שתף קטע נבחר

פסגת דאבוס הסתיימה ללא פתרונות

המנהיגים עזבו אחרי חמישה ימים ללא הצעות קונקרטיות כיצד להתמודד עם המשבר, לאחר שבפסגה עסקו בעיקר בתיאור הבעיות. בינתיים, בפסגת הפורום החברתי העולמי בברזיל, דנו כ-133 אלף משתתפים ב"מות הקפיטליזם"

פסגת דאבוס של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) הסתיימה באותה רוח עגמומית שפתחה אותה. המנהיגים הפוליטיים והעסקיים, שהתכנסו תחת הסיסמא "מעצבים את העולם שאחרי המשבר", עזבו את עיירת הנופש השוויצרית אחרי חמישה ימים ללא הצעות חדשות לפתרונות למשבר הכלכלי הגלובלי.

 

 

המנהיגים דנו במה שזכה לכינוי "המשבר של הקפיטליזם", אך רוב הדיונים עסקו בתיאור הבעיות, ולא בהצעת פתרונות. עם זאת, הושג קונצנזוס לגבי הצורך בשיתוף פעולה בינלאומי בהתמודדות עם המשבר. בנוסף, חלק מהמנהיגים, בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת בריטניה גורדון

בראון, קראו לרפורמה במערכת הפיננסית הגלובלית ולהקמת גופי רגולציה בינלאומיים חדשים.

 

ממשל אובמה החדש לא שלח בכירים לכנס. הנציגה הבכירה ביותר של הממשל בפסגה היתה ואלרי גארט - העוזרת של אובמה ליחסים בין ממשלתיים. גארט אמרה בפסגה כי ארה"ב לא יכולה לפעול לבד במסגרת המאמצים לשקם א האמון בכלכלה ובשווקים הפיננסיים: "הכלכלה שלנו היא גלובלית, המשבר הוא גלובלי, והפתרונות צריכים להיות גלובליים".

 

מייסד ה-WEF קלאוס שוואב הדגיש כי החברה כולה, לא רק הממשלות, צריכה להיות מעורבת בהתמודדות עם המשבר הנוכחי. מנהיגים נוספים, בהם ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו וראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין, חזרו על קריאה זו.

 

בנקאים בכירים רבים נמנעו מלהגיע לפסגה. אלו שהגיעו, הגיעו במשלחות מצומצמות יותר וויתרו על מסיבות הפאר. לנוכח אצבע מאשימה שהופנתה כלפי המגזר הפיננסי, אמר יו"ר מורגן סטנלי סטיבן רואץ': "אנחנו עוברים כעת לשלב

המכוער ביותר של כל משבר, משחק ההאשמות".

 

"וול סטריט טעתה. הרגולטורים טעו. סוכנויות הדירוג טעו . בנקים מרכזיים טעו. פוליטיקאים טעו. כולנו עשינו את זה. אז בואו ניזהר, ולא ניתן למשחק ההאשמות הזה לצאת משליטה", אמר רואץ'.

 

זוכה פרס נובל לשלום, הבנקאי מוחמד יונוס, מצא בכל זאת סיבה לאופטימיות. לדבריו, "זה לא רק אכזבות ותסכולים. זהו הרגע הגדול שלנו, בגלל שדברים צריכים להשתנות". לדבריו, "אנחנו לא רוצים לחזור למצב הנורמלי שממנו הגענו. ניצור מצב נורמלי חדש, שיישאר וימשיך לנוע וישנה את העולם".

 

פגישת ה-G20 הקרובה, שתתקיים באפריל בלונדון, נחשבת כהזדמנות למנהיגים המרכזיים בעולם מהמדינות המפותחות והמתפתחות הגדולות לקבל החלטות חשובות לגבי דרכי פעולה להתמודדות עם המשבר. בנוסף, תתקיים בסוף השנה הנוכחית ועידה של האו"ם בנושא שינוי האקלים בקופנהגן, דנמרק.

 

מותה של הגלובליזציה?

במקביל לפסגה בדאבוס התקיימה בברזיל הפסגה של הפורום החברתי העולמי, שהוקם ב-2001 כאלטרנטיבה לדאבוס. בפורום החברתי השתתפו כ-133 אלף נציגים מאיגודי עובדים, איגודים דתיים, ארגונים משפחתיים, אקולוגים וקבוצות

שמאל אחרות. המנהיגים הבולטים בכינוס היו נשיאי ברזיל, ונצואלה, בוליביה, אקוודור ופאראגוואי.

 

מארגני הפורום החברתי העולמי טענו כי המשבר הכלכלי הגלובלי מעיד על מות הגלובליזציה, ויש צורך בנקיטת פעולות להגנה על העניים. "יצאנו נגד הגלובליזציה הניאו ליברלית, וכעת הגלובליזציה הזאת הורסת את עצמה, ואנחנו צריכים להדיר את העולם שבו אנחנו מעוניינים", אמר מייסד האירוע, קנדידו גריבובסקי.

 

חברה נוספת בוועדה המארגנת, פאטימה מלו, אמרה: "המשבר חייב אותנו לשפר את ההצעות שלנו. הקמנו רשת גדולה נגד המשבר, ונשיק מספר ימים של פעולה עולמית וקמפיינים במהלך השנה כדי לוודא שהעניים לא ישלמו את המחיר הגבוה של המשבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אווירה עגמומית
צילום: רויטרס
מומלצים