"ס התענג על ההסבר של הנהגת ש"ס. אם בשביל בוחרי ש"ס בית הכנסת הוא "בית מקדש מעט" אז בנימין נתניהו הוא "אריה דרעי מעט" והפגיעה בו צפויה לגרום נזק אלקטורלי נוסף לש"ס.
בדיון שקיימה השבוע מועצת החכמים ("איך מכל השמות האפשריים בחרו לכנות אותם דווקא מועצת החכמים?" תהו השבוע בעיתון "הצופה") הבינו את הדברים היטב. הרבנים הבינו כי ש"ס תקועה עמוק בין הפטיש לסדן, הליכה לבחירות עכשיו משמעותה התרסקות ופגיעה בנתניהו תגביר את הסיכוי להתרסקות בבחירות הבאות. מי שהכריע הוא הדמות הדומיננטית ב"מועצת", הרב שמעון בעדני: "אין מקדימים את הפורענות", פסק.

מפלגת הנשמה והמוסיקה המזרחית

החלטת הכנסת שלא יתקיימו בחירות כלליות החזירה לעמדת המתנה את תת אלוף אפי איתם (פיין), התקווה הגדולה (ואולי היחידה...) של המפד"ל להחזיר את הציונות הדתית לימי הזוהר שלה. איתם שקל ברצינות להיכנס לחיים הפוליטיים דרך המפד"ל, או במסגרת התארגנות פוליטית חדשה, אפילו הרעיון לנסות להשתלב בליכוד עלה. כעת מחכה איתם לחילופי שלטון אפשריים מתוך תקווה שדרגת האלוף המיוחלת תוענק לו. בינתיים הוא עורך מסע הרצאות "סובב ציונות דתית" ושוטח את משנתו בפני קהל רב. בשבוע שעבר הופיע תת אלוף איתם בישיבת בני עקיבא כפר הרוא"ה במסגרת יום עיון לזכרו של הרב משה צבי נריה "אבי דור הכיפות הסרוגות".
ההרצאה הייתה סגורה לתקשורת, אך בהפסקה חשף איתם בפני האלוף (במיל') יורם יאיר (יה יה) את שם מפלגתו האפשרית - "מפלגת הנשמה", ואת הנדבך העיקרי של המצע שלה. איתם, איש חטיבת גולני בעברו, הסביר כי "לא צריך מצע רק מהגמרא, היום אפשר למצוא אסמכתאות גם במוסיקה המזרחית" וציטט ברגש את מילות שירם של ליאור נרקיס ושלומי שבת: "ואת הנשמה המתוקה שלי, היחידה שמדליקה אותי. ואתך אני כל העולם ואתך אני כל היקום. בלעדייך אני חצי בן אדם, בלעדייך אני בעצם כלום". תת אלוף איתם גם צירף הסבר: "אנחנו חייבים להחזיר לנוער הישראלי את הנשמה, בלעדיה אנחנו כלום".

יציאת השבת

מי שבאמת עמד מאחורי החלטת מועצת החכמים של ש"ס להצביע נגד פיזור הכנסת, הוא שועל הקרבות הפוליטיים, מזכיר מועצת החכמים רפאל פנחסי. פעיל ש"ס ניסה השבוע להגדיר את מהות תפקידו של פנחסי כמזכיר "המועצת":
"הוא מזכיר לרבנים מה הוא החליט שהם יחליטו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
דרעי. ומה עם החנוכיה?
צילום: גלי תיבון
יורם יאיר. להחזיר את הנשמה
שאולי שם טוב
פנחסי. איש המפתח
שאולי שם טוב
מומלצים