שתף קטע נבחר

אושר: יוקלו תנאי קבלת דמי אבטלה - אם תוחרף

ועדת העבודה והרווחה אישרה מתן הקלה בקבלת דמי אבטלה אם שיעור המובטלים במשק יעלה על 7.5%; כיום הוא נע סביב ה-6%. פרק זמן העבודה המינימלי המזכה בדמי האבטלה יקוצר לגבי מובטלים מגיל 25 ומעלה

ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ה') את עקרונות ההסכמים שנערכו השבוע בין הביטוח הלאומי והאוצר, בדבר מתן הקלה בקבלת דמי אבטלה. ההקלה תחול אם יחול גידול דרמטי במספר המובטלים. מטרת ההסכמים היא עידוד העסקת ישראלים בענף הסיעוד, במקום עובדים זרים, במתן תוספת שעות טיפול לחולים. 

 

ההטבה למובטלים תיכנס לתוקף במועד שבו שיעור המובטלים במשק יעלה על 7.5% (כיום הוא נע סביב ה-6%), לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. עם זאת, עשויים ההסכמים לחול במועד מוקדם יותר שיוסכם בין הביטוח הלאומי לאוצר, אם יהיו בידיהם נתונים מוקדמים יותר לאלו של הלמ"ס המפורסמים באיחור של חודשיים.

 

פרק זמן העבודה המינימלי המזכה בדמי אבטלה יקוצר לגבי מובטלים מגיל 25 שפוטרו ממקום עבודתם. הם יהיו זכאים לדמי אבטלה מיוחדים לאחר 270 יום מהפסקת עבודתם, אם עבדו בשכר חודשי (במקום 360 יום), או לאחר 194 יום, אם עבדו בשכר יומי (במקום 300).

 

לגבי מקבלי השכר היומי מדובר בשיפור משמעותי הואיל והחישוב נעשה על בסיס שבוע עבודה בן 5 ימים. עם זאת, דמי האבטלה המוקדמים ישולמו רק למחצית תקופת הזכאות (3 חודשים במקום 6 הניתנים בחוק הקיים); נראה כי קיצור תקופת הזכאות נועד לתת מענה מיידי ככל האפשר מתוך הנחה שגל האבטלה המואץ הוא יהיה זמני וקצר יחסית. תוקף ההסדר הוא למשך הזמן שבו שיעור האבטלה יישאר גבוה אך לא יותר מ-12 חודשים.

 

רוצים יותר ידיים ישראליות

עידוד העסקת יותר ישראלים בענף הסיעוד, לשם צמצום מספר העובדים הזרים השולטים בענף, יקבלו החולים הסיעודיים תוספת של 4 שעות טיפול שבועיות על המכסה המרבית הקיימת, שעומדת על 18 שעות שבועיות, או תוספת של 3 שעות לחולים הזכאים למכסה הבינונית. זאת בתנאי שהחולה איננו מעסיק כלל עובד זר.

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני, כתבה לוועדה בנספח לעקרונות, כי הוחלט לעגן את ההסדרים בהסכמים בגלל הקדמת הבחירות ובהעדר יכולת לעגן אותם בחקיקה בזמן הקרוב. היא התחייבה כי תוקף ההסכמים יוגבל ל-6 חודשים, עד שהמוסד לביטוח הלאומי יפעל לעגן אותם בחקיקה. ההסכמים אושרו למרות הביקורת החריפה שנמתחה על הדרך הזאת עוקפת החקיקה.

 

אבל גם אישור ההסכמים כמעט עלה על שרטון, כשנציגי האוצר לא תמכו בהתחייבות לעגן אותם בחקיקה. התנגדותם עוררה סערה שגברה כשדומיניסיני הצטרפה לדעתם ואחר כך התפשרה שהליכי החקיקה יתחילו כעבור שנה. יו"ר הוועדה ח"כ יצחק גלנטי (גיל) התעקש שאישור הוועדה יינתן רק על סמך התחייבות מפורשת של חקיקה, ואף ביקש וקיבל גיבוי ממשלתי של שר הרווחה יצחק הרצוג בשיחה טלפונית במהלך הישיבה.

 

"מלכודת דבש" שתפגע בסיעודיים

גורם המקורב לענף התנדב לשמש להם פה לחולים הסיעודיים, שלא היה להם נציג בדיון; לדבריו, ההסדר המוצע הוא "מלכודת דבש" שתפגע בסיעודיים. האיש טען כי במקביל האוצר מתכוון להקשיח את תנאי הכניסה והעסקת העובדים הזרים כשבפועל ישראלים מתעבים את העבודה בענף ולא יקרבו אותם בהטבות מסוג זה.

 

"הרחקת הזרים תהרוס את ענף הסיעוד ותשאיר את החולים ללא מטפלים. חולים שמחזיקים מטפל צמוד סביב השעון לא יהנו. ירוויח מתוספת השעות רק חברות כוח האדם שגוזרות קופון ממענקי הסיעוד של הביטוח הלאומי ויגזרו קופון נוסף מתוספת השעות", אמר הדובר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הרחקת הזרים תהרוס את תענף הסיעוד"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים