שתף קטע נבחר

סנאים ממין שנכחד בארץ נולדו בשבי במוצקין

הסנאי הזהוב היה פעם נפוץ מאוד בארץ אך נכחד כמעט לחלוטין במאה ה-19. גרעין רבייה שהוקם ב"חי-פארק" בקריית מוצקין שומר על המין הנדיר, שפרטים בודדים שלו נותרו באזור החרמון. שלושה גורים חדשים נולדו, והגרעין מונה כעת 10 פרטים

הסנאי הזהוב היה פעם נפוץ מאוד בארץ, אך נכחד כמעט לחלוטין במאה ה-19. המקום היחיד בו ניתן למצוא אותו כיום הוא החרמון, וגם שם סבורים שנותרו פרטים בודדים. לכן, המלטה של שלושה גורים של סנאי זהוב בגן החיות "חי-פארק" בקריית מוצקין היא בשורה משמחת לשוחרי בעלי החיים בישראל.

 

בשנת 2004 הגיעו לגן החיות קבוצת סנאים זהובים שהוחרמו על ידי רשות הטבע והגנים, לאחר ניסיון להבריחם לארץ מירדן וסנאים שהגיעו אל הגן ממקורות נוספים. "הלהקה מנתה כ-20 פרטים בלבד בהתחלה, ואנו משערים שמרביתם היו קשישים ולכן שיעור המוות שלהם היה גבוה", אמר ל-ynet אלכס קנטורוביץ', האחראי על האוסף הזואולוגי בגן החיות.

 

"רק לאחר תקופה ארוכה, הקבוצה התייצבה על שתי נקבות ושלושה זכרים בוגרים ובריאים. במהלך השנים האחרונות לא נרשמה פעילות מינית בקרב הסנאים ורק כאשר הלהקה הצטמצמה למספר פרטים בודדים, החלו הסנאים להזדווג". 


(צילומים: באדיבות "חי פארק" קריית מוצקין)

 

ההמלטה הראשונה של הסנאים הזהובים בגן החיות הייתה בספטמבר אשתקד. גם אז נולדו שלושה גורים אך רק שניים שרדו. לפני מספר ימים הבחין אחד המטפלים בתוספת חדשה באזור המחייה של הסנאים בגן החיות - שלושה גורים חדשים.

 

"האם המליטה שלושה גורים באחת מקופסאות העץ הפזורות בתצוגה והם פעילים, ערניים ואוכלים בכוחות עצמם, כך שהאם מבצעת את תפקידה בהצלחה, ללא צורך של התערבות המטפלים", הסביר קנטורוביץ'. "סוג זה של סנאים מצוי בשבי בישראל ובגרמניה בלבד, אך רק בגן החיות שלנו תועדו עד כה המלטות. בעבר ניסו להרבותם בחי-בר כרמל אך הדבר לא צלח. כל גור חדש הוא בעל חשיבות גדולה להמשך קיום המין".


 

 

הסנאי הזהוב (Sciurus anomalus) מצוי בעיקר ביערות ובחורשים בדרום אירופה ובדרום מערב אסיה - מאזור יוון, טורקיה, סוריה ועד לאיראן. בעבר הוא היה נפוץ באזור הגליל, אך חוקרים מעריכים כי הוא נכחד כמעט לחלוטין בישראל בסוף המאה ה-19.

 

בשנות השמונים הוערך מספר הסנאים שנותרו באזור החרמון בכ-50 זוגות, אך מחקרים נוספים שנערכו בתחילת שנות ה-90 העריכו שנותרו פרטים בודדים מהאוכלוסיה.

 

איגוד השימור העולמי מציין כי מצבו של הסנאי הזהוב אינו בסכנה בטבע, אך בישראל מספר פרטים מצומצם נצפה בשנים האחרונות בנחל שיאון ובאזור אתרי ברית בין הבתרים. 


גורי סנאי זהוב מההמלטה הראשונה בגן

 

כעת, נוכח ההמלטה הנוספת, אוכלוסיית הסנאים הזהובים בגן החיות בקרית מוצקין מונה כעשרה פרטים. קנטורוביץ' מעריך שהגורים ישהו עם האם בחודש וחצי הקרוב, עד שיצאו מהמסתור וייחשפו לקהל הרחב.

 

למרות שמדובר ביונקים יחידאים, הם בעלי יכולת לחיות בלהקה וקנאים מאוד לטריטוריה שלהם. עד כה לא נרשמו תקריות חריגות בלהקה ונראה ששאר החברים מקבלים בברכה את הגורים החדשים.

 

"להבדיל מהטבע בו הם צריכים להתמודד עם צמצום בשטחי המחייה, סכנות מציידים וטורפים, יש להם בגן החיות סביבה אידיאלית ובטוחה", מסכם קנטרוביץ'. "אני מקווה כי לאחר שהם יגיעו לבגרות מינית בשנה הבאה, הם יתרבו ויגדילו את מספרם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתעה משמחת. סנאי זהוב בחי פארק
באדיבות "חי פארק" קריית מוצקין
באדיבות "חי פארק" קריית מוצקין
"כל גור הוא תוספת חשובה למין הנדיר בישראל"
באדיבות "חי פארק" קריית מוצקין
עשרה פרטים בלבד בגן החיות בקרית מוצקין
באדיבות "חי פארק" קריית מוצקין
מומלצים